Ilustračná fotografia. FOTO: Penta Real Estate
StoryEditor

Penta predala 60 bytov v pražských Dvorkoch holdingu Velska​

13.12.2023, 17:41
Autor:
ČTKČTK

Dôvodom je podľa spoločnosti to, že sa v hlavnom meste Česka pripravuje na rozsiahle rozvojové projekty.

Spoločnosť Penta Real Estate predala holdingu Velska projekt Rezidencia Dvorce v Prahe 4, ktorý zahŕňa 60 bytov.

Dôvodom je podľa Penty to, že sa v hlavnom meste pripravuje na rozsiahle rozvojové projekty v okolí Florence, hlavnej stanice, bývalej nákladovej stanice Žižkov a na Víťaznom námestí a predajom optimalizuje svoje portfólio.

Predáva aj coworkingové kancelárie

Penta to oznámila ČTK v tlačovej správe, cenu transakcie neuviedla. Na začiatku tohto mesiaca s podobným zdôvodnením ohlásila predaj coworkingových kancelárií v Prahe 2 spoločnosti Scott.Weber Workspace.

V projekte Rezidencia Dvorca sú spolu so 60 bytmi aj maloobchodné priestory. Situovaný je na pozemku s rozlohou takmer 5 500 metrov štvorcových pod svahom Kavčích hôr vo vilovej zástavbe na nároží ulíc Dvorecká a Pod Pekařkou.

image

Bratislava mení ráz. Developeri kreslia nové štvrte a ťahajú ju do výšky (analýza)

"Predávame len preto, aby sme mali dostatok kapacít na naše kľúčové projekty," uviedol obchodný riaditeľ pre rezidenčnú výstavbu Penta Real Estate David Musil.

Holding Velska sa doteraz sústreďuje na výstavbu v neďalekej oblasti Pankráce, pred nedávnom získal v dražbe pozemok s nehnuteľnosťami pri budúcej stanici metra Olbrachtova.

Nadštandartné projekty

"Projekt Dvorca svojou lokalitou, veľkosťou a štýlom perfektne zapadá do koncepcie nášho holdingu zameriavať sa predovšetkým na nadštandardné projekty. V lokalite Prahy 4 sme doteraz úspešne realizovali objekty Tetris Office Building, Pankráca Prime a 4U Living," podotkol majiteľ holdingu Velska Oleg Čeremisin.

Predaj coworkingového centra BASE v Prahe 2 spoločnosti Scott.Weber Workspace, ktorá prevádzkuje flexibilné kancelárie, coworkingové a eventové priestory, ohlásila Penta 4. decembra.

image

Ceny bytov padajú ako domino. NBS očakáva ďalšie zlacňovanie

Objekt neďaleko pražskej hlavnej stanice má plochu 2 200 metrov štvorcových, až osem zasadacích miestností rôznych veľkostí, 25 kancelárií, školiacu miestnosť a komunitnú zónu až pre sto ľudí.

Naraz v priestoroch môže pracovať 300 ľudí. Cenu transakcie firmy nechceli komentovať, podľa zdroja ČTK ale nepresiahla stovku miliónov korún.

Dlhodobo nevyužívané pozemky

Penta Real Estate plánuje pokračovať vo výstavbe novej štvrte v okolí svojej novootvorenej kancelárske budovy Masaryčka, ktorej výstavba trvala viac ako dva a pol roka a náklady boli vo výške sto miliónov eur. 

Na konci októbra kúpila Penta firmu ČSAD Praha Holding, ktorá vlastní autobusovú stanicu Florenc a priľahlé pozemky. V polovici novembra potom od Českých dráh odkúpila dlhodobo nevyužívané pozemky na Florencii v susedstve pražskej magistrály za takmer deväť miliónov eur. Suma však môže ešte vzrásť podľa výsledku teraz prerokúvanej zmeny územného plánu.

image

Prvá dominanta Bratislavy mala len 45 metrov. Ktoré veže tvoria dnešnú panorámu hlavného mesta? (prehľad)

Penta Real Estate tiež pripravuje výstavbu takzvaného štvrtého kvadrantu na Víťaznom námestí v pražských Dejviciach, ktorým sa zaplní posledná nezastavaná štvrtina priestranstva. V budove by mali byť komerčné priestory a byty. Firma plánuje aj bytový projekt Mocca v pražských Vysočanoch.

Penta Real Estate je jednou z platforiem stredoeurópskej investičnej skupiny Penta, ktorá bola založená v roku 1994 a ktorej hlavnými spolumajiteľmi sú podnikateľ Marek Dospiva a rodina Jaroslava Haščáka.

Realitná divízia Penty má v súčasnosti približne 20 projektov v Českej republike a na Slovensku. V roku 2022 presiahla hodnota aktív Penta Real Estate jednu miliardu eur.

01 - Modified: 2023-11-06 15:00:45 - Feat.: 1 - Title: Penta Real Estate rozbieha ďalší zámer v srdci downtownu. Návrh kúpili od konkurenta, budú ho prekresľovať
01 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Známa bratislavská štvrť s rozširovaním nekončí. Penta Real Estate mení stratégiu, pribudnúť má nový reťazec 02 - Modified: 2024-04-09 15:04:03 - Feat.: - Title: Slovalco vypla, aj tak hlási zisk pol miliardy. Penta mení základy, spravila krok podľa vzoru Tkáča 03 - Modified: 2024-03-31 14:22:41 - Feat.: - Title: Ukrajinská tajná služba SBU pomohla odhaliť proruskú vplyvovú sieť v Prahe, zameriava sa na europoslancov 04 - Modified: 2024-03-28 14:43:35 - Feat.: - Title: Na Václavskom námestí horelo, dym bolo vidieť z celej Prahy 05 - Modified: 2024-03-28 13:33:11 - Feat.: - Title: Fatálna zámena pacientiek: V Prahe spravili tehotnej žene zákrok, kvôli ktorému potratila. Stalo sa to pri bežnej kontrole
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 07:21