Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Stav na nemeckom trhu realít sa zhoršuje, dopyt zahraničných investorov klesá

25.05.2024, 23:15
Autor:
TASRTASR

V prvom kvartáli tohto roka sa zahraniční investori podieľali na akvizíciách komerčných realít v Nemecku približne 35 percent. To je najnižší podiel od roku 2013.

Zahraniční investori sa do nemeckých komerčných nehnuteľností momentálne nehrnú. Nezáujem o realitný sektor, ktorý zaznamenáva najväčšiu krízu za poslednú generáciu, môže nemeckej ekonomike spôsobiť ešte väčšie problémy, než s ktorými momentálne zápasí. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá zverejnila údaje francúzskej BNP Paribas Real Estate.

V 1. kvartáli tohto roka sa zahraniční investori podieľali na akvizíciách komerčných realít v Nemecku približne 35 percent. To je najnižší podiel od roku 2013 a v porovnaní s rokmi spred pandémie nového koronavírusu to predstavuje zhruba 70-percentný pokles.

image

Ľuďom sa zlepšuje finančná situácia, ostáva im viac peňazí, hovorí šéf veľkej banky pre HN

Navyše, jeden z najväčších developerov v Nemecku Kurt Zech varoval, že trh bude zápasiť s komplikáciami dovtedy, dokiaľ sa zahraniční investori nezačnú vo väčšej miere vracať.

"Potrebujeme návrat Američanov. Keď firmy ako Blackstone, BlackRock, Carlyle a Apollo začnú opäť na nemeckom trhu nakupovať, bude to cítiť a zároveň to bude znamenať, že sme už dosiahli dno," povedal Zech v rozhovore pre agentúru Reuters.

Postupné zhoršovanie 

Ešte pred niekoľkými rokmi sa nemeckému realitnému trhu darilo. Nízke úrokové sadzby, lacná energia a silná ekonomika umožňovali rozmach trhu, ktorý sa na celkovom hospodárstve podieľa v priemere pätinou.

Po rozhodnutí Európskej centrálnej banky (ECB) začať výrazne zvyšovať úrokové sadzby s cieľom zmierniť vysokú infláciu sa však situácia v realitách prudko zmenila. Financovanie realitných projektov sa zastavilo, viaceré developerské spoločnosti skrachovali a sektor sa obrátil na vládu o pomoc.

image

Ako dobehnúť zaostávanie Slovenska? Vzorom je Poľsko a v niečom aj krajiny na Blízkom východe (rozhovor)

Ceny komerčných nehnuteľností zaznamenali v minulom roku prepad o 10,2 percenta, uviedla banková asociácia VDP. Vo výraznom poklese pokračovali aj na začiatku tohto roka, keď v 1. kvartáli medziročne klesli o ďalších 9,6 percenta, dodala VDP s tým, že komplikácie budú pokračovať aj naďalej.

Vlani sa zahraniční investori podieľali na celkovom počte transakcií v oblasti komerčných realít v Nemecku 37 percent. To je podľa BNP Paribas najnižšie číslo za celý rok za posledné desaťročie. V 1. kvartáli tohto roka sa tento podiel opäť znížil, konkrétne na 35 percent.

V minulosti boli pritom roky, keď sa zahraniční investori na takýchto transakciách podieľali približne polovicou.

"Najhoršia nálada je v Nemecku"

Aj keď vysoké úrokové sadzby nepriaznivo ovplyvnili realitné trhy po celom svete, stretnutie predstaviteľov realitných koncernov v marci vo francúzskom Cannes potvrdilo, že nemecký trh dostal najväčší zásah. "Najhoršia nálada je skutočne v Nemecku," povedal Simone Pozzato z realitnej spoločnosti Hines.

Ďalší zástupca európskej developerskej firmy, ktorý si neželal byť menovaný, uviedol, že spoločnosť plánuje presunúť zamestnancov z Nemecka na iné trhy, ako je napríklad Británia, kde je záujem investorov vyšší a kde sa očakáva rýchlejšie zotavenie aktivity.

Investorov môžu podľa analytikov do určitej miery odrádzať aj určité črty nemeckého realitného trhu. Po 2. svetovej vojne vybudovali Nemci krajinu z ruín do podoby, v ktorej nie je ani jedno dominantné mesto. To je rozdiel oproti skutočne globálnym centrám, ako sú Londýn alebo Paríž.

image

Odchod z Európskej únie by Nemecku podľa ekonómov spôsobil vážnu krízu

"Ľahšie je pochopiť chod týchto miest, než napríklad porozumieť Kolínu nad Rýnom," povedala Inga Schwarzová, šéfka oddelenia výskumu v BNP Paribas Real Estate.

Ďalším problémom je, že vlastníci nehnuteľností v Nemecku sa snažia cez krízy prejsť bez toho, aby výraznejšie znižovali ceny. To odrádza potenciálnych kupcov a odďaľuje potrebné zvýšenie počtu transakcií, ktoré by trh oživilo. "Zahraniční investori kritizujú, že veľkí vlastníci nehnuteľností v Nemecku znížili ceny v mnohých prípadoch iba o pár percentuálnych bodov, pričom v iných krajinách nemali problém zraziť ceny o 20 až 30 percent," uviedla Hela Hinrichsová, analytička zo spoločnosti Jones Lang LaSalle.

Zech, ktorého meno je na mnohých rozostavaných budovách naprieč Nemeckom, medzitým vyzval banky, aby pokračovali vo finančnej podpore trhu a umožnili tak dokončenie projektov. Zároveň dodal, že dúfa, že situácia na trhu sa ešte tento rok začne zlepšovať.

01 - Modified: 2024-06-15 16:33:27 - Feat.: - Title: Scholz verí, že bude kandidátom SPD na nemeckého kancelára aj v nasledujúcich voľbách 02 - Modified: 2024-06-15 11:05:15 - Feat.: - Title: Nemecko neblokuje nový návrh sankcií Európskej únie proti Rusku, reaguje kancelár Scholz 03 - Modified: 2024-06-14 18:40:43 - Feat.: - Title: Nemecko poskytlo Ukrajine balík vojenskej pomoci, obsahuje aj tanky Leopard 04 - Modified: 2024-06-14 18:33:29 - Feat.: - Title: Skrachovaná nemecká cestovná kancelária FTI zrušila všetky cesty 05 - Modified: 2024-06-14 13:56:11 - Feat.: - Title: Nemecko dodalo Ukrajine systémy protivzdušnej obrany, tanky, raketomety a muníciu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. jún 2024 12:36