Vysokorýchlostný vlak Deutsche Bahn ICE. FOTO: Reuters
StoryEditor

Štrajk nemeckých rušňovodičov zaskočil v Berlíne len cudzincov, staničná hala zívala prázdnotou​

11.01.2024, 12:42
Autor:
ČTKČTK

Rozhorčení turisti postávali na stanici s veľkými kuframi. Cestujúci z Talianska dráham adresovali sériu nadávok.

Štrajk rušňovodičov nemeckej železničnej spoločnosti Deutsche Bahn (DB) zaskočil na berlínskej hlavnej stanici len cudzincov. Berlínčania, ktorí dnes dopoludnia na stanicu predsa len prišli, vopred vedeli, že ich spoje pôjdu.

Združenie rušňovodičov v odboroch GDL sa protestom snaží vymôcť si vyššie mzdy a kratšiu pracovnú dobu, u cestujúcich, s ktorými dnes ČTK na stanici hovorila, však veľa pochopenia nenašli.

Náladu na rozhovor nemali

Veľkoryso presklenená staničná hala, ktorá je inokedy plná cestujúcich, bola dopoludnia prakticky prázdna. Nezvyčajne prázdno bolo aj v zákazníckom centre železničnej spoločnosti. V jednotlivých poschodiach však postávali a posedávali zahraniční turisti s veľkými kuframi.

Štrajk prekvapil okrem iného mladý pár z Číny, ktorý sa len s ťažkosťami snažil zistiť, prečo ich vlak nejde. Rozhorčená dvojica hľadala radu pri informačnej prepážke Deutsche Bahn pri vchode na stanicu a tiež v priľahlom turistickom stredisku, očividným problémom však bola jazyková bariéra.

image

Nemecnej železnici hrozí ďalší štrajk, ohlásil ho šéf odborov rušňovodičov

Nahnevaná bola aj skupina turistov z Talianska, ktorá s veľkými kuframi mierila z podzemného poschodia do zákazníckeho centra. "Vlak kvôli štrajku nejde a ani nepôjde," vyhlásil nahnevane jeden z Talianov. Náladu na rozhovor nikto z nich nemal.

O niečo komunikatívnejší boli nemeckí cestujúci, ktorí naopak na stanicu prišli, pretože vedeli, že práve ten ich vlak pôjde. "Mal som šťastie. Idem do Schwerinu a vlak ide podľa rozpisu," vyhlásil postarší muž, ktorý sa predstavil ako Sebastian Sauer.

Do metropoly Meklenbursko-Predného Pomoranska odcestoval regionálnym vlakom, ktorý prevádzkuje východonemecký dopravca ODEG.

Jeho rušňovodiči síce neštrajkujú, spoločnosť však aj tak varovala pred možnými výlukami, pretože využíva infraštruktúru DB. No regionálny spoj opustil Berlín podľa poriadku, z hlavnej stanice však vyšiel takmer prázdny.

Polprázdny dnes prišiel z Hamburgu aj rýchlovlak ICE zo severonemeckého Hamburgu. Oneskorenie oproti cestovnému poriadku činilo len niekoľko minút. To, že vlak prišiel prakticky včas, prekvapilo Berit Möllerovú, ktorá sa vracala z pracovnej cesty do Hamburgu a ktorá kvôli štrajku počítala s oneskorením.

"Ani som nečakala, že vlak dráhy vôbec vypraví. Mala som rezervovaný pre istotu lístok autobusom, ale nakoniec som sa spoľahla na DB," povedala. Dodala, že sa opakovane uisťovala, že vlak skutočne pôjde.

Štrajk si vyslúžil kritiku

Pokoj dnes dopoludnia panoval aj v zákazníckom stredisku. Zamestnanci spoločnosti tam odbavovali len niekoľko cestujúcich, ktorí sa na poslednú chvíľu snažili nájsť náhradu za odrieknuté spoje. Jedna z pracovníčok ČTK povedala, že do strediska v čase štrajku prichádzajú väčšinou cudzinci.

To, že rušňovodiči štrajkujú od novembra už tretíkrát, sa Möllerovej nepáčilo. "Nepripadá mi, že by niekto chcel veľmi vyjednávať," povedala. Poznamenala, že vyššie mzdy chápe, čuduje sa však nad požiadavkou skrátenia týždenného pracovného času z 38 na 35 hodín týždenne vo výmennej prevádzke.

image

Nemcom došla trpezlivosť s vládou. Krajinu ochromil protest, ktorý má veľkú podporu

Štrajk sa nepáčil ani Sauerovi. Jasno o štrajku mali aj spomínaní talianski turisti, ktorí zhodne dráham i rušňovodičom adresovali sériu nadávok.

Protest ochromil nielen diaľkové a regionálne spoje, ale doľahol aj na mestskú železnicu. A to nielen v Berlíne. Mnohí Berlínčania si z toho, že mestská dráha S-Bahn jazdí v značne obmedzenom rozsahu, robia na internete srandu.

Podľa týchto vtipov si kvôli dlhodobým výlukám a častým oneskoreniam zatiaľ nikto v Berlíne nevšimol, že rušňovodiči S-Bahn sú tiež v štrajku, pretože súpravy jazdia rovnako nepravidelne a náhodne ako každý iný deň.

Štrajk rušňovodičov začal v utorok večer v nákladnej doprave, v noci na stredu prácu zastavili aj strojvodcovia osobných vlakov.

Protest skončí v piatok večer, ale už teraz šéf odborov GDL Claus Weselsky pohrozil, že čoskoro začne ďalší štrajk, pokiaľ DB odborárom nevyhovie.

01 - Modified: 2024-05-01 16:40:18 - Feat.: - Title: Pri prevrátení vlečky ťahanej traktorom sa v Nemecku zranilo 30 ľudí 02 - Modified: 2024-04-30 13:23:42 - Feat.: - Title: Nádej pre nemeckú ekonomiku 03 - Modified: 2024-04-29 17:12:28 - Feat.: - Title: Bývalý príslušník Bundeswehru sa priznal k špionáži pre Rusko 04 - Modified: 2024-04-29 14:56:15 - Feat.: - Title: Ukrajinci, ktorých v Nemecku na smrť pobodal Rus, boli podľa Kyjeva vojakmi 05 - Modified: 2024-04-29 12:53:19 - Feat.: - Title: Ukrajinci zavraždení v bavorskom nákupnom centre boli vojaci na liečení
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 02:35