ILUSTRAČNÉ FOTO: Reuters
StoryEditor

Umelá inteligencia bude najväčšou bublinou všetkých čias, domnieva sa riaditeľ firmy Stability AI

17.07.2023, 12:07
Autor:
ČTKČTK

Emad Mostaque si myslí, že umelá inteligencia teraz nie je pripravená na nasadenie vo veľkom meradle pri veľkých odvetviach, ako sú finančné služby.

Umelá inteligencia (AI) bude najväčšou bublinou všetkých čias. Podľa spravodajského portálu CNBC to povedal generálny riaditeľ spoločnosti Stability AI Emad Mostaque. Dodal, že celková výška potrebných investícií do AI zrejme dosiahne jeden bilión dolárov. Stability AI stojí za nástrojom Stable Diffusion, jedným z ďalších známejších nástrojov generatívnej umelej inteligencie popri OpenAI.

VIDEO: Ako funguje umelá inteligencia?

"Myslím si, že to bude najväčšia bublina všetkých čias," povedal Mostaque v rozhovore s analytikmi UBS. "Hovorím tomu bublina ‘dot AI‘, a to ešte ani nezačala." Dodal, že AI je stále vo veľmi rannej fáze a zatiaľ nie je pripravená na masové prijatie v odvetviach, ako je napríklad bankovníctvo. Termínom ‘dot AI‘ pripomína bublinu internetových akcií z prelomu tisícročia.

image

Jedna z najväčších čínskych značiek uvádza svoje novinky aj na Slovensku. Telefóny sú zamerané na fotoaparát

Zaujala analytikov aj študentov

Nástroj Stable Diffusion umožňuje ľuďom vytvárať obrázky, ktoré vyzerajú ako fotografie zo zadaného textu. Má viac ako milión užívateľov a od investorov, medzi ktorými sú firmy Coatue a Lightspeed Venture Partners, získal viac ako 100 miliónov dolárov.

Mostaque, ktorý je tiež spoluzakladateľom firmy, bol obvinený zo zavádzajúcich tvrdení o svojej minulosti, dosiahnutých úspechoch a partnerstve. Na svojom blogu však tvrdenia napadol a jedno po druhom vyvrátil.

Umelá inteligencia existuje už dlhší čas. Dnes je táto technológia bežnou súčasťou internetového prehliadania, platforiem sociálnych médií a domácich asistentov. Okrem spotrebiteľských aplikácií sa využíva v lekárstve, doprave, robotike, vede, vzdelávaní, finančníctve, obrane a ďalších odvetviach. Najnovšou formou AI, ktorá je z poslednej doby, je generatívna AI. Používa sa v nástrojoch, ako je populárny chatbot ChatGPT od americkej firmy OpenAI, ďalej Google Bard či Microsoft Bing Chat a generátory obrázkov ako Dall-E, Stable Diffusion a Midjourney.

Generatívna AI zaujala mnoho analytikov, vedúcich pracovníkov a dokonca aj študentov vysokých škôl, pretože dokáže na základe obrovského množstva dát a v reakcii na podnety užívateľa od základu vytvoriť jazykový a vizuálny obsah podobný tomu, aký vytvárajú sami ľudia.

image

AI spôsobí do troch rokov big bang, očakávajú PR profesionáli

Firmy, ktoré ju nevyužijú, potrestá trh

Mostaque sa domnieva, že teraz nie je AI pripravená na nasadenie vo veľkom meradle pri veľkých odvetviach, ako sú finančné služby. Má však svoju hodnotu a domnieva sa, že firmy, ktoré nebudú AI používať vhodne vo svojom biznise, "potrestá" akciový trh.

Ako príklad Mostaque uviedol firmu Google, ktorá za jediný deň prišla o 100 miliárd dolárov na trhovej hodnote, keď jej chatbot Bard AI poskytol v propagačnom videu po svojom uvedení nepresné informácie. Google vedie konkurenčný boj s firmou Microsoft o víťazstvo v závode o vytvorenie špičkových nástrojov AI.

"Myslím si, že je to reálne. Myslím si, že tu nie je veľa investičných príležitostí a uvidíte, že ľudia sa presunú od najlepších výrobcov čipov k spoločnostiam, ktoré to využívajú na to, aby vhodne ovplyvnili svoje zisky a tržby. A uvidíte, ako trh potrestá tých, ktorí to nevyužijú. V nasledujúcich rokoch to bude jedna z najväčších investičných tém," dodal Mostaque.

01 - Modified: 2023-07-17 09:36:46 - Feat.: 0 - Title: Smutné čítanie o inováciách na Slovensku a nielen o nich (Brífing HN) 02 - Modified: 2023-07-16 11:53:32 - Feat.: 0 - Title: Digi týždeň: Chatbot Google, YouTube navrhne názov videa, Threads má 100 miliónov členov 03 - Modified: 2023-07-14 16:20:08 - Feat.: 1 - Title: Burza Nasdaq chce pri bežnej činnosti využívať umelú inteligenciu 04 - Modified: 2023-07-14 13:09:14 - Feat.: 0 - Title: Stávkovému biznisu sa darí. Investuje sa do inovácií i do reklamy 05 - Modified: 2023-07-17 10:56:58 - Feat.: 0 - Title: Aj poľnohospodárstvo môže byť digitálne
01 - Modified: 2024-05-09 08:31:33 - Feat.: - Title: Slabý úvod roka pre motor ekonomiky. Zahraničný obchod sa prepadol najhlbšie za takmer štyri roky 02 - Modified: 2024-05-08 15:54:19 - Feat.: - Title: Dolár mierne posilňuje voči euru, ťaží z optimizmu ohľadom americkej ekonomiky 03 - Modified: 2024-05-08 14:33:44 - Feat.: - Title: Japonská automobilka Toyota dosiahla v uplynulom finančnom roku rekordný zisk 04 - Modified: 2024-05-08 13:56:57 - Feat.: - Title: Remeselníci a výrobcovia sa môžu uchádzať o značku Regionálny produkt Novohrad 05 - Modified: 2024-05-08 17:43:13 - Feat.: - Title: Prinieslo euro Slovákom lacnejšie hypotéky? Naši najbližší susedia riešia úplne iné úroky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
09. máj 2024 12:34