Logo WeWork na budove v Londýne. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Pád divokého startupu. Poskytovateľ zdieľaných kancelárií WeWork čoskoro vyhlási bankrot, píšu médiá

02.11.2023, 11:11
Autor:
ČTKČTK

Myšlienkou spoločnosti WeWork je prenajímať kancelárske priestory so zdieľanou infraštruktúrou začínajúcim podnikateľom v takzvaných coworkingových priestoroch. Investori do spoločnosti naliali 47 miliárd dolárov.

Poskytovateľ zdieľaných kancelárií WeWork podľa médií čoskoro vyhlási bankrot. Spoločnosť v utorok americkému finančnému regulátorovi oznámila, že sa dohodla s veriteľmi na dočasnom odklade splátok niektorých svojich dlhov.

Denník The Wall Street Journal s odvolaním sa na informované osoby napísal, že WeWork pripravuje na budúci týždeň žiadosť o vyhlásenie konkurzu s ochranou pred veriteľmi. Akcie firmy po skončení utorkového obchodovania strácali viac ako 40 percent.

WeWork sa pred niekoľkými rokmi stala odstrašujúcim príkladom divoko nadhodnotených amerických startupov, uviedla agentúra DPA. Do problémov sa firma znovu dostala nedávno – už v auguste priznala, že má značné pochybnosti o svojej ďalšej existencii, ako dôvod uviedla straty a očakávanú potrebu peňazí.

V utorok WeWork oznámil, že sa s podporovateľmi dohodol na dodatočnom týždennom odklade pre ďalšie rokovania. Keď firma na začiatku októbra neuhradila dlžnú sumu, začala sa 30-dňová lehota, po ktorej uplynutí bolo možné rozhodnúť o platobnej neschopnosti.

image

Trendy sa menia: Stále viac firiem kupuje kancelárske priestory. Dôvodom sú úspory aj lepšia klientela

Myšlienkou spoločnosti WeWork je prenajímať kancelárske priestory so zdieľanou infraštruktúrou začínajúcim podnikateľom v takzvaných coworkingových priestoroch. Sčasti vďaka šikovnému marketingu zakladateľov investovali sponzori do spoločnosti WeWork 47 miliárd dolárov.

S povesťou jedného z najhodnotnejších startupov chcela spoločnosť WeWork v roku 2019 vstúpiť na burzu, namiesto triumfu však prišiel prepadák. Hlbší pohľad do podnikania v prospekte pre primárnu verejnú ponuku spôsobil, že sa veľkí investori stratovej spoločnosti vyhli. Firmu potom tvrdo zasiahla pandémia, pretože covidové opatrenia ľudí prinútili pracovať z domova namiesto zdieľaných priestorov podniku.

V roku 2021 sa WeWork dostala na burzu, ale len vďaka spojeniu s firmou špecializovanou na akvizície, takzvanú SPAC. Ešte v utorok mala WeWork pred prepadom ceny akcií hodnotu približne 120 miliónov dolárov.

01 - Modified: 2023-11-07 17:31:57 - Feat.: - Title: Koniec éry startupov: Ani raz neboli v zisku, aj tak z nich vyrástol gigant. Teraz prišiel tvrdý pád 02 - Modified: 2021-10-28 08:53:33 - Feat.: - Title: Z porád boli párty plné drog a alkoholu. Po veľkom páde sa kontroverzná firma dostala na burzu 03 - Modified: 2019-12-20 13:04:26 - Feat.: - Title: Známy český ekonóm vysvetlil, ako spľasla jedna obrovská startupová bublina 04 - Modified: 2019-11-09 17:51:04 - Feat.: - Title: WeWork sa pokúša o reorganizáciu. Zbavuje sa vedľajších aktivít a bude prepúšťať 05 - Modified: 2019-10-23 22:07:32 - Feat.: - Title: O záchranu WeWorku sa hlásia Japonci. Ponúkajú desať miliárd dolárov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 11:55