Ilustračná fotografia. FOTO: Dreamstime
StoryEditor

Éra lacných peňazí skončila. Drobní investori sa už takmer rok sťahujú z európskych realitných fondov

09.02.2024, 15:35
Autor:
ČTKČTK

Zatiaľ čo sú investori nervózni najmä z amerického trhu komerčných nehnuteľností, obavy sa tento týždeň presunuli aj do Európy.

Drobní investori sa už takmer rok sťahujú z realitných fondov v Európe, mesačne z nich vyberú okolo jednej miliardy eur. S odkazom na záznamy spoločnosti Morningstar o tom informovala agentúra Bloomberg. Slabší dopyt spolu s prudkým rastom nákladov na pôžičky vyvoláva obavy ohľadom ocenenia komerčných nehnuteľností.

Stratili na atraktivite

Predaj investícií v realitných fondoch znamená, že celková čistá hodnota aktív, ktoré sú v Európe v držbe otvorených a burzovo obchodovaných nehnuteľnostných fondov, klesla od decembra 2022 do konca minulého roka o viac ako desať percent na 180,7 miliardy eur. Odklon od týchto fondov pritom trvá nepretržite už takmer rok. Vzhľadom na to, že skončila éra lacných peňazí, tieto fondy stratili na atraktivite.

Zatiaľ čo investori sú teraz nervózni najmä z amerického trhu komerčných nehnuteľností, obavy sa tento týždeň presunuli do Európy. Dole tak zamierili ceny dlhopisov vydaných bankovým ústavom Deutsche Pfandbriefbank a ďalšími podnikmi, ktoré sa na realitnom trhu významne angažujú.

image

Index slovenského investora takmer na maxime

Realitné fondy predstavujú hrozbu pre finančnú stabilitu, pretože na trhu komerčných nehnuteľností v eurozóne sa podieľajú zo 40 percent, varovali už vlani predstavitelia Európskej centrálnej banky.

Nesúlad medzi likviditou ponúkanou investorom v nehnuteľnostných fondoch a nelikvidnou povahou ich aktív sa ukázal po hlasovaní o brexite. Mnoho fondov v Británii muselo vtedy pozastaviť obchodovanie a rýchlo predať časť majetku, pretože klienti začali vo väčšej miere z týchto fondov vystupovať. Podobný scenár sa opakoval za pandémie covidu-19, mnoho fondov odvtedy skončilo.

Pod tlakom

"Mnoho otvorených fondov je pod tlakom, aby predávali, a uspokojili tak rastúce požiadavky na odkúpenie podielov," napísal minulý týždeň analytik Oliver Salmon zo spoločnosti Savills.

Napriek tomu sa očakáva, že sa výhľad trhu komerčných nehnuteľností koncom tohto roka zlepší, ak Európska centrálna banka začne znižovať úrokové sadzby podľa očakávania, a pokiaľ sa potvrdí predpoklad, že ekonomika sa vyhne takzvanému tvrdému pristátiu, teda že sa hospodársky útlm zaobíde bez vedľajších negatívnych dopadov na podniky a spotrebiteľa.

image

ANALÝZA: Ako robiť lepšie finančné rozhodnutia

Európska centrálna banka od vlaňajšej jesene drží základnú úrokovú sadzbu na 4,50 percenta, zatiaľ čo americká centrálna banka má základný úrok v pásme 5,25 až 5,50 percenta. Sadzby sú tak najvyššie za viac ako 20 rokov.

Investori v každom z posledných troch mesiacov minulého roka predali investície do nehnuteľnostných fondov za viac ako jednu miliardu eur, ukazujú údaje spoločnosti Morningstar. Nemeckí investori, ktorí musia dať vedieť s ročným predstihom, že chcú z fondu vystúpiť, podľa záznamov spoločnosti Barkow Consulting vybrali z nehnuteľnostných fondov v posledných piatich mesiacoch roka viac ako 750 miliónov eur.

01 - Modified: 2024-04-23 13:52:58 - Feat.: - Title: Zníženie úrokov ECB bude závisieť od nových údajov a prognóz, vraví šéf nemeckej Bundesbanky Nagel 02 - Modified: 2024-04-19 09:59:28 - Feat.: - Title: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne, vyhlásil predstaviteľ Európskej centrálnej banky 03 - Modified: 2024-04-15 13:20:55 - Feat.: - Title: Sľubný ekonomický vývoj otvára dvere k zníženiu sadzieb ECB v júni, myslí si Kažimír 04 - Modified: 2024-04-12 13:46:32 - Feat.: - Title: Prvé zníženie sadzieb Európskej centrálnej banky sa očakáva v júni. Postupovať bude opatrne, vraví analytik 05 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Času dlhopisov bránia výkonné akcie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 21:41