Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Sladkosti sú poslednou obeťou klimatických zmien, cukor je najdrahší za posledných 13 rokov

15.01.2024, 09:04
Autor:
ČTKČTK

Rastúce globálne teploty podporujú sucho a ďalšie extrémne poveternostné javy, ktoré ovplyvňujú výnosy potravín vrátane cukru.

Zmeny klímy boli už v minulosti označené za hrozbu pre pestovanie kávy a surovín pre výrobu piva. Ďalšou obeťou týchto zmien by sa mohla stať aj ďalšia položka na jedálničku: sladkosti.

Ceny cukru ako komodity sú totiž najvyššie za posledných 13 rokov a medzi príčinami rastu cien sú aj obavy z malej úrody kvôli rozsiahlemu suchu v Indii a Thajsku. Tieto dve krajiny sú totiž po Brazílii najväčšími vývozcami cukru na svete, píše denník The Guardian.

Výrazne nad historickými priemermi

Rastúce globálne teploty - očakáva sa, že rok 2023 bude všeobecne potvrdený ako najteplejší rok v histórii - podporujú sucho a ďalšie extrémne poveternostné javy, ktoré ovplyvňujú výnosy potravín vrátane cukru. Zvýšenie cien sa už začalo premietať do čokolády, cukroviniek a ďalších sladkostí.

image

Nový rekord s veľkým náskokom. Vlani bolo zrejme najteplejšie za najmenej 100-tisíc rokov, tvrdí expertka

Podľa amerického ministerstva pôdohospodárstva sa ceny cukru a sladkostí pre amerických spotrebiteľov v roku 2023 zvýšili o 8,9 percenta a tento rok sa očakáva nárast o 5,6 percenta, čo je výrazne nad historickými priemermi.

"Extrémne počasie ovplyvňuje potraviny - pred rokom to bolo avokádo, teraz cukor. Klimatická inflácia je vec, ktorá sa zhoršuje," myslí si klimatický ekonóm z Kolumbijskej univerzity Gernot Wagner.

"Problémy v produkcii cukru umocňuje hrozba obmedzenia vývozu z krajín produkujúcich cukor, ktoré si chcú udržať vlastné zásoby tejto komodity, a obmedzenie vývozu v brazílskych prístavoch," dodáva Wagner.

Najväčšie dopady na rozvojové krajiny 

V Spojených štátoch cenu a množstvo dovezeného cukru ovplyvňujú mnohé predpisy a dôsledky pre americký trh tak budú menšie, ako v niektorých iných krajinách. Dopady najviac pocítia rozvojové krajiny a malí poľnohospodári, domnieva sa vedec z Medzinárodného inštitútu pre výskum potravinovej politiky Joseph Glauber.

image

Sebestačnosť vo výrobe cukru je úspešný príbeh, ktorých by malo byť viac, tvrdí Fico

"Niet pochýb, že ceny cukru sú veľmi, veľmi vysoké a zostanú vysoké, kým nedôjde k zmierneniu javu El Niño," uviedol Glauber v narážke na periodický klimatický jav, ktorý má tento rok ešte zvýšiť globálne teploty.

"Problémom bude cenová dostupnosť. V USA a ďalších krajinách s vysokými príjmami dôjde k zvýšeniu nákladov na potraviny, ktoré pocítia najmä chudobnejšie domácnosti, ale v krajinách, kde domácnosti vydávajú na potraviny 40 percent svojich príjmov, budú dopady výrazne znateľnejšie," uvádza Glauber.

Pestovanie sa bude musieť zmeniť 

Zmeny klímy a priemerných teplôt nedopadajú len na pestovanie cukru, ale aj na ďalšie potravinové komodity. Štúdie ukázali, že globálne otepľovanie vážne obmedzí schopnosť krajín, ako je Čína, pestovať ryžu v súčasných objemoch.

Iná štúdia zase predpovedá, že celosvetová produkcia kukurice by sa mohla do roku 2030 prepadnúť o 24 percent. Rastúce teploty naopak môžu pomôcť chladným oblastiam v Rusku alebo Kanade, kde by sa v budúcnosti mohla pestovať pšenica, na ktorú je tam doteraz príliš chladno.

image

Geológ, klimatológ, popularizátor vedy a filozof: Zmena klímy prináša choroby, epidémie a revolúcie

Cenový šok, ktorý zažíva trh s cukrom, je pripomienkou, že bude potrebné upraviť doterajšie predpoklady o budúcnosti pestovania potravín, hovorí Wagner. Súčasné poľnohospodárstvo je podľa neho nastavené na počasie posledných tisícročí, ktoré sa ale teraz výrazne mení, čomu sa musí prispôsobiť aj pestovanie.

"Produkcia niektorých významných potravinárskych plodín nebude s rastúcou teplotou klesať lineárne, ale bude to strmý pád do priepasti zavinený extrémnym počasím. Neobávam sa o osud veľkých firiem, ktoré zdražejú sušienky, ale o spotrebiteľov žijúcich na okraji spoločnosti a chudobných poľnohospodárov, ktorým to zničia život a živobytie," opisuje svoje obavy Wagner.

01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Klimatické zmeny v priamom prenose. Ako nás zaskočí predčasná jar 02 - Modified: 2024-04-25 20:47:43 - Feat.: - Title: Viac cukru v rozvojových krajinách. Nestlé odmieta tvrdenia o dvojakých štandardoch 03 - Modified: 2024-04-25 09:03:29 - Feat.: - Title: Takmer polovica veľkých čínskych miest sa potápa, tvrdí štúdia 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Vstrekovanie síry do atmosféry? Má to nebezpečné riziká, varujú vedci 05 - Modified: 2024-04-16 09:43:46 - Feat.: - Title: Koralové útesy po celom svete čelia vlne blednutia, zistili vedci
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 10:12