Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Eurokomisia prešetrí TikTok. Proti čínskej sociálnej sieti začína formálne právne konanie

19.02.2024, 14:17
Autor:
TASRTASR

Cieľom vyšetrovania je posúdiť, či došlo k porušeniu zákona o digitálnych službách.

Európska komisia v pondelok oznámila, že začala formálne právne konanie proti platforme TikTok s cieľom posúdiť, či došlo k porušeniu zákona o digitálnych službách (DSA) v oblastiach súvisiacich s ochranou maloletých osôb, transparentnosťou reklamy, prístupom výskumných pracovníkov k údajom, ako aj riadením rizík návykového dizajnu a škodlivého obsahu.

Prešetrí viaceré oblasti

Na základe predbežného vyšetrovania a analýzy správy o posúdení rizika, ktorú TikTok zaslala v septembri 2023, ako aj odpovedí spoločnosti TikTok na žiadosti Komisie o informácie (o nezákonnom obsahu, ochrane maloletých osôb a prístupe k údajom), sa exekutíva EÚ rozhodla začať právne konanie podľa zákona o digitálnych službách.

Rokovania sa zamerajú na viaceré oblasti. Komisia sa zaujíma o dodržiavanie povinností vyplývajúcich zo zákona v súvislosti s posudzovaním a zmierňovaním systémových rizík, pokiaľ ide o negatívne účinky vyplývajúce z návrhu systému TikTok vrátane algoritmických systémov, ktoré môžu stimulovať behaviorálne závislosti. Preverí zmierňujúce opatrenia zavedené v tejto súvislosti, najmä nástroje na overovanie veku, ktoré TikTok používa na zabránenie prístupu maloletých k nevhodnému obsahu.

image

Piesne od Taylor Swiftovej, Drakea alebo Adele do svojich videí na TikToku už nepridáte. Vypršala mu licencia

Komisia preskúma dodržiavanie povinností týkajúcich sa zákona o digitálnych službách zaviesť vhodné a primerané opatrenia na zabezpečenie vysokej úrovne súkromia, bezpečnosti a ochrany maloletých osôb aj súlad s povinnosťami vyplývajúcimi z DSA, pokiaľ ide o poskytovanie prehľadávaného a spoľahlivého úložiska reklám prezentovaných na platforme TikTok.

Dodržiavanie zákona

Vyšetrovanie sa týka aj podozrení z nedostatkov pri poskytovaní prístupu výskumným pracovníkom k verejne prístupným údajom TikTok, čo rovnako požaduje zákon o digitálnych službách.

Komisia v rámci konania hĺbkovo preverí, či opatrenia spoločnosti TikTok predstavujú porušenie konkrétnych ustanovení zákona o digitálnych službách.

image

TikTok je pod rastúcim tlakom. Kto môže potenciálne obsadiť jeho miesto?

Začatím tohto právneho konania nie je dotknuté žiadne iné konanie, ktoré môže Európska komisia spustiť v súlade so zákonom o mediálnych službáh, napríklad v súvislosti s povinnosťami poskytovateľov týkajúcimi sa šírenia nezákonného obsahu, ako je teroristický obsah alebo sexuálne zneužívanie detí online, alebo oznamovania podozrení z trestných činov.

Eurokomisia v apríli 2023 označila TikTok za veľmi veľkú online platformu, lebo má vyše 135 miliónov aktívnych používateľov mesačne v rámci Únie. Štyri mesiace od tohto označenia musela spoločnosť TikTok začať dodržiavať sériu povinností stanovených v zákone o digitálnych službách.

 

01 - Modified: 2024-04-25 18:56:22 - Feat.: - Title: Podpredsedníčka eurokomisie varuje koalíciu. Zákon o mimovládkach môže porušiť európske právo 02 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite 03 - Modified: 2024-04-24 19:55:09 - Feat.: - Title: Šéf TikToku plánuje na súde bojovať proti zákazu platformy v Spojených štátoch 04 - Modified: 2024-04-23 19:46:08 - Feat.: - Title: Sieť TikTok predložila Bruselu správu o rizikách spojených s novou aplikáciou. Užívatelia dostávajú úlohy 05 - Modified: 2024-04-23 17:53:21 - Feat.: - Title: Eurokomisia podnikne kroky proti ruskej tieňovej flotile ropných tankerov. Analytici varujú pred eskaláciou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 02:22