Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Únia sa chráni pred vydieraním. Europarlament odobril nový nástroj proti nátlaku v obchodnej oblasti

03.10.2023, 15:10
Autor:
TASRTASR

Ak sa nátlak potvrdí a členské štáty s tým budú súhlasiť, eurokomisia bude mať šesť mesiacov na zváženie primeranej reakcie, o čom však musí informovať Europarlament a Radu Európskej únie.

Poslanci Európskeho parlamentu v utorok v Štrasburgu prijali Nástroj proti nátlaku, čiže nový obchodný nástroj na ochranu Európskej únie pred ekonomickým vydieraním. Informuje o tom spravodajca TASR.

Nástroj proti nátlaku má za cieľ chrániť zvrchovanosť Európskej únie a členských štátov v geopolitickom prostredí, v ktorom zahraničné mocnosti čoraz viac využívajú obchod a investície ako zbraň.

Odstrašujúci prostriedok

Má slúžiť ako odstrašujúci prostriedok, Únii však umožní bojovať proti hospodárskemu nátlaku a reagovať vlastnými protiopatreniami. Nový zákon v súlade s medzinárodným právom a ako poslednú možnosť dovolí Európska únia zakročiť v prípade, že Úniu ako celok alebo jej členský štát ekonomicky vydiera tretia krajina.

image

Brusel môže uvoľniť časť eurofondov smerujúcich do Maďarska, chce Orbánovu podporu pre vyšší rozpočet

Za prijatie nového nástroja sa vyslovilo 578 poslancov, 24 bolo proti a 19 sa zdržalo hlasovania.

Podľa schváleného nariadenia o hospodársky nátlak ide vtedy, keď sa tretia krajina pokúša prinútiť Úniu alebo jej členský štát, aby sa rozhodli pre určitú politickú voľbu tým, že voči nim uplatní alebo pohrozí uplatnením obchodných či investičných opatrení.

Hoci tento druh nátlaku narúša strategickú autonómiu Únie, dohoda so Svetovou obchodnou organizáciou sa naň nevzťahuje. Mechanizmus na urovnávanie sporov WTO možno uplatniť na konkrétne prípady hospodárskeho nátlaku, len ak sa týkajú aspektov, ktoré porušujú jej zásady.

Vyšetrovanie nátlaku

Podľa nových pravidiel bude mať Európska komisia štyri mesiace na vyšetrenie prípadov možného nátlaku. Na základe jej zistení bude mať Rada Európskej únie osem až desať týždňov na to, aby kvalifikovanou väčšinou rozhodla, či k nátlaku skutočne došlo.

ACI je určený predovšetkým na podporu dialógu s cieľom presvedčiť orgány krajiny mimo Únie, aby prestali vyvíjať nátlak. Ak však dialóg zlyhá, Únia bude mať k dispozícii sériu protiopatrení. Ak sa nátlak potvrdí a členské štáty s tým budú súhlasiť, eurokomisia bude mať šesť mesiacov na zváženie primeranej reakcie, o čom však musí informovať Europarlament a Radu Európskej únie.

Europoslanci v snahe zväčšiť odstrašujúci účinok ACI, zahrnuli doň rozsiahly zoznam odvetných opatrení, ktoré bude môcť Únia použiť. Napríklad zaviesť obmedzenia obchodu s tovarom a službami či obmedzenia práv duševného vlastníctva a priamych zahraničných investícií.

image

EÚ podľa Orbána zadržiava fondy pre Maďarsko, lebo čaká na poľské voľby

Alebo obmedziť prístup na trh s verejným obstarávaním Európskej únie alebo kapitálový trh, či povoľovať výrobky na základe hygienických a chemických predpisov.

Nové pravidlá rovnako uvádzajú, že Únia od tretej krajiny, ktorá sa dopustila nátlaku, bude môcť požadovať nápravu spôsobenej ujmy.

Členské štáty (Rada Európskej únie) by mali toto nariadenie schváliť v októbri, následne bude zverejnené v Úradnom vestníku Európskej únie. Účinnosť nadobudne 20 dní po zverejnení.

01 - Modified: 2023-10-02 12:15:00 - Feat.: 1 - Title: Ako Európska únia oklamala Nemecko. Palivo pre zakázané spaľováky bude iba teóriou 02 - Modified: 2023-10-01 08:25:04 - Feat.: 1 - Title: Šimečka splní svoj sľub, skončí na postoch v Európskom parlamente 03 - Modified: 2023-09-27 09:04:58 - Feat.: 1 - Title: Šéfka europarlamentu​ žiada väčšiu súdržnosť členských krajín Únie pri riešení migrácie
01 - Modified: 2024-04-28 06:32:59 - Feat.: - Title: Pre malé krajiny sú blokovacie práva v Únii dôležité, inak do procesu nezasiahnu, tvrdí bývalý europoslanec 02 - Modified: 2024-04-26 17:30:00 - Feat.: - Title: Brusel tlačí na optiku, 5G a stropuje ceny. Spôsobí lacnejšie hovory či SMS u našich operátorov? 03 - Modified: 2024-04-26 12:37:38 - Feat.: - Title: Európska únia schválila pomoc prevádzkovateľovi digitálnej pozemnej televízie Towercom, uvoľní frekvencie 04 - Modified: 2024-04-26 11:59:11 - Feat.: - Title: Rast peňažnej zásoby v eurozóne sa v marci zrýchlil na takmer ročné maximum, úverov je viac 05 - Modified: 2024-04-26 09:27:11 - Feat.: - Title: Musíme sa poučíť z kríz a chýb. Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý, vyhlásil Fiala
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 09:37