Farmári protestujú na hraničnom priechode medzi Holíčom a českým Hodonínom. FOTO: Reuters
StoryEditor

Farmári uzavreli hraničný priechod z Holíča do Hodonína. So stovkami strojov protestovali proti Green Deal

22.02.2024, 12:54
Autor:
ČTKČTK

Všetci poľnohospodári požadujú zníženie byrokratického zaťaženia svojho hospodárenia a hlavne prehodnotenie Green Dealu.

Dlhšie ako hodinu dnes vodiči nemohli prejsť z Česka na Slovensko alebo naopak na hraničnom priechode medzi Hodonínom a Holíčom. Dôvodom bol protest poľnohospodárov, ktorý bol ohlásený na dve hodiny od desiatej ráno. Počas blokády policajti dopravu odkláňali z českej strany cez Sudoměřice.

Ešte pred ohláseným začiatkom protestnej akcie o 10:00 zastavili poľnohospodári premávku na hraničnom priechode v Hodoníne. Pomaly idúce stroje komplikovali príchod do Hodonína už okolo 9:00, na hraniciach zastavili asi o pol hodiny neskôr a kolónu nebolo možné prejsť. Polícia dopravu odkláňala.

Medzinárodný protest

Niekoľko stoviek strojov zdobili väčšinou české a niekedy aj moravské vlajky. Niektorí poľnohospodári na traktory vylepili plagáty formátu A4 zhŕňajúce dôvody protestu. Ten sa konal aj v Bratislave či v Česku.

Po 10:15 sa traktory na hranici zoradili do troch radov, zo slovenskej strany ojedinele prechádzali osobné autá i kamióny. Pred 10:30 sa na slovenskej strane postavili dve rady traktorov a úplne uzavreli prejazd cez hranicu aj z druhej strany.

image

"Zachráňte umierajúce poľnohospodárstvo." Českí a nemeckí farmári si vymenia na hraniciach dary

Protestujúci Maďari s transparentmi "Európa, zobuď sa!" či "STOP ukrajinskému obiliu", aj českí farmári v bezpečnostných vestách sa zhromaždili v priestore bývalej colnice pri pódiu, na ktorom vystúpili zástupcovia usporiadateľov z Česka i Slovenska. Slovenskí demonštranti boli vybavení húkačkami, rapkáčmi i sirénou.

Policajti dopravu podľa hovorcu Pavla Švába odkláňali, jazdilo sa cez hraničný priechod Sudoměřice. Výraznejšie dopravné komplikácie podľa hovorcu zatiaľ nenastali.

Ničí ich byrokracia

Na zhromaždení prehovorili podpredseda slovenskej agrárnej komory Andrej Gajdoš, prezident českej Agrárnej komory Jan Doležal aj zástupkyňa agrárnej komory z Maďarska.

"Toto nie je politický protest, neprotestujeme proti vláde, ani proti opozícii ani proti Európskej únii. Protestujeme proti nesprávnym rozhodnutiam Európskej komisie. Proti opatreniam, ktoré vznikli bez konzultácií s nami, ich autormi sú ľudia, ktorí v živote nevideli kravské vemeno a nevedia, ako vonia hnoj," povedal podpredseda slovenskej komory Gajdoš.

image

Veľký protest farmárov: V Bratislave prešli hlavnými ťahmi, uzavreli aj hraničný priechod do Česka

Všetci poľnohospodári požadujú zníženie byrokratického zaťaženia svojho hospodárenia a hlavne prehodnotenie Green Dealu. "Sme viac úradníci ako poľnohospodári. Nie sme tu kvôli dotáciám, najradšej by sme od nich neboli závislí, ale to nám Európa neumožňuje a to nám prináša neslobodu, "konštatoval prezident českej Agrárnej komory Ján Doležal.

Po skončení prejavov poľnohospodári troch krajín ešte niekoľko minút skandovali heslá, potom sa začali rozchádzať k svojim strojom. Traktory sa otáčali priamo v priestore bývalej colnice a v dlhej kolóne sa cez Hodonín vydali domov.

Časť českých poľnohospodárov demonštrovala už v pondelok pred ministerstvom pôdohospodárstva v Prahe, protestnou jazdou so stovkami traktorov čiastočne zablokovali pražskú magistrálu a v centre hlavného mesta na chvíľu obmedzili premávku električiek. Od tohto protestu sa však hlavné poľnohospodárske organizácie dištancovali.

01 - Modified: 2024-02-22 11:25:42 - Feat.: 1 - Title: "Zachráňte umierajúce poľnohospodárstvo." Českí a nemeckí farmári si vymenia na hraniciach dary 02 - Modified: 2024-02-22 11:11:29 - Feat.: 1 - Title: Veľký protest farmárov: V Bratislave prešli hlavnými ťahmi, uzavreli aj hraničný priechod do Česka 03 - Modified: 2024-02-21 18:32:49 - Feat.: 1 - Title: Zdraženie potravín tlmí top surovina Slovákov. Náš jedálniček aktuálne závisí od situácie v Číne a Malajzii
01 - Modified: 2024-04-27 17:38:12 - Feat.: - Title: Poškodzuje poľské hospodárstvo. Opozičná strana PiS chce v europarlamente odmietnuť Green Deal 02 - Modified: 2024-04-27 14:44:02 - Feat.: - Title: Opäť prehra. Česi porazili Slovákov v odvetnom zápase 4:1 03 - Modified: 2024-04-26 13:46:39 - Feat.: - Title: Novela zákona by farmárom mohla pomôcť s likvidáciou nežiadúcej vegetácie 04 - Modified: 2024-04-26 09:59:26 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp 05 - Modified: 2024-04-26 07:31:46 - Feat.: - Title: Poslanci začali piatkové rokovanie debatou o finančnej výpomoci farmárom. Štát im pomôže, kým dostanú dotácie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 23:47