Pásmo Gazy. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Ropa za 150 dolárov. Bloomberg varuje pred čiernym scenárom vojny na Blízkom východe

13.10.2023, 17:36
Autor:
ČTKČTK

Agentúra Bloomberg opísala tri základné scenáre možného vývoja konfliktu v Izraeli.

Ozbrojený konflikt medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas by podobne ako predchádzajúce vojny na Blízkom východe mohol poškodiť svetovú ekonomiku.

Ak by sa doň zapojili ďalšie krajiny, mohol by dokonca globálne hospodárstvo uvrhnúť do recesie, píše agentúra Bloomberg s odvolaním sa na prognózy analytickej spoločnosti Bloomberg Economics.

image

ANALÝZA: Vojna o Gazu by bola bitkou v konzerve na sardinky s dvoma miliónmi ľudí

Tieto prognózy zahŕňajú tri základné scenáre možného vývoja konfliktu. Podľa prvého scenára zostane konflikt prevažne obmedzený na Pásmo Gazy a Izrael, v druhom scenári sa do neho zapoja susedné krajiny, ako sú Libanon a Sýria, zatiaľ čo tretí scenár počíta s priamou vojenskou konfrontáciou medzi Izraelom a Iránom, ktorý je úhlavným nepriateľom Izraela a podporuje Hamás poskytovaním finančných prostriedkov i zbraní.

Všetky tri scenáre znamenajú negatívnymi dopadmi pre svetovú ekonomiku v podobe drahšej ropy, vyššej inflácie a pomalšieho hospodárskeho rastu. Líšia sa však v rozsahu týchto vplyvov.

Čím viac by sa konflikt rozšíril, tým globálnejšie by tieto dopady boli, píše agentúra Bloomberg.

image

Medzi obeťami teroristických útokov v Izraeli môže byť aj Slovenka

Upozorňuje tiež, že svetová ekonomika sa teraz zdá byť zraniteľná, pretože sa stále ešte nezotavila z negatívnych dôsledkov vzostupu inflácie, za ktorým stálo minuloročné začatie ruskej invázie na Ukrajinu.

V prípade priameho konfliktu Izraela s Iránom by podľa analytickej spoločnosti Bloomberg Economics mohli ceny ropy vystúpiť až na 150 dolárov za barel.

"Priamy konflikt medzi Iránom a Izraelom je scenárom, ktorý má nízku pravdepodobnosť, ale je nebezpečný. Mohol by byť spúšťačom globálnej recesie," napísala agentúra Bloomberg.

01 - Modified: 2023-11-09 05:35:58 - Feat.: - Title: Pri izraelských útokoch v Sýrii zahynuli traja proiránski bojovníci 02 - Modified: 2023-11-07 20:34:03 - Feat.: - Title: Humanitárny konvoj v Gaze sa podľa Červeného kríža dostal pod paľbu 03 - Modified: 2023-11-07 18:53:45 - Feat.: - Title: Ideme zničiť Hamas. Izraelská armáda postúpila "do srdca" mesta Gaza, vyhlásil minister obrany Galant 04 - Modified: 2023-11-07 16:10:40 - Feat.: - Title: Belgický premiér kritizoval niektoré útoky Izraela v Gaze ako neprimerané 05 - Modified: 2023-11-02 06:15:23 - Feat.: - Title: Biden žiada humanitárne prestávky a ďakuje za pomoc pri prevoze zranených z Gazy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
15. máj 2024 02:29