Podľa odborníkov k poklesu výroby elektriny z fosílnych palív prispel aj klesajúci dopyt po elektrine. FOTO: Pixabay
StoryEditor

Emisie v energetickom sektore EÚ sa výrazne znížili, obnoviteľné zdroje naberajú na obľube

07.02.2024, 16:37
Autor:
TASRTASR

K poklesu prispelo prudké obmedzenie výroby elektriny z uhlia a plynu. Zároveň pokračoval rozmach veternej a solárnej energie.

Emisie v energetickom sektore Európskej únie (EÚ) sa v minulom roku znížili výraznejšie ako kedykoľvek predtým. K poklesu emisií o 19 percent prispelo prudké obmedzenie výroby elektriny z uhlia a plynu, oznámil v stredu energetický inštitút EmberReuters a DPA.

Produkcia elektriny a uhlia v Európskej únii sa podľa aktuálnej správy inštitútu znížila o 26 percent a z plynu o 15 percent. To znamená, že podiel fosílnych palív na výrobe elektriny v európskom bloku prvýkrát dosiahol menej ako tretinu. Zároveň pokračoval rozmach veternej a solárnej energie. V roku 2023 spolu zodpovedali za rekordných 27 percent elektriny vyrobenej v Únii.

image

Jeden deň, štyri rôzne ceny elektriny. Domácnosti dostali listy o úspore, na všetko si posvieti aj Holjenčík

Veterná energia vyrobila v Európskej únii 18 percent elektriny, čo zodpovedá 475 terawatthodinám (TWh) alebo celkovému dopytu Francúzska po elektrine. Energia z vetra zároveň prvýkrát prekonala plynové elektrárne, na ktoré pripadalo 17 percent elektriny vyrobenej v Únii.

Celkovo sa podiel obnoviteľných zdrojov energie na výrobe elektriny v EÚ zvýšil na rekordných 44 percent. "Energetický sektor EÚ sa nachádza uprostred monumentálnej transformácie," uviedla expertka Sarah Brownová z inštitútu Ember.

image

Keď nefúka, je zle, keď fúka príliš, ešte horšie. Rakúska a nemecká energetika doplácajú na živel

Podľa odborníkov k poklesu výroby elektriny z fosílnych palív prispel aj klesajúci dopyt po elektrine. Zopakovanie tohto poklesu sa však v najbližších rokoch vzhľadom na postupujúcu elektrifikáciu neočakáva.

"S rastúcou elektrifikáciou prostredníctvom tepelných čerpadiel, elektrických vozidiel a elektrolyzérov vstúpi EÚ do novej éry rastúceho dopytu po elektrine," povedal Dave Jones z inštitútu Ember. "Obnoviteľné zdroje energie musia držať krok s týmto nárastom dopytu, aby sa dosiahlo potrebné zníženie emisií," dodal.

 

01 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 02 - Modified: 2024-04-19 12:15:18 - Feat.: - Title: Ťahúň Prešovského kraja čelí veľkej pokute. Štát mu chce zobrať dvojnásobok toho, čo za rok zarobil 03 - Modified: 2024-04-15 10:30:00 - Feat.: - Title: Na dovolenku vďaka vlastným výkalom? Prvá továreň na svete premení ľudské exkrementy na letecké palivo 04 - Modified: 2024-04-11 20:10:13 - Feat.: - Title: Dnešné útoky na ukrajinskú energetiku boli odvetou za tie na ruskej pôde, povedal Putin 05 - Modified: 2024-04-05 08:39:01 - Feat.: - Title: Neefektívne a nehospodárne. Štát musí zmeniť legislatívu k postupom v energetike počas krízy, upozorňuje NKÚ
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 09:28