Tajomník Bezpečnostnej rady Ruska Nikolaj Patrušev s prezidentom Vladimirom Putinom. FOTO: Reuters
StoryEditor

Tajomník Ruskej bezpečnostnej rady nariadil prípravu mobilizácie ekonomiky. Moskva zvažuje zákaz dovozu

16.11.2023, 22:39
Autor:
ČTKČTK

"Paralelný dovoz,", ktorého objem ruská banka Alfa-Bank odhadla na 16 až 20 miliárd dolárov ročne, už splnil svoju úlohu a bráni v rozvoji domácich inovácií, tvrdil Nikolaj Patrušev.

Jeden z najvplyvnejších spolupracovníkov ruského prezidenta Nikolaj Patrušev dnes nariadil gubernátorom ruských regiónov a náčelníkom federálnych úradov, aby sa pripravovali na mobilizáciu ekonomiky, napísal dnes portál The Moscow Times a pripomenul skoršie Patruševove výzvy na sebestačnosť Ruska, pripomínajúce Severnú Kóreu.

Tajomník prezidentskej bezpečnostnej rady Patrušev podľa štátnej tlačovej agentúry TASS na porade vyhlásil, že je nevyhnutné "zabezpečiť vytvorenie mobilizačných plánov ekonomiky subjektov federácie a komunálnych zariadení".

Bezpečnosť kritickej infraštruktúra

Nariadil tiež gubernátorom a federálnym predstaviteľom, aby osobne dohliadali na splnenie tejto úlohy, a to spolu so zabezpečením bezpečnosti objektov kritickej infraštruktúry, vrátane ich ochrany pred útokmi dronov.

image

Slovenskí europoslanci tvrdia, že porušovanie sankcií voči Rusku treba riešiť, Moskvu neodradili

The Moscow Times označili Patruševa za "jedno z najradikálnejších ‘jastrabov‘ na vrchole ruského režimu a za hlavnú hlásnu trúbu spikleneckých teórií v Kremli". Patrušev sa podľa listu dôsledne zasadzuje za prehĺbenie ekonomickej izolácie Ruska a za prechod na zabezpečenie ruských potrieb vlastnými silami po severokórejskom vzore.

Patrušev začiatkom tohto mesiaca ostro kritizoval liberálne reformy z 90. rokov minulého storočia, ktoré podľa neho viedli k "masovej chudobe", vymieraniu populácie, devastácii priemyslu a "bezmála k úplnej strate politickej a ekonomickej zvrchovanosti". Ruských podnikateľov súčasne šokoval návrhom ukončiť "paralelný dovoz", ktorý umožnil obnoviť dodávky zahraničného tovaru postihnuté sankciami.

Domáce inovácie

"Paralelný dovoz,", ktorého objem ruská banka Alfa-Bank odhadla na 16 až 20 miliárd dolárov ročne, už splnil svoju úlohu a bráni v rozvoji domácich inovácií, tvrdil Patrušev. A hoci riadenie ekonomiky nikdy nebolo pokladané za jeho právomoc, vládni úradníci sa ponáhľali s reakciou.

Ministerstvo priemyslu a obchodu ohlásilo, že zvažuje zákaz dovozu niektorého spotrebného tovaru, uviedol denník The Moscow Times a pripomenul, že výzvy na zavedenie "mobilizačnej ekonomiky" znejú od prvých mesiacov vojny Ruska proti Ukrajine.

O ekonomickej mobilizácii hovoril napríklad rektor petrohradskej univerzity, na ktorej Vladimir Putin v 90. rokoch obhájil svoju kandidátsku prácu, neskôr označenú za takmer úplný plagiát.

Neskôr ideu mobilizačnej ekonomiky kritizovala šéfka centrálnej banky Elvira Nabiullinová. Argumentovala, že štrukturálna transformácia môže uspieť len v trhovej ekonomike.

01 - Modified: 2023-11-15 22:05:34 - Feat.: 1 - Title: Ruská ekonomika sa zväčšila o viac než päť percent, ukončila sériu poklesov 02 - Modified: 2023-11-14 18:30:00 - Feat.: 1 - Title: Ficova vláda ide pri cenách energií zas do extrému. Slovensko sa vracia do éry Mečiara (Brífing HN) 03 - Modified: 2023-11-10 13:53:59 - Feat.: 1 - Title: Po rope Slovensku dražie aj plyn. A sú za tým aj kroky Kyjeva, zatlačíme na Ukrajinu?
01 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov 02 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu 03 - Modified: 2024-04-26 12:26:34 - Feat.: - Title: Ruská centrálna banka úrokové sadzby nemenila, zhoršila však inflačné vyhliadky 04 - Modified: 2024-04-26 11:56:57 - Feat.: - Title: V Rusku zadržali redaktora Forbesu. Písal o ukrajinskej Buči 05 - Modified: 2024-04-26 11:27:02 - Feat.: - Title: Krabí kráľ odsúdený. Ruský podnikateľ dostal 17 rokov za nájomnú vraždu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 17:29