Ilustračná fotografia. FOTO: TASR/Eduard Fašung
StoryEditor

Lacná konkurencia z Číny. Komisia nepodporuje obmedzenia na dovoz solárnych panelov z ázijskej superveľmoci

04.03.2024, 17:49
Autor:
TASRTASR

Väčšina solárnych panelov a komponentov používaných v Európe sa dováža z Číny.

Európska únia by mala podporiť domácich výrobcov solárnych panelov, nemôže však uzavrieť svoje hranice pre dovoz týchto výrobkov. Vyhlásila to v pondelok európska komisárka pre energetiku Kadri Simsonová, píše Reuters.

Výrobcovia solárnych panelov v Únii žiadajú od Bruselu podporu vrátane obmedzení na lacné dovozy z Číny, ktorým dokážu len ťažko konkurovať.

Plošné zastavenie čínskych dovozov Simsonová vylúčila s tým, že by to mohlo ohroziť schopnosť Únie inštalovať dodatočné kapacity solárnej energie, ktoré potrebuje na splnenie svojich cieľov v oblasti ochrany klímy. Väčšina solárnych panelov a komponentov používaných v Európe sa dováža z Číny.

image

Čína vlani inštalovala viac solárnych panelov, ako USA celkovo. Rozširuje obrovskú kapacitu

"Sú rôzne návrhy, ako môžeme podporiť náš priemysel, ale je jasné, že nemôžeme uzavrieť naše hranice, pretože potrebujeme solárne panely," povedala eurokomisárka. "Musíme podporiť náš priemysel, ale potrebujeme všetky výrobky, aby sme splnili naše veľmi ambiciózne ciele," dodala.

Ministri energetiky členských štátov Európskej únie v pondelok rokujú o návrhoch na riešenie problémov solárneho odvetvia. Simsonová a eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton ministrom v spoločnom liste navrhli zamerať sa na rozšírenie štátnej pomoci európskych výrobcov solárnych panelov s dôrazom na uplatňovanie vysokých environmentálnych štandardov.

image

Energia zo slnka najviac vonia západu Slovenska. Čísla sú rekordné, ale za Čechmi výrazne zaostávame

Spoločnosti, ktoré inštalujú solárne kapacity, by sa tiež mohli zaviazať, že do svojich portfólií zaradia výrobky vyrobené v Únii, uvádza sa v dokumente, do ktorého nahliadla agentúra Reuters.

Členské štáty Únie vlani inštalovali rekordnú úroveň novej solárnej kapacity, ktorá bola o 40 percent vyššia ako v roku 2022. Väčšina týchto panelov a súčiastok, v niektorých prípadoch až 95 %, pochádzala z Číny.

 

 

01 - Modified: 2024-04-27 14:29:23 - Feat.: - Title: Nemecká tajná služba varuje domáce firmy pred rizikami z Číny 02 - Modified: 2024-04-27 13:32:06 - Feat.: - Title: Čínsku loď naďalej vyšetrujú pre poškodenie plynovodu v Baltskom mori 03 - Modified: 2024-04-27 09:41:02 - Feat.: - Title: Taiwan hlási obnovenú aktivitu čínskej armády v blízkosti ostrova. 12 lietadiel prekročilo hranicu 04 - Modified: 2024-04-27 07:53:37 - Feat.: - Title: Je to súčasť čínskej propagandy. Filipíny popreli existenciu dohody s Čínou o spornom atole v Juhočínskom mori 05 - Modified: 2024-04-26 15:27:53 - Feat.: - Title: Irán a Čína sa dohodli na bližšej vojenskej spolupráci
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 19:03