ILUSTRAČNÉ FOTO: REUTERS
StoryEditor

Letecká doprava hlási oživenie. Deje sa tak najmä v dôsledku otvorenia Číny, ukazuje analýza

19.08.2023, 09:50
Autor:
TASRTASR

V rámci odvetvia dopravy je práve letecká tým segmentom, ktorý najviac utrpel pandemickou krízou.

Letecká doprava hlási oživenie, zlepšenie situácie a zníženie rizika je badať najmä v západnej Európe, na Blízkom východe a v Japonsku. Súvisí to najmä s dôsledkami opätovného otvorenia Číny, oživenia cestovného ruchu a vplyvu niektorých verejných politík, napríklad železničnej dopravy v Nemecku. Vyplýva to z najnovšej analýzy spoločnosti Coface, ktorá je poskytovateľom poistenia pohľadávok.

Aj napriek vysokým cenám energií

V rámci odvetvia dopravy je letecká doprava segmentom, ktorý najviac utrpel pandemickou krízou, a preto podľa Coface zažíva najdynamickejšie oživenie. "Celkové riziká však zostávajú vysoké v dôsledku vysokých nákladov na energie a pomalého globálneho dopytu," uviedla Coface v analýze.

image

Radosť pod Tatrami. Poprad konečne získal nové letecké spojenie, zabezpečia ho známe aerolínie

Opätovné otvorenie hraníc Číny na začiatku roka 2023 a Japonska koncom roka 2022, sprevádzané uvoľnením podmienok cestovania pre zahraničných turistov na jar 2023, predstavujú podľa analýzy dva silné piliere oživenia dopravy. Počet komerčných letov sa zvýšil a v súčasnosti je nad úrovňou spred "covidovej krízy", hoci obsadenosť miest zostáva nižšia.

"Napríklad ázijsko-tichomorský región zaznamenal v apríli 2023 medziročný nárast celkovej osobnej dopravy o 171 percent, a to najmä vďaka Číne. Napriek tomuto výraznému nárastu však dopyt v regióne zostáva nižší ako v roku 2019," uviedla Coface.

V západnej Európe a Spojených štátoch zaznamenali oživenie čistých objednávok lietadiel aj spoločnosti Airbus a Boeing. Na rok 2022 ich bolo v prípade spoločnosti Boeing 774 a 820 v prípade spoločnosti Airbus. Hlavní aktéri tohto odvetvia majú podľa analýzy v súčasnosti stratégiu, ktorá zohľadňuje environmentálne otázky. "Na jednej strane motivuje výrobcov k inováciám s cieľom vyrábať ‘čistejšie‘ lietadlá a na druhej strane povzbudzuje letecké spoločnosti, aby obnovovali svoje flotily tak, že spotrebujú menej energie," podotkla Coface.

image

Zisky aj tržby leteckej spoločnosti Lufthansa v druhom štvrťroku výrazne vzrástli

Pokles v námornej doprave

Iná situácia je v námornej doprave, kde po dvoch výnimočných rokoch aktivita mierne klesá. "Nižšie sadzby za námornú prepravu, vysoké náklady na energie a stagflácia zaťažujú finančné výsledky námorných prepravcov. Príjmy spoločností Maersk a CMA CGM v 1. štvrťroku 2023 medziročne klesli o 26 %, respektíve 30 %, hoci na druhej strane zostávajú výrazne nad úrovňou 1. štvrťroku 2019," priblížila Coface.

Index prepravy kontajnerov sa v období január až apríl 2023 medziročne znížil len o tri percentá. Tento pokles objemov sa čiastočne prenáša na železničnú a cestnú dopravu, ktoré sa využívajú najmä na prepravu tovaru z prístavov.

"Na záver však možno povedať, že nákladná doprava v súčasnosti ťaží z nákladov na energie a palivá, ktoré sú nižšie ako v roku 2022, čo umožňuje námornej, železničnej a cestnej doprave čiastočne kompenzovať nižšie objemy prepravy," uzavrela Coface.

01 - Modified: 2024-04-26 15:27:53 - Feat.: - Title: Irán a Čína sa dohodli na bližšej vojenskej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-26 13:03:43 - Feat.: - Title: Čína bude finančným príspevkom motivovať k výmene starších áut za nové, chce podporiť dopyt 03 - Modified: 2024-04-26 11:44:36 - Feat.: - Title: Poháňanie ruského priemyslu ohrozuje aj Európu. Vojna na Ukrajine by bola bez Číny ťažká, vyhlásil Blinken 04 - Modified: 2024-04-26 10:27:50 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Dongfeng rokuje o výstavbe závodu v Taliansku 05 - Modified: 2024-04-26 10:49:58 - Feat.: - Title: Peking vyzval Nemecko, aby nenarušilo vzájomné vzťahy kvôli špionážnej kauze
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 08:33