Prevádzka rýchleho občerstvenia McDonald‘s. FOTO: Dreamstime.com
StoryEditor

McDonald‘s a KFC prichádzajú o tržby. Výzvy k bojkotu poškodzujú prevádzky v Ázii a na Blízkom východe

24.05.2024, 14:21
Autor:
ČTKČTK

Situáciu vyostrilo práve napätie na Blízkom východe, ktoré vyvolalo vlnu podpory Palestínčanom.

Americkým značkám rýchleho občerstvenia, vrátane McDonald‘s a KFC, sa teraz v Ázii, na Blízkom východe a v niektorých častiach Európy ťažšie podniká.

Príčinou sú výzvy na bojkot týchto značiek v čase konfliktu v Gaze kvôli domnelým väzbám na Izrael, uviedla agentúra Bloomberg.

Situácia sa vyostrila

Situáciu vyostrilo práve napätie na Blízkom východe, ktoré vyvolalo vlnu podpory Palestínčanom. Mnoho moslimov v regióne od začiatku vojny zmenilo svoje spotrebiteľské návyky a znížilo dopyt po rýchlom občerstvení od amerických značiek.

McDonald‘s sa stal terčom bojkotu, keď fotografie a videá na sociálnych sieťach ukázali, ako franšízové prevádzky firmy v Izraeli dávajú jedlo tamojším vojakom po útoku z minulého 7. októbra.

Franšízista značky v Saudskej Arábii potom vydal vyhlásenie, v ktorom vyjadril súcit s Palestínčanmi. Venoval tiež dva milióny saudských rijalov na pomoc Gaze.

image

Búrlivý propalestínsky protest v Pakistane: Dav skandoval protiizraelské heslá a vyvolal požiar v reťazci KFC

Franšízanti v ďalších krajinách s veľkým počtom moslimov nasledovali jeho príklad a niekoľko spoločností vydalo verejné vyhlásenia, v ktorých zdôraznili svoju politickú neutralitu.

Spoluzakladateľ investičnej firmy Shatranj Capital Partners Brandon Guthrie agentúre Bloomberg povedal, že konflikt po 7. októbri zasiahol všetky, nielen západné značky. Vplyv na americké reťazce McDonald‘s a Starbucks bol však výrazne vyšší, pretože boli viac vystavené pôsobeniu v Egypte, Jordánsku a Maroku.

Pokles tržieb

McDonald‘s nezverejnil, koľko ho vlna bojkotu v minulom štvrtom štvrťroku stála, generálny riaditeľ Chris Kempczinski však vo februárovom prejave k výsledkom hospodárenia povedal, že vplyv bol najviac poznať na Blízkom východe a tiež v moslimských krajinách, ako je Indonézia a Malajzia.

Bojkotu neboli ušetrené ani niektoré franšízy KFC v juhovýchodnej Ázii. Viac ako sto prevádzok KFC v Malajzii muselo dočasne zavrieť a miestny prevádzkovateľ reštaurácií QSR Brands (M) Holdings apeloval na svoju početnú spotrebiteľskú základňu medzi moslimami a upozornil, že z jeho 18-tisíc zamestnancov je zhruba 85 percent moslimov.

image

Protesty nesmú byť násilné, pre antisemitizmus nie je miesto, povedal Biden o podporovateľoch Palestíny

V Pakistane majú teraz v niektorých obchodoch s potravinami prominentné miesto v regáloch a prednosť miestnej značky vody a nealkoholických nápojov pred značkami Coca-Cola a Pepsi, ktoré sú v krajine obľúbené už desiatky rokov.

Medzi obyvateľmi kolovalo niekoľko plagátov označujúcich veľké nadnárodné spoločnosti, vrátane oboch spomínaných značiek nápojov, za výrobky spojené s Izraelom.

Pakistanský výrobca plechoviek pre Pepsi a Coca-Colu zaznamenal v prvých troch mesiacoch tohto roku pokles tržieb o 11 percent, čiastočne kvôli utlmenému domácemu dopytu spôsobenému reakciou na nepokoje na Blízkom východe, uviedla firma Pakistan Aluminum Beverage Cans.

Viditeľné dopady

Podobne ako v Ázii a na Blízkom východe mal bojkot viditeľné dopady aj v severnej Afrike. Podľa správy Arab News bola v apríli kvôli celonárodným protestom dočasne uzavretá prvá prevádzka KFC v Alžírsku.

V Európe, kde je verejná mienka menej homogénna, je náročnejšie zistiť vplyv bojkotu. Spoločnosť AmRest Holding, jeden z najväčších prevádzkovateľov reťazcov s rýchlym občerstvením v Európe, vo svojej správe za prvý štvrťrok uviedla, že vojna na Blízkom východe môže "ovplyvniť dôveru spotrebiteľov, zmeniť ich sklon k spotrebe a spôsobu konzumácie".

Nevyčíslila však, ako sa táto neistota zatiaľ prejavila na výkone firmy. AmRest má práva na značky fastfoodov, ako Burger King, KFC a Pizza Hut.

image

McDonald’s či Burger King dostanú na Slovensku súperov. V hre je príchod až štyroch nových hráčov

Francúzsko je podľa riaditeľa McDonald‘s jednou z európskych krajín, kde je vplyv významný. Pokles tržieb však podľa neho veľmi závisí od toho, kde sa reštaurácia nachádza, či je v moslimskej oblasti, alebo inde.

Zatiaľ čo "všetci sú na trendovej línii, ktorá sa zotavuje", podnikom McDonald‘s a Starbucks môže trvať až do konca roka, kým sa im podarí zotaviť, pretože u nich bol ten prepad vyšší, povedal Guthrie.

01 - Modified: 2024-06-14 18:02:12 - Feat.: - Title: USA uvalili sankcie na izraelských extrémistov, marili prísun pomoci do Gazy 02 - Modified: 2024-06-13 18:51:44 - Feat.: - Title: Izraelská armáda na Západnom brehu zabila troch Palestínčanov a niekoľkých zatkla 03 - Modified: 2024-06-13 16:30:39 - Feat.: - Title: Hizballáh sa prihlásil k raketovému a dronovému útoku na sever Izraela ako odvetu za zabitie veliteľa 04 - Modified: 2024-06-13 14:37:55 - Feat.: - Title: Hizballáh tvrdí, že spustil odvetu. Má ísť o najväčší dronový útok na izraelské ciele od začiatku vojny 05 - Modified: 2024-06-12 13:58:51 - Feat.: - Title: Nie všetky požiadavky Hamasu sú splniteľné, USA sa budú ďalej usilovať o dohodu, povedal Blinken
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. jún 2024 23:42