FOTO: REUTERS
StoryEditor

Rast švajčiarskej ekonomiky bude podľa prognózy podpriemerný

20.09.2023, 10:46
Autor:
TASRTASR

Švajčiarska národná banka a množstvo ďalších centrálnych bánk tento týždeň rozhodujú o úrokových sadzbách a očakáva sa, že ich zvýšia.

Tempo rastu švajčiarskej ekonomiky bude tento aj na budúci rok "výrazne podpriemerné". Uviedol to v stredu vo svojej jesennej prognóze Štátny sekretariát pre hospodárske záležitosti (SECO), informuje Reuters.

SECO predpovedá, že sa hrubý domáci produkt Švajčiarska v tomto roku zvýši o 1,3 percenta. To je výrazne pod dlhodobým priemerom 1,7 percenta, keďže priemysel zápasí so slabým dopytom v zahraničí a silným švajčiarskym frankom. Najnovšia prognóza je však o niečo lepšia ako predchádzajúca, júnová, v ktorej SECO očakával rast ekonomiky v tomto roku o 1,1 %.

SECO zároveň znížil svoju predpoveď hospodárskeho rastu na rok 2024 na 1,2 percenta z 1,5 percenta v júni. Vlažný rast jednej z odolnejších európskych ekonomík sa očakáva aj napriek silnému domácemu spotrebiteľskému dopytu a solídnemu výkonu v sektore služieb.

image

Bohatí Rusi stále prevádzajú hotovosť na účty švajčiarskych bánk

"Po živom začiatku roka sa švajčiarska ekonomika v druhom štvrťroku zastavila. Priemyselný sektor zaznamenal pokles investícií aj pridanej hodnoty," uviedol SECO. "Aktuálne ukazovatele nesignalizujú obrat v trende v nasledujúcich mesiacoch," dodal.

Revízia výhľadu nasleduje po negatívnych správach zo strojárskeho a elektrotechnického sektora, ktoré zaznamenali za prvých šesť mesiacov roku 2023 pokles nových objednávok o 9,6 percenta.

Aj index nákupných manažérov vo Švajčiarsku každý mesiac v tomto roku klesol a je nižší než 50 bodov. Podľa SECO rast švajčiarskeho franku a slabší globálny dopyt poškodzujú vývoz tovaru.

Poukázal tiež na slabosť v eurozóne, ktorá je najdôležitejším exportným trhom Švajčiarska, pričom očakáva, že táto slabosť bude pokračovať. "Celkovo, globálnej ekonomike bude pravdepodobne trvať dlhšie, ako sa predpokladalo pri júnovej prognóze, kým sa zotaví z ťažkostí, ktoré je zasiahli v uplynulých rokoch," uviedol SECO. "Menová politika bude naďalej tlmiť rast, keďže vysoká jadrová inflácia na celom svete je trvalejšia, než sa predpokladalo," dodal.

Švajčiarska národná banka a množstvo ďalších centrálnych bánk tento týždeň rozhodujú o úrokových sadzbách a očakáva sa, že ich zvýšia, aby skrotili tvrdohlavo vysokú infláciu.

01 - Modified: 2024-04-20 21:04:50 - Feat.: - Title: Švajčiarski výrobcovia hodiniek vidia Indiu ako novú krajinu hojnosti 02 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov 03 - Modified: 2024-04-17 21:56:20 - Feat.: - Title: Švajčiarsko sa nepripojí k skupine pátrajúcej po peniazoch ruských oligarchov 04 - Modified: 2024-04-17 09:39:43 - Feat.: - Title: Rokovací stôl je jediným východiskom z ukrajinskej krízy, reaguje čínska diplomacia na Scholza 05 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. apríl 2024 14:02