Americký prezident Joe Biden gestikuluje v knižnici v kalifornskom Culver City v rámci svojej trojdňovej predvolebnej kampane v Kalifornii. FOTO TASR/AP
StoryEditor

Vláda Spojených štátov ruší študentské pôžičky pre takmer desaťtisíce dlžníkov, oznámil Biden

22.02.2024, 07:53
Autor:
TASRTASR

Americká vláda začala v stredu posielať e-mailové oznámenia niektorým dlžníkom, hoci pôvodne sa malo s rušením pôžičiek začať až v júli.

Americký prezident Joe Biden v stredu oznámil, že federálna vláda automaticky ruší federálne študentské pôžičky pre takmer 153-tisíc dlžníkov. Informovala o tom agentúra AP.

"Od dnešného dňa rušíme dlh prvej skupiny ľudí, ktorí sa zaradili do nášho plánu na splatenie pôžičiek SAVE, splácali svoje pôžičky desať rokov a požičali si 12-tisíc dolárov alebo menej... Týka sa to vyše 150-tisíc Američanov. Zároveň sa snažíme odbremeniť ďalších," uviedol Biden v rámci trojdňovej predvolebnej kampane v Kalifornii.

Americká vláda začala v stredu posielať e-mailové oznámenia niektorým dlžníkom, hoci pôvodne sa malo s rušením pôžičiek začať až v júli. Do plánu Saving on a Valuable Education (Úspora na hodnotnom vzdelaní - SAVE) sa zapojilo vyše 7,5 milióna ľudí.

image

Spojené štáty ohlásili uvalenie nových sankcií na Rusko kvôli Navaľnému. Pokyn vydá Biden v piatok

V rámci prvého kola sa zrušia pôžičky v hodnote 1,2 miliardy dolárov. V e-mailoch podpísaných samotným Bidenom sa napríklad píše, že sa mu ozvalo "nespočetné množstvo ľudí, ktorým odbremenenie od študentských pôžičiek umožní živiť seba a svoju rodinu, kúpiť si prvé bývanie, založiť si malý podnik a pokračovať v životných plánoch, ktoré odložili".

Aj dlžníci, ktoré si požičali viac ako 12-tisíc dolárov, budú mať nárok na zrušenie pôžičky, ale za každých tisíc dolárov nad túto sumu sa k povinným desiatim rokom splácania pridáva jeden rok. Maximálna doba splácania je obmedzená na 20 rokov pre pôžičky na bakalárske štúdium, a na 25 rokov pre pôžičky na ďalšie vzdelávanie.

Nový plán splácania a rušenie pôžičiek do výšky 20-tisíc dolárov pre milióny Američanov Biden ohlásil vlani. Najvyšší súd však jeho rozsiahly plán zrušil. Plán SAVE je preto upravenou verziou podľa príjmu a veľkosti rodiny dlžníkov, ktorý vytvoril Kongres pred vyše desiatimi rokmi.

01 - Modified: 2024-04-26 18:41:13 - Feat.: - Title: Som šťastný, že budem debatovať s Trumpom, vraví Biden. Naplánované sú zatiaľ tri prezidentské duely 02 - Modified: 2024-04-25 18:59:51 - Feat.: - Title: Biden bojuje proti zmene klímy. USA zverejnili pravidlá na zníženie emisií pri výrobe elektriny 03 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov 04 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 05 - Modified: 2024-04-19 19:29:30 - Feat.: - Title: Bidenova administratíva "nemôže podporiť" izraelskú ofenzívu do Rafahu, tvrdí Blinken
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 23:57