Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Poslanci Európskeho parlamentu sa zaujímali, či kroky slovenskej vlády nepoškodia finančné záujmy Únie

22.02.2024, 18:14
Autor:
TASRTASR

Exekutíva Európskej únie naďalej pozorne sleduje všetky kroky slovenských úradov s cieľom uistiť sa, že nebudú ohrozené finančné záujmy Únie.

Poslanci Európskeho parlamentu z Výboru pre kontrolu rozpočtu vo štvrtok popoludní diskutovali s predstaviteľmi Európskej komisie o právnom štáte na Slovensku a ochrane prostriedkov EÚ. Ana Gallegová z Európskej komisie (EK) uviedla, že exekutíva Únie vedie dialóg so slovenskou stranou a snaží sa zabrániť situácii, ktorá by viedla k zastaveniu finančných tokov. Informuje o tom spravodajca TASR.

Zo 14 slovenských europoslancov sú členmi výboru CONT traja: Jozef Mihál (nezávislý/RE), Monika Beňová (Smer-SD/nezaradená) a Michal Wiezik (PS/RE). Na diskusii sa zúčastnili aj europoslanci Vladimír Bilčík (nezávislý/EPP) a Robert Hajšel (Smer-SD/nezaradený).

Zmeny Ficovej vlády

Slova sa počas vyše hodinového podujatia ujali europoslanci z viacerých politických frakcií a členských krajín Európskej únie, ktorí poukázali, že Europarlament koná v rámci mechanizmu podmienenosti čerpania eurofondov a že poslanci chcú zistiť súčasnú pozíciu eurokomisie voči legislatívnym zmenám zavádzaným vládou Roberta Fica a chcú vedieť, do akej miery by mohla Eurokomisia zakročiť voči Slovensku.

Diskusiu moderovala šéfka výboru CONT Monika Hohlmeierová, ktorá sa Komisie tiež pýtala, čo presne od Slovenska žiada a dokedy a ako môže zabezpečiť, aby Slovensko neprišlo ani o jedno euro.

Tím eurokomisie viedla Ana Gallegová, šéfka Generálneho riaditeľstva Eurokomisie pre spravodlivosť a spotrebiteľov. Spolu so svojimi kolegyňami uviedla, že exekutíva Európskej únie naďalej pozorne sleduje všetky kroky slovenských úradov s cieľom uistiť sa, že nebudú ohrozené finančné záujmy Únie.

Pozastavené hodnotenie

Gallegová potvrdila, že Eurokomisia pozastavila hodnotenie štvrtej platby z Plánu obnovy v hodnote okolo 800 miliónov eur, pretože čaká na požadované argumenty a podklady.

Uviedla, že zástupcovia Eurokomisie navštívili Slovensko, sú v kontakte s vládou a berú veľmi vážne dialóg o súčasnej situácii. Vyjadrila nádej, že vnímané riziká sa nestanú realitou a že zmeny zákonov budú v súlade s právom Európskej únie.

Komisia pri každých legislatívnych zmenách preveruje, či neboli ohrozené aj míľniky z predošlých platieb, čo by znamenalo vrátenie časti použitých peňazí. V závislosti od miery ohrozenia míľnikov môže ísť o pozastavenie od piatich do sto percent platieb cez Plán obnovy.      

Podľa Gallegovej každý členský štát musí preukázať, že má efektívny vnútorný spôsob auditu a kontrol, ktorý zabráni nesprávnemu využitiu európskych zdrojov, a preto pozorne sleduje napríklad oslabenie antikorupčného zákona.

"Budeme robiť všetko pre to, aby nedošlo k negatívnej situácii. A ak k tomu dôjde, nebudeme váhať použiť všetky mechanizmy a nástroje, aby sme túto situáciu napravili," odkázala Gallegová.

01 - Modified: 2024-02-22 14:51:29 - Feat.: 1 - Title: Najväčší protest farmárov: Ľudia im kývali, našli sa aj provokatéri. Mnohí neprišli, lebo nemajú ani na naftu 02 - Modified: 2024-02-22 14:39:39 - Feat.: 1 - Title: Susko opravuje premlčacie lehoty pri znásilneniach, pri zakladaní zločineckých skupín zostávajú kratšie 03 - Modified: 2024-02-21 18:05:28 - Feat.: 1 - Title: Šimkovičová musí zabrať. Z koalície sa už ozývajú hlasy nespokojnosti
01 - Modified: 2024-04-19 17:58:12 - Feat.: - Title: Maďarsko sa s národnou vládou nezapojí do vojny na Ukrajine, povedal Orbán 02 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 03 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 04 - Modified: 2024-04-17 14:15:00 - Feat.: - Title: Piepergate zráža šance Leyenovej získať znova post. A kontroverzií pribúda 05 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 16:20