FOTO: REUTERS
StoryEditor

Ceny ropy dnes mierne rastú, za celý týždeň však výrazne klesli

06.10.2023, 19:58
Autor:
ČTKČTK

Čiastočné zrušenie ruského zákazu vývozu pohonných hmôt prehĺbilo obavy o vývoj dopytu.

Ceny ropy dnes mierne posilňujú, za celý týždeň sú však v strate, ktorá by mohla byť najvyššia od marca. Čiastočné zrušenie ruského zákazu vývozu pohonných hmôt prehĺbilo obavy o vývoj dopytu.

Okolo 18:05 stredoeurópskeho času vzrástla cena severomorskej ropy Brent o 0,8 percenta na 84,72 dolára za barel. Americká ľahká ropa WTI v rovnakom čase zdražela o 0,9 percenta na 83,08 dolára za barel.

Za celý týždeň ropa Brent stráca viac ako desať percent. Môžu za to obavy, že vyššie úrokové sadzby po dlhšiu dobu spomalia globálny rast a znížia dopyt po pohonných hmotách. Tieto obavy nevykompenzovalo ani oznámenie Saudskej Arábie a Ruska, že budú pokračovať v dobrovoľnom znížení ťažby až do konca tohto roka.

Americké ministerstvo práce oznámilo, že ekonomika USA v septembri vytvorila 336-tisíc pracovných miest, analytici čakali vznik len 170-tisíc miest. Štatistika má na ropný trh zmiešaný vplyv. Silná americká ekonomika by mohla podporiť dopyt po rope, minimálne krátkodobo, ale spôsobila posilnenie amerického dolára a zvýšenie stávok na ďalší rast úrokových sadzieb v tomto roku.

image

Motoristi si môžu nateraz vydýchnuť, ceny palív klesajú. V hre je však vyššia spotrebná daň

Silný dolár má na cenu ropy negatívny vplyv, pretože zdražuje ropu pre neamerických investorov, ktorých záujem o ňu tak klesá. Obavy z vyšších úrokových sadzieb sú potom hlavným faktorom poklesu ceny v tomto týždni.

Rusko dnes oznámilo, že ruší embargo na vývoz nafty dodávanej do námorných prístavov potrubím, pokiaľ výrobca dodáva minimálne polovicu produkcie na domáci trh. Takmer tri štvrtiny vlaňajšieho vývozu nafty tvorila nafta dodávaná potrubím.

Embargo na vývoz benzínu zostáva v platnosti. Moskva minulý mesiac dočasne zakázala vývoz benzínu a nafty do všetkých krajín s výnimkou Arménska, Bieloruska, Kazachstanu a Kirgizska, aby stabilizovala ceny pohonných hmôt na domácom trhu.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na informované zdroje dnes uviedla, že Organizácia krajín vyvážajúcich ropu v správe, ktorá bude zverejnená budúci týždeň, zvýši svoj strednodobý a dlhodobý výhľad dopytu po rope. OPEC čaká vyšší dopyt napriek prechodu k obnoviteľným zdrojom energie.

01 - Modified: 2024-05-09 06:37:15 - Feat.: - Title: Ceny ropy vo štvrtok ráno vzrástli, situáciu ovplyvnilo potenciálne prímerie na Blízkom východe 02 - Modified: 2024-05-08 17:47:54 - Feat.: - Title: Ceny ropy sa po správe o poklese zásob v amerických skladoch zvyšujú 03 - Modified: 2024-05-08 10:23:43 - Feat.: - Title: Ceny ropy v stredu pokračovali v poklese. Môže za to nečakaný nárast zásob komodity v USA 04 - Modified: 2024-05-03 06:00:11 - Feat.: - Title: Ceny ropy smerujú v tomto týždni k poklesu, stoja za ním dva faktory 05 - Modified: 2024-05-02 06:07:15 - Feat.: - Title: Ceny ropy dnes ráno vzrástli, vyrovnali časť strát z minulých dní
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
10. máj 2024 01:01