Obchodník pracuje na mieste, kde sa obchoduje s akciami New York Community Bancorp. FOTO: Reuters
StoryEditor

Americká banka má ťažkosti, zabezpečila si miliardovú finančnú injekciu. Akcie prešli búrlivým vývojom

07.03.2024, 16:13
Autor:
TASRTASR

Akcie NYCB v stredu prešli búrlivým vývojom. Najprv klesli zhruba o 45 percent, po oznámení miliardovej injekcie ale o 30 percent spevnili. Za celý deň tak vykázali rast o 7,4 percenta.

Americká banka New York Community Bancorp si zaistila finančnú injekciu v objeme jednej miliardy dolárov. Medzi investormi je aj bývalý minister financií Steven Mnuchin, a to prostredníctvom svojej investičnej spoločnosti Liberty Strategic Capital.

Banka, ktorá má po odhalení slabín v podnikovom konaní vážne ťažkosti, zároveň v stredu vymenovala nového šéfa. Informovala dnes banka o ďalšom odlive vkladov a rozhodla, že opäť zníži dividendu, uviedla agentúra Reuters.

Posilnený kapitál

Kapitál banky posilnili tiež investičné firmy Hudson Bay Capital, Reverence Capital Partners a Citadel Global Equities, prispeli tiež ďalší inštitucionálni investori a niektorí členovia vedenia banky.

Akcie NYCB v stredu prešli búrlivým vývojom. Najprv klesli zhruba o 45 percent, po oznámení miliardovej injekcie ale o 30 percent spevnili. Za celý deň tak vykázali rast o 7,4 percenta.

image

Fed stále počíta so znižovaním úrokov, znižovanie inflácie však isté nie je, tvrdí Powell

Analytik KBW Chris McGratty v správe pre klientov uviedol, že posilnenie kapitálu je pre existujúcich akcionárov bolestivé, malo by však zmierniť obavy zo systémových rizík.

"Je to dobré riešenie pre širší systém, ukazuje to schopnosť prilákať súkromný kapitál. Zmeny v konaní a v správnej rade poskytujú investorom dôveryhodnosť, "napísal Mcgratty. Domnieva sa zároveň, že banka môže stále predávať aktíva a prevádzať úverové riziko, aby svoju kapitálovú primeranosť mohla zvýšiť ešte viac nad súčasný desaťpercentný cieľ.

Analytik bankového sektora zo spoločnosti Argus Research Kevin Heal očakáva, že finančné injekcie zmiernia obavy vkladateľov.

Banková kríza

Dodal, že na rozdiel od finančného ústavu Silicon Valley Bank, ktorý mal nepoistené vklady, NYCB rovnakú úroveň nepoistených vkladov nemá. SVB vlani odštartovala bankovú krízu v Spojených štátoch, spolu s ňou skrachovali ešte ďalšie dve veľké banky, a síce Signature Bank a First Republic Bank.

Nycb dnes oznámila, že za posledný mesiac zaznamenala sedempercentný odliv objemu vkladov. Pristúpila aj k zníženiu dividendy, od januára už druhýkrát.

To podľa analytikov zmierni medzi investormi optimizmus, ktorý vyvolala správa o zabezpečení miliardovej injekcie. Akcie banky na začiatku dnešného obchodovania vykazovali asi štvorpercentný pokles.

Problémy v NYCB sa začali objavovať už na začiatku mesiaca, keď banka priznala slabiny v vnútornej kontrole a vymenila riaditeľa.

Novým šéfom sa stal Joseph Otting, ktorý predtým pôsobil ako hlavný úradník pre kontrolu meny vo vláde prezidenta Donalda Trumpa.

Od roku 2010 do roku 2015 bol šéfom a členom správnej rady banky OneWest, kým ju kúpila spoločnosť CIT Group. Jedným zo zakladateľov OneWest je práve exminister Mnuchin.

"Pri hodnotení tejto investície sme mali na pamäti profil úverového rizika banky," uviedol Mnuchin vo vyhlásení. Mnuchin sa teraz pripojí k rozšírenej správnej rade NYCB.

NYCB zverejnila 31. januára výsledky hospodárenia, ktoré ukázali, že banka má za štvrtý štvrťrok prekvapivo stratu. Sú za ňou predovšetkým vysoké rezervy na krytie stratových úverov, ktoré má banka voči sektoru komerčných nehnuteľností. Ten sa už dlhší čas v USA potýka s vážnymi problémami, najmä v segmente kancelárskych budov.

01 - Modified: 2024-03-08 11:32:23 - Feat.: 1 - Title: Ako zarobiť stámilióny na burze? Šancu majú aj bežní Slováci, v kurze je veriť Amerike 02 - Modified: 2024-03-04 11:23:43 - Feat.: 1 - Title: Vývoj cien energií sa otočil, za týždeň zdraželi približne o desatinu 03 - Modified: 2024-03-04 08:05:43 - Feat.: 1 - Title: Hlavný index tokijskej burzy Nikkei prvýkrát prekročil hranicu 40-tisíc bodov 04 - Modified: 2024-03-01 10:36:07 - Feat.: 1 - Title: Energie na trhoch prudko zlacneli. Biznis rieši dilemu: Čakať či fixovať cenu teraz?
01 - Modified: 2024-04-28 07:05:00 - Feat.: - Title: Bývalého producenta Harveyho Weinsteina v New Yorku hospitalizovali po návrate do väznice 02 - Modified: 2024-04-28 05:55:00 - Feat.: - Title: USA môžu Izrael odstruhnúť od zbraní. Rezort diplomacie pochybuje, že Jeruzalem neporušuje medzinárodné právo 03 - Modified: 2024-04-28 05:20:09 - Feat.: - Title: Polícia odstránila propalestínske tábory na troch univerzitách. V USA zadržali 200 ľudí 04 - Modified: 2024-04-27 18:18:43 - Feat.: - Title: Stredozápad Spojených štátov postihlo ničivé tornádo. K obetiam na životoch nedošlo 05 - Modified: 2024-04-27 15:11:09 - Feat.: - Title: Polícia pri univerzite v Bostone zadržala demonštrantov. Dôvodom boli antisemitské pokriky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 11:03