Ilustračá fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Dovoz jadrového materiálu z Ruska do Európskej únie je tento rok opäť vyšší ako pred začiatkom vojny

01.12.2023, 15:59
Autor:
ČTKČTK

Blok si kladie za cieľ znížiť svoju závislosť na Moskve.

Dovoz jadrového materiálu a súvisiacich služieb z Ruska do Európskej únie je tento rok opäť vyšší v porovnaní s rokom 2021, teda proti obdobiu pred začiatkom ruskej invázie na Ukrajinu.

Očakáva sa ďalší nárast

S odkazom na Zásobovaciu agentúru Euratomu (ESA), teda Európskeho spoločenstva pre atómovú energiu, to dnes uviedla agentúra Reuters. Únia dováža jadrové palivo pre jadrové reaktory navrhnuté v Rusku.

Hoci takýto dovoz nepodlieha sankciám EÚ, blok si kladie za cieľ znížiť svoju závislosť na Moskve. Jeho celkový dovoz z ruského sektora pre jadrovú energetiku sa v minulom roku udržal na stabilnej úrovni, a to napriek rastúcemu dopytu po jadrovej energii spôsobenej vysokými nákladmi na produkciu energie a tlakom na znižovanie uhlíkových emisií.

image

Spolupráca s Ruskom je v národnom záujme Maďarska, tvrdí Szijjártó

Avšak päť štátov EÚ, ktoré prevádzkujú reaktory VVER, pravdepodobne po minuloročnom náraste tento rok opäť prekročia úroveň dovozu z roku 2021, povedal v rozhovore s agentúrou Reuters úradujúci šéf ESA Stefano Ciccarello.

Tento trend zdôrazňuje náročné úlohy, ktorým EÚ čelí pri presadzovaní svojho dlhodobého cieľa dosiahnuť pri palive pre reaktory VVER sebestačnosti.

"Dovoz do krajín prevádzkujúcich reaktory VVER navrhnuté v Rusku vlani v porovnaní s rokom 2021 vzrástol a pravdepodobne porastie aj v tomto roku v porovnaní s rokom pred ruskou inváziou," uviedol Ciccarello.

Vyšší dopyt aj zo strany Slovenska

Päť krajín EÚ, konkrétne Bulharsko, Česká republika, Fínsko, Maďarsko a Slovensko, vlani z Ruska nakúpilo o 30 percent viac služieb súvisiacich s konverziou a o 22 percent viac služieb súvisiacich s obohacovaním jadrového paliva, uviedla ESA v októbri vo svojej výročnej správe.

"Ich spoločnosti budujú ďalšie zásoby čerstvého paliva. Ďalšie nákupy do zásoby zrejme krátkodobo prispejú k tomu, že do zariadení s reaktormi VVER bude z Ruska prichádzať väčšie množstvo materiálu v porovnaní s rokom 2021," povedal Ciccarello.

image

Švédsky parlament uvoľnil cestu rozšíreniu jadrovej energie

Konkrétne čísla Ciccarello neponúkol. Zatiaľ je podľa neho príliš skoro na to povedať, či bude v tomto roku dovoz tiež vyšší ako vlani. Z piatich krajín EÚ, ktoré sú ešte plne závislé na ruských dodávkach, zatiaľ podľa ESA nepodpísalo zmluvy na alternatívne palivo iba Maďarsko. Vláda v Budapešti na žiadosť o komentár bezprostredne neodpovedala.

Americká spoločnosť Westinghouse tento rok prvýkrát použila alternatívne palivo do reaktora VVER, a to na Ukrajine. Širšia zmena v tomto ohľade by však trvala roky. Ciccarello uviedol, že získať povolenie začať využívať nové jadrové palivo trvá v priemere až desať rokov.

Dovoz prírodného uránu stagnoval

Celkovo dovoz prírodného uránu a súvisiacich služieb z Ruska do EÚ vlani medziročne v podstate stagnoval, pretože tie najväčšie rozdiely v stratégii podnikov verejných služieb už sa vyrovnali, uviedla ESA.

"Tí, ktorí nie sú závislí na Rusku, sa snažia akúkoľvek takú závislosť ďalej znížiť," povedal Ciccarello. "Na druhej strane existujú ľudia plne závislí na ruskom palive, a tí potom zvyšujú zásoby paliva pre prípad nečakaného vývoja, ako je prerušenie dodávok pred udelením licencie na alternatívne palivo,\" dodal.

Jadrová energia predstavuje takmer desať percent všetkej energie spotrebovanej v EÚ, pričom Francúzsko týmto spôsobom uspokojuje takmer tretinu svojich energetických potrieb. Medzi ďalších významných výrobcov energie z jadra v EÚ patria Švédsko a Belgicko.

image

Zákaz plynových kotlov? Slovensko nemôže experimentovať ako Nemecko, tvrdí v rozhovore pre HN šéf plynárov

Dovoz prírodného uránu z Ruska vlani oproti roku 2021 klesol o 16 percent, čo ale kompenzoval výrazný nárast dodávok z Kazachstanu a z Uzbekistanu, uviedla ESA. Vlani mal dovoz jadrovej energie z Ruska do EÚ podľa Európskej komisie hodnotu približne 750 miliónov eur, čo je na porovnanie asi jedno percento hodnoty dovozu ruského plynu do únie.

Krajiny EÚ v súčasnosti prejednávajú návrh Európskej komisie zaviesť 12. balíček ekonomických sankcií proti Rusku v reakcii na jeho inváziu na Ukrajinu z vlaňajšieho februára. Návrh, ktorý nie je verejný, ale podľa zdrojov Reuters nezahŕňa sankcie na odvetvie ruskej jadrovej energetiky.

Uvalenie sankcií EÚ si vyžaduje jednomyseľnosť všetkých 27 členov bloku. Maďarsko, kde má ruský štátny monopol Rosatom zmluvu na rozšírenie jadrovej elektrárne Paks, ale v prípade ruskej jadrovej energetiky svoj súhlas udeliť odmieta.

01 - Modified: 2023-11-07 15:32:15 - Feat.: 1 - Title: Jadrová energetika musí získať silnú podporu v európskej legislatíve, vyjadrila sa Saková 02 - Modified: 2023-08-21 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Postavíme novú atómku a kedy sa odstrihneme od Ruska? Novú vládu čaká top päť výziev v energetike 03 - Modified: 2023-08-10 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Jadro potrebujeme, aj keď to nie je sexi 04 - Modified: 2023-07-28 15:19:48 - Feat.: 1 - Title: Rusko stavilo na Afriku. O kontinent sa v posledných rokoch Moskva príliš nezaujímala, teraz je jej dobrý
01 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 02 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku 03 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve 04 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov 05 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 07:30