Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová. FOTO: Reuters
StoryEditor

Šéfka europarlamentu​ žiada väčšiu súdržnosť členských krajín Únie pri riešení migrácie

27.09.2023, 11:04
Autor:
TASRTASR

Európa aj tento rok čelí prílevu nelegálnych migrantov, pričom veľké množstvo z nich prichádza na často preťažených člnoch a loďkách zo severnej Afriky.

Krajiny Európskej únie by mali preukázať väčšiu súdržnosť v reakcii na migračnú krízu a viesť dialóg s krajinami pôvodu migrantov. Uviedla to predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová počas utorňajšieho stretnutia s novinármi z tlačových agentúr združených v projekte Európska redakcia (ENR), ktorej súčasťou je aj TASR.

Metsolová pripomenula, že 3. októbra uplynie desať rokov od tragédie na ostrove Lampedusa, keď sa utopilo vyše sedemsto migrantov a Stredozemné more dostalo prezývku "najväčší cintorín na svete".

Šéfka europarlamentu vyjadrila nádej, že členské krajiny EÚ sa ešte v tomto roku dohodnú na všetkých aspektoch nového paktu pre azyl a migráciu.

Diskusie s krajinami pôvodu migrantov

"Vždy som kritizovala spôsob, akým interne pristupujeme k migrácii, odlišne od toho, ako sa pozeráme na vonkajšie aspekty migrácie. Sú do toho zapojení rôzni eurokomisári, s úplne odlišnou politikou. Dokonca aj v národných vládach sú niekedy zapojení rôzni ministri z rôznych strán. Nie sme súdržní. Preto by som chcela požiadať o konzistentnosť v spôsobe, akým jednáme so susednými krajinami," povedala Metsolová pred novinármi.

image

Nemecko pripravuje s Poľskom a Českom dodatočné hraničné kontroly proti nelegálnym migrantom

Zdôraznila, že Malta, jej rodná krajina, už dlho žiada, aby sa s vedením krajín v južnom susedstve Európy uskutočnili riadne diskusie o migrácii, najmú s krajinami pôvodu migrantov, aby bolo čo najmenej prípadov, že nasadajú na loď do Európy.

Európa aj tento rok čelí prílevu nelegálnych migrantov, pričom veľké množstvo z nich prichádza na často preťažených člnoch a loďkách zo severnej Afriky. Najmä počet príchodov do Talianska sa zvýšil, tento rok je zatiaľ zaregistrovaných vyše 133-tisíc migrantov v porovnaní s takmer 70-tisíc za rovnaké obdobie v roku 2022.

Globálne riešenie migrácie

Metsolová podporila myšlienku "globálneho" riešenia migrácie a vyslovila sa za to, aby sa žiadosti o azyl mohli spracovávať mimo územia Únie. Nie je podľa nej férové ak malé ostrovy a niektoré členské krajiny s pobrežnou strážou nestíhajúcou čeliť veľkému počtu migrantov majú pocit, že musia vlastnými silami riešiť túto situáciu.

Aj preto musia členské krajiny riešiť migráciu v celku, neoddeľovať jej externú dimenziu od tej internej.

Šéfka europarlamentu v tejto súvislosti vníma aj snahy niektorých krajín z posledných dní opätovne zavádzať dočasné kontroly na vnútorných hraniciach Európskej únie.

image

Nemecko vyjadreniami o vízach zasahuje do poľskej volebnej kampane, vyhlásil minister

"Inštinkt uzatvárať hranice je spôsobený tým, že ochrana vonkajších hraníc nefunguje dobre. Inými slovami, ak sa nám podarí zabezpečiť riadne kontroly a riadne procesy na vonkajšej hranici Únie, nebolo by potrebné zavádzať kontroly na vnútorných hraniciach," odkázala.

A dodala, že netreba zabúdať na to, aké veľké ekonomické dopady majú dočasné kontroly na vnútorných hraniciach keď dochádza k napríklad k prerušeniu či meškaniu v dodávateľských reťazcoch.

Témou migrácie sa budú vo štvrtok v Bruseli zaoberať ministri vnútra EÚ - po tom, ako EP minulý týždeň dočasne prerušil rokovania o reforme azylovej politiky z dôvodu, že členské štáty ešte nesformulovali svoj postoj ku krízovým nariadeniam v oblasti migrácie.

01 - Modified: 2023-09-24 11:31:07 - Feat.: 1 - Title: Kollár sa s Ficom zhodol v otázke posilnenia ochrany hraníc. Pohľad na vojnu na Ukrajine majú však rozdielny 02 - Modified: 2023-09-23 20:41:08 - Feat.: 1 - Title: Nemecký kancelár nevylúčil ďalšie opatrenia na hraniciach. Berlín rokuje o možných kontrolách s Prahou 03 - Modified: 2023-09-22 19:03:47 - Feat.: 1 - Title: Polícia na českých a poľských hraniciach? Nemecko zvažuje stále kontroly 04 - Modified: 2023-09-21 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Migranti, obilie a mínus deväť milliárd 05 - Modified: 2023-09-21 14:41:40 - Feat.: 1 - Title: Armáda sa podľa starostov osvedčila. V Rimavskej Sobote zasadal krízový štáb kvôli nelegálnej migrácii
01 - Modified: 2024-05-07 12:26:54 - Feat.: - Title: Farmári by mali dostať viac. Kandidáti na eurposlancov chcú agropolitiku Únie zmeniť 02 - Modified: 2024-05-07 10:50:20 - Feat.: - Title: Taliansko a Lufthansa predložili Európskej únii novú ponuku v súvislosti s dohodou prevzatí časti dopravcu Ita 03 - Modified: 2024-05-07 10:11:58 - Feat.: - Title: Maloobchodný predaj v eurozóne aj v Únii vzrástol. Tržby išli hore aj pri potravinách 04 - Modified: 2024-05-06 14:24:03 - Feat.: - Title: Európske a ukrajinské zbrojárske firmy rokujú o posilnení spolupráce. Európa musí vyrábať viac, tvrdí Borrell 05 - Modified: 2024-05-06 12:52:34 - Feat.: - Title: Sme použiť nástroje na ochranu ekonomiky pred praktikami Číny, vyhlásila von der Leyenová v Paríži
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 02:14