Rakúsky realitný magnát René Benko. FOTO: ProfimediaFOTO: Profimedia
StoryEditor

Rúca sa ako domček z karát. U susedov krachuje realitné impérium, ktoré vlastní aj symbol Manhattanu​

30.11.2023, 12:02
Autor:
ČTKČTKpebpeb

Majiteľ spoločnosti Signa René Benko v minulosti tvrdil, že s jeho portfóliom exkluzívnych nehnuteľností môže súperiť iba britská kráľovská rodina alebo katolícka cirkev.

Najväčšia rakúska realitná spoločnosť Signa Holding magnáta Reného Benka vyhlásila insolvenciu, pretože sa jej nepodarilo zohnať záchranné financovanie.

Firma, ktorá spoluvlastní ikonickú budovu Chrysler Building v newyorskom Manhattane, sa tak stala jednou z najvýznamnejších obetí krízy európskeho trhu s realitami, napísala agentúra Bloomberg.

image

Chrysler Building sa v strede týči nad New Yorkom. FOTO: Wikimedia Commons

FOTO: Wikimedia Commons

Skupina, ktorá sa skladá z mnohých dcérskych spoločností, svoje aktíva oceňuje na 27 miliárd eur. Banka JP Morgan odhaduje jej záväzky na 13 miliárd eur.

Je ťažké odhadovať, ako bude situácia okolo Signy eskalovať. "Rakúskemu realitnému a maloobchodnému podnikateľovi Renému Benkovi sa začína rúcať domček z karát. Je ťažké predpovedať, čo sa nakoniec stane," napísal švajčiarsky denník Neue Zürcher Zeitung,

Môže súperiť iba s britskou kráľovskou rodinou

Benko predtým tvrdil, že s jeho portfóliom exkluzívnych nehnuteľností môže súperiť iba britská kráľovská rodina alebo katolícka cirkev. Firma vlastní významné realitné projekty a obchodné domy najmä v Rakúsku, Nemecku a Švajčiarsku.

"Napriek značnému úsiliu v posledných týždňoch sa nepodarilo dostatočne zaistiť potrebnú likviditu pre mimosúdnu reštrukturalizáciu," uviedla spoločnosť Signa Holding.

Žiadosť o insolvenciu podala vo Viedni s cieľom pokračovať v prevádzke a vykonať reštrukturalizáciu pod dohľadom súdu. Ten podanie žiadosti potvrdil.

VIDEO: Spoločnosť Signa je v insolvencii:

Dlhuje aj Sebastianovi Kurzovi

Benko má podľa rakúskeho denníka Der Standard blízke vzťahy so Sebastianom Kurzom. Spoločnosť Signa dlhuje firme bývalého kancelára SK Management 1,65 milióna eur za sprostredkova investície.

Analytici rakúskej Raiffeisen Bank, ktorá sa radí k najväčším veriteľom Signy, na začiatku tohto týždňa varovali, že problémy realitnej spoločnosti by mohli vyvolať širší pokles cien komerčných nehnuteľností, ak by sa Signa začala tých svojich zbavovať.

Signu väčšinovo vlastní a ovláda 46-ročný Benko. Menšie podiely v nej má mnoho jednotlivcov, napríklad rakúsky priemyselník Hans Peter Haselsteiner.

Očakáva sa, že platobná neschopnosť holdingu sa rozšíri do celej skupiny. S problémami sa ďalej stretáva dcérska spoločnosť Signa Prime, ktorá vedie posledné rokovania s investormi o zaistení likvidity.

Signa Prime je najväčším podnikom v realitnej divízii skupiny. Hodnota jej aktív bez započítania záväzkov a dlhov je 20,4 miliardy eur.

Čo je za problémami firmy?

K jej investorom sa okrem materskej Signy radí francúzska rodina Peugeotovcov, nemecký miliardár Klaus-Michael Kühne či nemecká nadácia RAG. Divízia sa zameriava na investície do nehnuteľností v najlepších mestských lokalitách v Rakúsku, Nemecku, Švajčiarsku a severnom Taliansku.

Najprudší nárast výpožičných nákladov v 25-ročnej histórii eura spôsobil pokles cien nehnuteľností v Nemecku, kde je ukotvená veľká časť aktivít skupiny. Popri úrokoch stúpli aj náklady na výstavbu, kvôli čomu niektorí developeri v najväčšej európskej ekonomike skončili v platobnej neschopnosti.

Signa viní zo svojich problémov vonkajšie faktory, ktoré ovplyvňujú jej obchodovanie s nehnuteľnosťami, a tlak na nákupy v kamenných obchodoch.

image

Nedokončený 64-poschodový mrakodrap Elbtower v Hamburgu.

FOTO: Reuters

Skupina má v Nemecku množstvo nedokončených stavebných projektov, vrátane 64-poschodového mrakodrapu Elbtower v Hamburgu. Práca kvôli neplateniu záväzkov stojí aj na ďalších piatich miestach v krajine, napísala agentúra Reuters.

01 - Modified: 2024-04-03 17:20:43 - Feat.: - Title: Zakladateľ skrachovanej skupiny Signa Banko má vypovedať pred vyšetrovacím výborom parlamentu 02 - Modified: 2024-03-13 17:41:33 - Feat.: - Title: Mníchovská prokuratúra vyšetruje Signu Reného Benka kvôli praniu špinavých peňazí 03 - Modified: 2024-03-07 14:58:07 - Feat.: - Title: Investor Benko podal návrh na vyhlásenie konkurzu. Jeho realitné impérium tvrdo zasiahla kríza a vysoké úroky 04 - Modified: 2024-01-02 09:12:51 - Feat.: - Title: Pád zázračného podnikateľa z Rakúska. Jeho impérium malo hodnotu 15 miliárd eur, teraz bankrotuje
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
13. máj 2024 08:54