Ilustračná fotografia. FOTO: TASR/Radovan Stoklasa
StoryEditor

Rusko zvažuje embargo na vývoz benzínu kvôli incidentu v rafinérii, píše Interfax

15.01.2024, 19:28
Autor:
ČTKČTK

V rafinérii by podľa zdrojov mohla klesnúť produkcia pohonnej hmoty na polovicu v dôsledku mimoriadnej odstávky jednej z dvoch jednotiek pre katalytické krakovanie.

Ruská vláda zvažuje zavedenie embarga na vývoz benzínu kvôli incidentu v rafinérii Norsi spoločnosti Lukoil v Nižnom Novgorode. Informovala o tom dnes ruská spravodajská agentúra Interfax s odvolaním sa na zdroje oboznámené so situáciou. Norsi patrí medzi najväčšie rafinérie v Rusku, napísala agentúra Reuters.

Spoločnosť Lukoil v piatok oznámila, že rafinéria Norsi zastavila prevádzku jednej z jednotiek v dôsledku bližšie nešpecifikovaného incidentu.

Podľa dnešných informácií zdrojov agentúry Reuters by v rafinérii mohla klesnúť produkcia vysokooktánového benzínu na polovicu v dôsledku mimoriadnej odstávky jednej z dvoch jednotiek pre katalytické krakovanie.

image

Putin stratil na rope miliardy. No aj tu sa vynašiel, sankcie obchádza „tieňová flotila“

Niektoré zdroje agentúre Interfax oznámili, že embargo na vývoz benzínu je jednou z možností, ktoré by ruská vláda mohla v prípade potreby využiť. Ďalší zdroj uviedol, že o opatreniach na zabránenie nedostatku benzínu na domácom trhu sa stále diskutuje.

Lukoil podľa agentúry Interfax pozastavil svoj vlastný vývoz benzínu a požiadal ďalšie ropné spoločnosti, aby mu s dodávkami pomohli. Jeden zo zdrojov agentúry Reuters uviedol, že Lukoil teraz bude musieť nakupovať benzín pre svoje vlastné čerpacie stanice.

Ruské ministerstvo energetiky oznámilo, že spoločne s producentmi ropy pracuje na zabezpečení nepretržitých dodávok pohonných hmôt na domáci trh. Ruská vláda vlani v septembri zaviedla embargo na vývoz nafty a benzínu kvôli nedostatku pohonných hmôt a ich vysokým cenám na domácom trhu. Do novembra však takmer všetky obmedzenia postupne zrušili, píše Reuters.

01 - Modified: 2024-04-27 16:31:27 - Feat.: - Title: Súd v Moskve vzal do väzby ďalšieho podozrivého v kauze útoku na Crocus City 02 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-27 14:04:13 - Feat.: - Title: Rusko bude hľadať cesty, ako prekonať možné európske sankcie na LNG, tvrdí Peskov 04 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny 05 - Modified: 2024-04-27 11:34:09 - Feat.: - Title: Ruský súd zadržanému redaktorovi Forbesu nariadil domáce väzenie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 19:13