Pohľad na budovu banky Zhongzhi Enterprise Group v Pekingu. FOTO: Reuters
StoryEditor

Jedna z najväčších tieňových bánk v Číne je v úzkych, podala na súd návrh na vyhlásenie konkurzu

05.01.2024, 17:03
Autor:
TASRTASR

Zhongzhi Enterprise Group požičala miliardy realitným firmám a jej aktíva nepostačujú na zaplatenie všetkých dlhov.

Jedna z najväčších tieňových bánk v Číne Zhongzhi Enterprise Group (ZEG) podala v piatok na súd návrh na vyhlásenie konkurzu, keďže nedokázala splatiť svoj dlh. Zasiahli ju problémy na trhu s nehnuteľnosťami, uvádzajú Reuters a BBC.

ZEG požičala miliardy realitným firmám a jej aktíva nepostačujú na zaplatenie všetkých dlhov, uviedol v piatok súd v Pekingu. Súd oznámil tiež, že akceptoval jej žiadosť o konkurznú likvidáciu v súlade s čínskym zákonom o bankrote podnikov.

Problémy spoločnosti, ktorá patrila k významným hráčom v čínskom sektore tieňového bankovníctva v hodnote 3 biliónov USD (2,75 bilióna eur), čo je zhruba veľkosť francúzskej ekonomiky, prehĺbili obavy, že dlhová kríza v realitnom sektore sa prelieva do širšieho finančného sektora.

image

Vyhne sa Čína japonskej ceste? Krajina starne a ovplyvní komoditné trhy po celom svete

Tieňové bankovníctvo je termín pre systém veriteľov, maklérov a iných sprostredkovateľov úverov, ktorí nespadajú do oblasti tradičného regulovaného bankovníctva a nepodliehajú tak rovnakým druhom rizík, likvidity a kapitálových obmedzení ako tradičné banky.

Neformálne pôžičky v čínskej ekonomike vždy existovali, ale tieňové bankovníctvo sa skutočne rozbehlo po globálnej finančnej kríze v roku 2008, keď bol nedostatok úverov.

Banka sa v novembri ospravedlnila svojim investorom v liste, v ktorom uviedla, že je ťažko insolventná so záväzkami až do výšky 64 miliárd dolárov, ktoré vysoko prevyšujú hodnotu aktív. Tie sa odhadujú približne na 38 miliárd dolárov.

Čínsky vysoko zadlžený sektor nehnuteľností má od roku 2020 problémy s likviditou. Nesplácanie dlhov zo strany developerov od konca roku 2021 brzdilo hospodársky rast a otriasalo globálnymi trhmi.

image

Čínska centrálna banka nezmenila úrokové sadzby, uvoľňovaniu bráni silný jüan

Náznaky problémov Zhongzhi sa objavili vlani v júli, keď Zhongrong International Trust, spoločnosť kontrolovaná ZEG, zmeškala platby za desiatky investičných produktov.

V auguste oznámila skupina ZEG investorom, že čelí kríze likvidity a uskutoční reštrukturalizáciu dlhu. Vedenie uviedlo, že plánom je "vlastná záchrana" prostredníctvom reštrukturalizácie so zameraním sa na vymáhanie dlhov a likvidáciu majetku, ale možnosťou je aj bankrot.

Očakáva sa, že súdny proces bude pomalý a investori pravdepodobne odpíšu veľké straty. Podľa niektorých expertov možno získajú späť len 30 percent svojich peňazí.

01 - Modified: 2024-04-27 14:29:23 - Feat.: - Title: Nemecká tajná služba varuje domáce firmy pred rizikami z Číny 02 - Modified: 2024-04-27 13:32:06 - Feat.: - Title: Čínsku loď naďalej vyšetrujú pre poškodenie plynovodu v Baltskom mori 03 - Modified: 2024-04-27 09:41:02 - Feat.: - Title: Taiwan hlási obnovenú aktivitu čínskej armády v blízkosti ostrova. 12 lietadiel prekročilo hranicu 04 - Modified: 2024-04-27 07:53:37 - Feat.: - Title: Je to súčasť čínskej propagandy. Filipíny popreli existenciu dohody s Čínou o spornom atole v Juhočínskom mori 05 - Modified: 2024-04-26 15:27:53 - Feat.: - Title: Irán a Čína sa dohodli na bližšej vojenskej spolupráci
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 02:48