Britský minister financií Jeremy Hunt. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Nemáme pozitívny výhľad. Britský minister financií tlmí nádeje na zníženie daní pred voľbami

03.03.2024, 18:04
Autor:
TASRTASR

Oficiálne údaje z minulého mesiaca ukázali, že Británia skĺzla do recesie, keďže jej ekonomika v posledných dvoch štvrťrokoch 2023 klesla.

Britský minister financií Jeremy Hunt v nedeľu bagatelizoval špekulácie o výraznom znížení daní pred voľbami v rámci rozpočtu, ktorý má predstaviť na budúci týždeň. Poukázal pritom na zhoršenie ekonomických prognóz a sľúbil "obozretné a zodpovedné" opatrenia na zabezpečenie dlhodobého rastu, píšu agentúry AFP a Reuters.

Všeobecne sa očakávalo, že Hunt zníži dane v rozpočte pred voľbami, aby zvýšil preferencie vládnej Konzervatívnej strany, keďže zaostáva v prieskumoch za opozičnými labouristami.

Voliči, ktorých zasiahla kríza životných nákladov, opakovane potrestali konzervatívcov v sérii nedávnych doplňujúcich volieb.

Keďže hlavná úroková sadzba centrálnej banky Bank of England na úrovni 5,25 percenta je najvyššia za 16 rokov, milióny voličov trápi prudký nárast splátok z hypoték. "Bude to obozretný a zodpovedný rozpočet pre dlhodobý rast," povedal Hunt pre televíziu Sky News.

Oficiálne údaje z minulého mesiaca ukázali, že Británia skĺzla do recesie, keďže jej ekonomika v posledných dvoch štvrťrokoch 2023 klesla. A hoci podľa analytikov recesia by mohla byť krátkodobá, je ranou pre premiéra Rishiho Sunaka, pretože ekonomický rast považoval za kľúčovú prioritu.

image

Britský plán na deportácie migrantov do Rwandy by mohol stáť vyše 600 miliónov libier

Hoci Hunt vlani v novembri avizoval zníženie daní z podnikania a miezd, ekonomická situácia sa odvtedy zhoršila. "Nemáme taký pozitívny výhľad ako na konci jesene," upozornil Hunt v nedeľu a vyhlásil, že nebude znižovať dane na úkor budúcich generácií, keďže by si to vyžadovalo ďalšie pôžičky.

Celkové daňové zaťaženie v Británii v uplynulých rokoch neustále rástlo. A je na ceste k tomu, aby dosiahlo najvyššiu úroveň od druhej svetovej vojny, najmä preto, lebo hranice pre platenie mnohých daní sa nezvýšili v súlade s infláciou.

Ministerstvo financií plánuje zefektívniť verejné služby a znížiť papierovanie. Napríklad použitím umelej inteligencie pri skenovaní v zdravotníctve či dronov na vyhodnocovanie incidentov, ako sú dopravné kolízie.

Hunt dodal, že vláda sa zameria na opatrné míňanie, čím sa potenciálne otvorí priestor v rozpočte na ďalšie znižovanie daní.

Podľa novín Sunday Times Úrad pre rozpočtovú zodpovednosť Huntovi povedal, že má k dispozícii 12,8 miliardy libier, s ktorými sa môže "hrať". To je o vyše 2 miliardy libier menej, ako je suma, z ktorej ministerstvo financií údajne predtým vychádzalo pri svojich výpočtoch.

01 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku 02 - Modified: 2024-04-26 19:08:20 - Feat.: - Title: Karol III. začne po niekoľkých týždňoch zotavovania opäť plniť verejné povinnosti 03 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 04 - Modified: 2024-04-23 20:08:29 - Feat.: - Title: Britské stíhačky budú v Poľsku. Tusk so Sunakom a Stoltenbergom rokoval o bezpečnosti 05 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 09:17