Mesiac v splne vychádza medzi mrakmi nad panorámou Manhattanu.FOTO TASR/AP
StoryEditor

Na svete je už len deväť krajín s najvyšším ratingom u všetkých top agentúr. Čo spôsobí vyradenie USA?

02.08.2023, 11:15
Autor:
ČTKČTK

Zníženie ratingu Spojených štátov by podľa odborníka mohlo viesť k tomu, že niektorí investori časť amerických cenných papierov odpredajú a naopak zvýšia zastúpenie iných krajín.

Vo svete je v súčasnej dobe iba deväť štátov, ktoré majú najvyšší rating u všetkých troch renomovaných ratingových agentúr. Investori k nim teraz podľa analytikov upínajú väčšiu pozornosť v očakávaní, že utorkové zníženie hlavného ratingu Spojených štátov od agentúry Fitch Ratings bude mať vplyv na ceny amerických aktív. Zásadné zmeny však neočakávajú.

Na zozname krajín s najvyšším hodnotením úverovej spoľahlivosti u ratingových agentúr Moody‘s Investors Service, Fitch Ratings a S&P Global Ratings je Nemecko, Dánsko, Holandsko, Švédsko, Nórsko, Švajčiarsko, Luxembursko, Austrália a Singapur, uviedla agentúra Bloomberg. Vo svete existuje viac ratingových agentúr, iba tieto tri sú však považované za smerodajné.

Rozšíri sa z USA nákaza?

Na čo slúži

  • Úverový rating je dôležitým vodítkom pre investorov a ukazuje, aká je pravdepodobnosť riadneho splácania pôžičiek.
  • Má významný vplyv na ochotu veriteľov príslušnému štátu požičiavať a tiež na podmienky pôžičky, napríklad na úrokovú sadzbu.
  • Čím je rating vyšší, tým lepšie je dlžník vnímaný v očiach veriteľov a tým je aj pravdepodobnejšie, že bude schopný zaistiť si lacnejšie pôžičky
Spojené štáty na zozname premiantov nie sú už 12 rokov, pretože v roku 2011 im najvyšší rating na stupni AAA odobrala agentúra S&P Global Ratings, ktorá vtedy ešte používala názov Standard & Poor‘s. Najvyšší rating tak Spojeným štátom zostáva iba u agentúry Moody‘s. Kanada má najvyšší rating u dvoch z týchto troch agentúr.

Fitch v utorok uviedla, že Spojeným štátom odoberá najvyšší rating kvôli očakávanému zhoršeniu fiškálnej situácie a rastúcemu dlhovému zaťaženiu vlády po opakovaných patových situáciách ohľadom limitu pre zadlženie. Podľa spoločnosti Berenberg Capital Markets je zatiaľ predčasné sa domnievať, že by sa ratingové agentúry mohli zamerať aj na zostávajúce krajiny, ktoré majú zatiaľ najvyšší rating.

"Každá krajina je iná, má svoj vlastný model rastu - vlastnú štruktúru daní a výdavkov, takže to nenaznačuje žiadnu nákazu pre ostatné krajiny," povedal v televízii Bloomberg hlavný ekonóm spoločnosti Berenberg Mickey Levy. "Žiadna krajina, ktorá je taká silná ako Spojené štáty, tým nebola ovplyvnená," dodal.

Nakoniec aj tak zaplatia

Podľa bývalého obchodníka Kevina Muira, ktorý teraz píše časopis MacroTourist, sú americké cenné papiere v globálnej finančnej komunite nadmerne zastúpené. Zníženie ratingu by teda podľa neho mohlo viesť k tomu, že niektorí investori časť amerických cenných papierov odpredajú a naopak zvýšia zastúpenie iných krajín. Ostatní účastníci trhu však názor na Spojené štáty nezmenia.

"Je Kanada z hľadiska schopnosti splácať svoje záväzky skutočne lepšia ako Spojené štáty? Alebo Luxembursko?" napísal Muir. "Spojené štáty sú dominantnou svetovou mocnosťou a určite urobili niekoľko neuvážených vecí, ako napríklad mávanie pištoľou a vyhrážanie sa, že platobnou neschopnosťou zastrelia svoj vlastný finančný systém. Ale všetci vieme, že nakoniec svoje účty zaplatia."

01 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády 02 - Modified: 2024-04-26 18:06:40 - Feat.: - Title: USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 03 - Modified: 2024-04-26 16:27:41 - Feat.: - Title: Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu 04 - Modified: 2024-04-26 13:48:48 - Feat.: - Title: Index výdavkov na osobnú spotrebu v USA v marci vzrástol viac, ako sa čakalo 05 - Modified: 2024-04-26 11:44:36 - Feat.: - Title: Poháňanie ruského priemyslu ohrozuje aj Európu. Vojna na Ukrajine by bola bez Číny ťažká, vyhlásil Blinken
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 08:54