Nákupné vozíky s logami nemeckého reťazca supermarketov Rewe. FOTO: Reuters
StoryEditor

V Nemecku chýba tovar v regáloch. Môže byť ešte horšie, varuje tamojší denník

13.11.2023, 16:58
Autor:
dvojdvoj
  • Spory medzi odborármi a maloobchodnými skupinami v Nemecku spôsobili výpadok výrobkov v predajniach potravín.
  • Postihnuté sú najmä malé a stredné obchody.
  • Najviac trpia celoplošné maloobchodné reťazce Edeka a Rewe.

 

V Nemecku sa spotrebitelia sťažujú na nedostatok niektorých výrobkov v predajniach potravín. Hlavnou príčinou sú dlhotrvajúce spory medzi odborármi a tamojšími maloobchodnými skupinami.

Mnohí Nemci usudzujú, že situácia by sa mohla zvlášť pred Vianocami ešte zhoršiť. S fatálnymi dôsledkami tak pre zákazníkov, ako aj maloobchodníkov.

VIDEO: Ponuka nemeckých supermarketov

Najmä malé a stredné obchody

Obchodníčka Dana Hoffmannová sa dostáva do existenčných problémov. Prevádzkuje miestny supermarket spoločnosti Rewe v Mestline, asi štyridsať minút jazdy autom východne od Schwerinu v Meklenbursku-Prednom Pomoransku. Kvôli štrajku v skladoch, ktorý trvá už niekoľko mesiacov, jej neprichádza tovar. Štvrtina jej regálov je teraz prázdna.

„Mlieko mi chýbalo až do víkendu. Nemám syry, údeniny, ovocie ani mrazené výrobky,“ komentuje súčasnú situáciu. Teraz má až o pätinu nižší obrat ako pred rokom, aj ona sa musí vyrovnávať s rastúcimi nákladmi. Preto už nemá otvorené tak dlho a znížila aj počet zamestnancov. „Situácia je katastrofálna,“ hovorí. Jej obchod je malý, preto nemôže takmer žiadny tovar dočasne skladovať a je tak úplne odkázaná na pravidelné dodávky. Informáciu priniesol nemecký denník Handelsblatt.

S problémami sa stretávajú aj ďalšie supermarkety po celej krajine. Postihnuté sú najmä malé a stredné obchody. Najviac trpia celoplošné maloobchodné reťazce Edeka a Rewe, ich diskontné dcérske spoločnosti Netto a Penny a tiež Kaufland. V supermarketoch často chýbajú mnohé výrobky ako ovocie, zelenina, napríklad aj toaletný papier môže byť v nadchádzajúcich týždňoch nedostatkovým tovarom.

Zákazníci nedostatok tovaru zaznamenajú skôr na západe krajiny av Bavorsku, v menšej miere potom na východe. V týchto regiónoch totiž dochádza k najväčším štrajkom v centrálnych skladoch a ďalších logistických miestach.

image

Česko je chorý muž Európy, uviazlo v pasci. Stav krajiny ukazuje krach plánovanej megainvestície, píšu Nemci

Sme dobre pripravení

Situácia by sa podľa nemeckého denníka mohla do Vianoc ešte zhoršiť. Odborárske kruhy plánujú zintenzívnenie štrajkov s cieľom zvýšiť tlak na zamestnávateľov. Tí sa však bránia. „Zásobovanie potravinami je aj napriek štrajku zaistené, podniky sú dobre pripravené,“ hovorí Steven Haarke, vedúci kolektívneho vyjednávania Nemeckého zväzu maloobchodu HDE.

Spory sa tiahnu už od jari alebo leta, odborový zväz Verdi požaduje až o 13 percent vyššej mzdy zamestnancom v závislosti od oblasti kolektívneho vyjednávania, najmenej však 400 eur mesačne.

Po niekoľkých čiastkových zlepšeniach sú zamestnávatelia ochotní ponúknuť zvýšenie platov o desať percent v maloobchode a o osem percent vo veľkoobchode, v oboch prípadoch chcú vyplatiť inflačný príplatok. Ten však chcú rozložiť do dvoch rokov. Verdi však požaduje lehotu jedného roka.

Štrajk nepostihuje všetkých rovnako, ale niekoho zasiahol tvrdo. „Kým v niektorých supermarketoch dochádza k masívnemu rušeniu predajov, v iných prebieha prevádzka normálne,“ hovorí jeden z obchodných zástupcov. Na nedávno zverejnenom videu z leta ukazuje predavačka z bavorskej Edeky regály s výpadkami cukru, krmiva pre domáce zvieratá, hygienických potrieb, nápojov, kompostu do kvetináčov a príslušenstva na grilovanie.

Fotografie od zástupcov odborov, ktoré získal denník Handelsblatt, tiež dokumentujú prázdne alebo poloprázdne regály v obchodoch po celom Nemecku. Zákazník Rewe z Bochumi uviedol, že takmer úplne chýbali cukrovinky Haribo a prázdne boli aj mnohé oddiely pre konzervy.

image

Nemecko zdvojnásobí vojenskú podporu Ukrajine na osem miliárd eur, splní cieľ NATO

Reťazce vysvetľujú

„Dochádza k regionálnym oneskoreniam dodávok jednotlivých položiek nášho sortimentu,“ vysvetlil reťazec Kaufland. Podobné vysvetlenie podala v tlačovej správe aj spoločnosť Rewe. „Ak jednotlivé výrobky nie sú regionálne dostupné, je to iba dočasné,“ uviedla firma. „Takmer vo všetkých skupinách výrobkov existuje veľké množstvo alternatívnych výrobkov,“ dodalo Rewe.

Tiež Spoločnosť Edeka sa k prázdnym regálom v Nemecku vyjadrila. „Vynakladáme veľké úsilie, aby sme zmiernili dôsledky štrajkov a naďalej ponúkali zákazníkom obvyklé nákupné skúsenosti.“ Spoločnosť Netto odpovedala na otázky denníka Handelsblatt vyhýbavo, Penny neodpovedala vôbec.

Podľa prieskumu Handelsblattu obchodníci teraz vyvesujú na svojich obchodoch cedule, aby zákazníkov informovali o medzerách v regáloch. V jednej z predajní Rewe v Severnom Porýní-Vestfálsku je umiestnená ceduľa s nápisom: „V dôsledku štrajkov, bohužiaľ, môže v súčasnej dobe v sortimente chýbať tovar.“ Podobné upozornenia sa objavujú aj inde.

Naproti tomu niektorých maloobchodných predajcov potravín sa štrajky zamestnancov, a teda aj výpadky dodávok, takmer nedotýkajú, napríklad spoločností Lidl a Aldi. To sa dá vysvetliť tým, že odbory sú tu menej silne organizované.

Maloobchodníci s plným sortimentom, ako sú Rewe a Edeka, v súčasnosti strácajú podiel na trhu, pretože spotrebitelia stále častejšie nakupujú v diskontoch. Nedostatok tovaru by mohol tento trend do budúcnosti ešte posilniť, domnieva sa denník Handelsblatt.

01 - Modified: 2023-11-12 17:00:00 - Feat.: 0 - Title: Najkrajšie vianočné trhy v Európe: Tu zažijete tú najmagickejšiu a najvoňavejšiu atmosféru Vianoc 02 - Modified: 2023-11-11 21:33:39 - Feat.: 1 - Title: Kľúčovú rolu pri sabotáži na Nord Stream zohral plukovník ukrajinskej armády, píše Washington Post 03 - Modified: 2023-11-11 18:00:00 - Feat.: 1 - Title: Kedy budeme mať lacné teplo z odpadu? 04 - Modified: 2023-11-10 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Dlh a migrácia: Potrebuje Nemecko novú doktrínu? (analýza) 05 - Modified: 2023-11-11 16:17:35 - Feat.: 1 - Title: V mnohých štátoch sveta sa konali pietne akty na pamiatku obetí 1.svetovej vojny 06 - Modified: 2023-11-10 22:44:24 - Feat.: 1 - Title: Bulhari mali byť v sieti vykonávajúcej špionáž pre Rusko. Zhromažďovali informácie v Británii
01 - Modified: 2024-04-27 21:14:22 - Feat.: - Title: Škandálmi oslabená AfD začala kampaň pred voľbami do Európskeho parlamentu 02 - Modified: 2024-04-27 17:06:41 - Feat.: - Title: Nemecko potrebuje reformovať svoje hospodárstvo, povedal minister financií Lindner 03 - Modified: 2024-04-27 14:29:23 - Feat.: - Title: Nemecká tajná služba varuje domáce firmy pred rizikami z Číny 04 - Modified: 2024-04-27 12:09:12 - Feat.: - Title: Pred konferenciou AfD v Essene plánujú desaťtisícové demonštrácie. Majú byť najväčšie za posledné roky 05 - Modified: 2024-04-26 18:58:47 - Feat.: - Title: Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 10:37