FOTO: REUTERS
StoryEditor

Výpredaj na trhoch dlhopisov vo svete zrýchľuje, reaguje na rast výnosov v Spojených štátoch

23.10.2023, 15:01
Autor:
ČTKČTK

Analytici očakávajú ďalšie negatívne dopady aj na akciové trhy a predpokladajú, že centrálne banky zachovajú vysoké úroky dlhú dobu, najmä v Spojených štátoch.

Výpredaj na dlhopisových trhoch vo svete zrýchľuje a dnes dopoludnia zasiahol aj Európu, kde sa zvyšujú výnosy dlhopisov vydaných vládami krajín eurozóny. Impulzom bol vývoj v Spojených štátoch, kde výnos desaťročného dlhopisu americkej vlády presiahol päť percent, čo je maximum za 16 rokov. Analytici očakávajú ďalšie negatívne dopady aj na akciové trhy a predpokladajú, že centrálne banky zachovajú vysoké úroky dlhú dobu, najmä v Spojených štátoch.

Desaťročné dlhopisy americkej vlády slúžia ako referenčný nástroj pre globálny dlhopisový trh a odvíja sa od nich cena peňazí aj v ďalších krajinách. Dopoludnia sa výnos týchto papierov dostal až na 5,021 percenta, čo je najvyššia hodnota od júla 2007, uviedla agentúra Reuters. Výnos už minulý týždeň vo štvrtok na okamih vystúpil na päť percent, kým sa vrátil pod túto hranicu.

V Európe sa výnos desaťročného dlhopisu nemeckej vlády dnes dopoludnia dostal na 2,962 percenta, zostáva tak pod dvanásťročným maximom 3,006 percenta, na ktorom sa ocitol začiatkom októbra. Európska centrálna banka má základný úrok na 4,50 percenta, americká centrálna banka v pásme 5,25 až 5,50 percenta.

image

Investori hľadajú bezpečný prístav v zlate

Výnosy sa pohybujú opačne k cenám. Čím viac teda ceny dlhopisov klesajú, tým viac sa zvyšuje výnos týchto papierov. Minulý týždeň v piatok výnosy amerických aj európskych dlhopisov klesli s tým, ako investori začali pred víkendom uprednostňovať aktíva všeobecne považované za bezpečnejšie. Zamerali sa preto napríklad na predaj akcií. Trhy zároveň pozorne sledujú vývoj okolo izraelsko-palestínskeho konfliktu, kde ich zaujíma, či nehrozí jeho rozšírenie do okolitých arabských krajín.

Na devízových trhoch je ale hlavnou témou dramatický rast výnosov. Investori na jednej strane vidia známky relatívnej odolnosti americkej ekonomiky, na druhej strane tiež rast štátneho dlhu. Vysoké výnosy as nimi spojená vyššia cena peňazí predražujú firmám náklady na financovanie, takže napríklad akcie môžu voči dlhopisom strácať na atraktivite.

"Hoci by mal odliv kapitálu z akcií do dlhopisov znižovať ich výnosy, deje sa pravý opak. To je dané primárne emisiami nových dlhopisov zo strany americkej vlády, čo jej umožňuje pozastavenie dlhového stropu," uviedol analytik XTB Tomáš Cverna. "Averzia k riziku, ktorú teraz môžeme sledovať na finančných trhoch, spôsobuje posilňovanie amerického dolára," dodal. Kľúčový americký akciový index S&P 500 v uplynulom týždni odpísal viac ako 2,7 percenta.

image

Americký trh s dlhopismi stráca strategickú oporu

V Európe sa tento týždeň upína pozornosť k Aténam, kde bude mať ECB vo štvrtok svoje výjazdové zasadnutie. Očakáva sa, že ECB ponechá základné sadzby bez zmien, vrátane sadzby depozitnej, ktorá je na rekordných štyroch percentách. Investorov budú zaujímať akékoľvek informácie, ktoré by mohli naznačiť, kedy a ako chce ECB znížiť objem dlhopisov nakúpených za pandémie.

Ratingová agentúra S&P v piatok zvýšila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Grécka do investičného pásma. Stala sa tak prvou z trojice veľkých ratingových agentúr, ktorá k takému kroku pristúpila. Grécko sa po svetovej finančnej kríze pred 15 rokmi dostalo po roku 2010 do tak vážnych ekonomických problémov, že mu z nich museli masívnou finančnou injekciou pomôcť ostatné krajiny únie spolu s Medzinárodným menovým fondom.

Výnos desaťročných dlhopisov gréckej vlády dnes dopoludnia vystúpil na 4,402 percenta. Rozdiel proti porovnateľným dlhopisom nemeckej vlády, ktoré sú v eurozóne považované za referenčné, je oproti minulému roku nižší o viac ako jeden percentuálny bod a od krízy eurozóny už výrazne klesol. Výnos desaťročného dlhopisu talianskej vlády dnes vzrástol na 4,972 percenta.

01 - Modified: 2023-10-16 13:52:20 - Feat.: 1 - Title: Slovensko si prvýkrát po voľbách požičalo. Dlh štátu za posledné tri roky zdražel už osemnásobne 02 - Modified: 2023-10-13 11:46:49 - Feat.: 1 - Title: Silný dolár valcuje vo finančnom svete všetko, zlatu „pomohli“ až ničivé granáty s raketami 03 - Modified: 2023-10-12 12:39:40 - Feat.: 1 - Title: Dlhopisy strýka Sama sú najdrahšie od roku 2007
01 - Modified: 2024-04-27 18:18:43 - Feat.: - Title: Stredozápad Spojených štátov postihlo ničivé tornádo. K obetiam na životoch nedošlo 02 - Modified: 2024-04-27 15:11:09 - Feat.: - Title: Polícia pri univerzite v Bostone zadržala demonštrantov. Dôvodom boli antisemitské pokriky 03 - Modified: 2024-04-27 11:17:02 - Feat.: - Title: Dobré časy na burze. Indexy S&P 500 a Nasdaq Composit majú za sebou najlepší týždeň od novembra 04 - Modified: 2024-04-27 10:45:55 - Feat.: - Title: Putin podľa amerických tajných služieb zrejme nedal pokyn, aby zabili Navaľného, píše Wall Street Journal 05 - Modified: 2024-04-27 07:37:03 - Feat.: - Title: Zdravotník, ktorý predávkoval Afroameričana ketamínom pri policajnom zásahu, vyviazol s podmienkou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 00:31