Národná banka Slovenska. FOTO: HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Drahé úvery postupne tlmia investičný dopyt domácností aj firiem. Impulzy podľa NBS slabnú

14.11.2023, 16:29
Autor:
TASRTASR

Boj s vysokou infláciou priniesol historicky najvýraznejšie zvýšenie jej kľúčových úrokových sadzieb, ktoré od leta 2022 vzrástli celkovo o 4,5 percentuálneho bodu.

Sprísnenie menovej politiky Európskej centrálnej banky sa čoraz intenzívnejšie prejavuje v investičnom dopyte eurozóny. Zdraženie úverov zásadným spôsobom oslabilo dopyt domácností po hypotékach a firiem po investičných úveroch.

Investície do bývania sa znižujú naprieč krajinami eurozóny. Upozornili na to analytici Národnej banky Slovenska v novembrovom vydaní Frankfurtských hárkov, v ktorých komentujú a vysvetľujú menovú politiku ECB.

Boj s infláciou

Pripomenuli, že boj s vysokou infláciou priniesol historicky najvýraznejšie zvýšenie jej kľúčových úrokových sadzieb, ktoré od leta 2022 vzrástli celkovo o 4,5 percentuálneho bodu. To sa prenieslo do zdraženia úverov a postupne aj do spomaľovania investičného dopytu.

image

Ekonomika eurozóny klesla. Priemyselný sektor ide dole, domáci dopyt zostáva ochromený

"Investície sú obvykle finančne náročnejšie, prostredníctvom nich si podniky obstarávajú napríklad stroje, či výrobné haly, domácnosti najčastejšie vynakladajú prostriedky na zabezpečenie bývania. Zväčša na ich obstaranie nestačia vlastné zdroje a sú bežne financované prostredníctvom bankových úverov. Preto je investičný dopyt citlivý na zmeny úrokových sadzieb," vysvetlili analytici.

Investíciám ešte pred časom čiastočne pomáhalo zlepšenie fungovania globálnych dodávateľských reťazcov. Počas pandémie sa ich fungovanie narušilo, čo citeľne predĺžilo dodacie časy a obmedzilo dostupnosť niektorých vstupov. Ponuka tak zaostávala za relatívne silným dopytom.

Ochladnutie globálneho dopytu

Postupne sa však situácia zlepšovala a podniky tak mohli nakopené objednávky postupne vybavovať. "Preto, keď začal počet nových objednávok v dôsledku ochladnutia globálneho dopytu postupne klesať, nahromadené objednávky z minulosti udržiavali ekonomickú aktivitu a podporili aj investície," pripomenuli analytici.

Priaznivé impulzy pre investičný dopyt však podľa nich postupne slabnú a aktuálne údaje naznačujú, že investície zažínajú klesať. "Ak neberieme do úvahy investície do duševného vlastníctva, ktorých pohyb súvisí skôr s daňovou optimalizáciou veľkých nadnárodných spoločností, investičný dopyt v druhom štvrťroku poklesol o 0,4 percenta," vyčíslili odborníci.

image

Slováci stratili chuť na hypotéky, trh sa prepadol. Zaúradovala kombinácia dvoch nepríjemných faktorov

Zvýšenie základných úrokových sadzieb ECB sa totiž prenieslo a naďalej prenáša do nárastu úročenia úverov pre klientov. Sadzby tak dosahujú najvyššie úrovne za viac ako desať rokov a záujem o bankové úvery, ktoré sú najbežnejším spôsobom financovania investícií, v dôsledku toho klesá.

Prieskum ECB ohľadom podmienok bankového úverovania (Bank Lending Survey) naznačuje, že dopyt domácností po úveroch na bývanie sa už šesť po sebe idúcich štvrťrokov znižuje. Podobné je to aj v prípade podnikových investičných úverov.

Navyše, medzi stavebnými podnikmi sa pomerne rýchlo zvyšuje podiel tých, ktoré hovoria o nedostatočnom dopyte. "V najbližších štvrťrokoch tak bude investičný dopyt pravdepodobne strádať s dopadom na celkovú výkonnosť hospodárstva eurozóny," avizovali analytici NBS.

01 - Modified: 2023-11-13 07:47:42 - Feat.: 1 - Title: Slováci stratili chuť na hypotéky, trh sa prepadol. Zaúradovala kombinácia dvoch nepríjemných faktorov 02 - Modified: 2023-11-09 08:24:03 - Feat.: 1 - Title: Bonifikácia hypoték: Vláda vyrába kladivo na drahé úvery. Podporu chce riešiť cez dane 03 - Modified: 2023-10-18 08:00:00 - Feat.: 1 - Title: Trhový brífing: Kto je vinníkom spoločenského a hospodárskeho úpadku Slovenska?
01 - Modified: 2024-04-26 13:03:43 - Feat.: - Title: Čína bude finančným príspevkom motivovať k výmene starších áut za nové, chce podporiť dopyt 02 - Modified: 2024-04-26 07:43:59 - Feat.: - Title: Ceny v domácnostiach zamestnancov v marci medzimesačne vzrástli o 0,1 percenta 03 - Modified: 2024-04-25 10:17:16 - Feat.: - Title: Rast našej ekonomiky by mal tento rok zrýchliť na takmer dve percentá. Analytici zlepšili odhad 04 - Modified: 2024-04-22 12:22:53 - Feat.: - Title: Minuloročný deficit verejných financií sa podľa analytikov NBS zhoršil najviac v Európskej únii 05 - Modified: 2024-04-18 11:49:38 - Feat.: - Title: Súd oslobodil spod obžaloby exšéfa odboru NBS Barriho v kauze Rapid Life
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 23:02