Americký burzový operátor Nasdaq
StoryEditor

Americký burzový operátor Nasdaq poskytne technickú podporu ukrajinskej vláde pri rozvoji kapitálových trhov

12.02.2024, 19:54
Autor:
ČTKČTK

Firma sa tiež chce vzdať vstupných poplatkov pri registrácii ukrajinských podnikov na svojich burzách v Spojených štátoch a v Európe.

Americký burzový operátor Nasdaq podpísal s ukrajinskou vládou dohodu o spolupráci, ktorej cieľom je podpora rozvoja kapitálových trhov na Ukrajine. Informovali o tom dnes spoločnosť Nasdaq a americká Agentúra pre medzinárodný rozvoj (USAID), ktorá pomáha Ukrajine pri prepájaní zahraničných investorov s ukrajinskými podnikmi.

Budúcnosť ukrajinskej ekonomiky

Uzavretá dohoda podľa USAID predpokladá, že spoločnosť Nasdaq bude poskytovať širokú technickú podporu ukrajinskej vláde pri rozvoji kapitálových trhov. "Toto nové partnerstvo medzi spoločnosťou Nasdaq a ukrajinskou vládou demonštruje, že Ukrajina je otvorená pre podnikanie, hoci musí naďalej bojovať za svoju slobodu," uviedla šéfka USAID Samantha Powerová.

image

Putin označuje vojnu na Ukrajine za boj o prežitie Ruska. Národ ma podporuje, tvrdí

Podľa nej investori vyjadrujú dôveru v budúcnosť ukrajinskej ekonomiky. V prvých troch štvrťrokoch minulého roka Ukrajina získala priame zahraničné investície v hodnote okolo 4,1 miliardy dolárov, napísala agentúra Reuters.

"Toto partnerstvo (medzi ukrajinskou vládou a operátorom Nasdaq) podčiarkuje atraktívne investičné príležitosti, ktoré Ukrajina ponúka. Vítame záväzok spoločnosti Nasdaq podporovať rozvoj ukrajinských kapitálových trhov, ktoré budú hrať kľúčovú úlohu v úsilí o obnovu krajiny," uviedla Powerová.

Užšie partnerstvo s Ukrajinou

Nasdaq bude podľa dohody napríklad radiť ukrajinskej vláde v oblasti regulácie verejne obchodovaných spoločností, podporovať medzi Ukrajincami podnikanie prostredníctvom seminárov a školení a pomáhať pri tvorbe kapitálu pre ukrajinské podniky.

Firma sa tiež chce vzdať vstupných poplatkov pri registrácii ukrajinských podnikov na svojich burzách v Spojených štátoch a v Európe. Tento krok však ešte musia schváliť regulátori.

image

Dobieha chudobný Východ bohatší Západ? Ekonomika sa nadýchla, no experti varujú pred nášľapnými mínami

"Táto dohoda je prvým krokom k užšiemu partnerstvu medzi spoločnosťou Nasdaq a Ukrajinou," uviedol výkonný podpredseda Nasdaq Ed Knight. "Tešíme sa na pokračovanie rozhovorov s ukrajinskou vládou" dodal

Podpredsedníčka ukrajinskej vlády Julija Svyrydenková označila znalosti a technológie spoločnosti Nasdaq za dôležité nástroje na zabezpečenie dlhodobého financovania ukrajinských podnikov a rozvoja kapitálových trhov. Dodala, že táto spolupráca je príležitosťou na zvýšenie odolnosti ukrajinskej ekonomiky a na zabezpečenie plného využitia jej potenciálu.

01 - Modified: 2024-05-01 20:50:11 - Feat.: - Title: Ukrajinský rezort diplomacie predstavil hovorkyňu vytvorenú umelou inteligenciou 02 - Modified: 2024-05-01 17:17:12 - Feat.: - Title: Útoky ruskej armády na východe Ukrajiny si vyžiadali ďalších päť obetí 03 - Modified: 2024-05-01 13:00:00 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že zasiahlo južný štáb ukrajinskej armády. Kyjev to nekomentoval 04 - Modified: 2024-04-30 21:41:38 - Feat.: - Title: Lotyšsko poskytne Ukrajine ďalšiu pomoc vrátane protilietadlových zbraní 05 - Modified: 2024-04-30 20:22:59 - Feat.: - Title: Americký minister obrany Austin vyzval štáty so systémami Patriot, aby ich poskytli Ukrajine
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 06:34