Prezidentka Európskej centrálnej banky Christine Lagardeová. FOTO: Reuters
StoryEditor

Obdobie uvoľňovania menovej politiky ECB začalo. Prognóza však počíta s vyššou infláciou

06.06.2024, 17:23
Autor:
TASRTASR

Vďaka postupnému uvoľňovaniu menovej politiky možno očakávať aj pozvoľný pokles ostatných úrokových sadzieb, ktorý však môže byť nižší a rozložený do dlhšieho obdobia.

Európska centrálna banka vo štvrtok podľa očakávaní znížila svoje sadzby o 0,25 percentuálneho bodu. Začalo sa tak obdobie postupného uvoľňovania jej menovej politiky, avizoval v reakcii analytik Slovenskej sporiteľne Marián Kočiš.

Zároveň však poukázal na to, že nová ekonomická prognóza ECB počíta s vyššou infláciu aj ekonomickým rastom ako pri predchádzajúcej prognóze.

Uvoľňovanie politiky

"Znamená to, že aj sadzby ostanú zvýšené dlhší čas, resp. že dynamika uvoľňovania monetárnej politiky bude nižšia, a to najmä kvôli vyššiemu odhadu inflácie a odolnejšej ekonomike," zhodnotil analytik.

Centrálna banka bude podľa neho aj naďalej voliť opatrnejší postup a je pravdepodobné, že do konca tohto roka pristúpi ešte k dvom zníženiam sadzieb, celkovo o 0,5 percentuálneho bodu.

image

Ďalší pokles úrokov visí na vlásku, ECB čaká tŕnistá cesta plná nástrah

"Sadzby bude ECB znižovať postupne a predvídateľne. Ďalšie kroky bude Rada guvernérov ECB prijímať na základe prichádzajúcich dát. Na poli komunikácie ohľadne budúcich krokov tak nenastala žiadna zásadná zmena," doplnil Kočiš.

Vďaka postupnému uvoľňovaniu menovej politiky možno podľa neho očakávať aj pozvoľný pokles ostatných úrokových sadzieb, ktorý však môže byť nižší, resp. rozložený do dlhšieho obdobia.

"Na druhej strane, vývoj úrokových sadzieb pre spotrebiteľov záleží od vývoja ceny tzv. dlhých peňazí na trhu a zároveň od rizikovej prirážky Slovenska. Teda aj na úrokové sadzby bude v konečnom dôsledku výrazne vplývať to, ako sa dokáže financovať štát," upozornil analytik.

Úprava úrokovej sadzby

V tejto chvíli nemožno jednoznačne povedať, ako a najmä kedy sa úprava úrokovej sadzby ECB prejaví v nižších úrokoch na hypotékach, upozornila riaditeľka pre úvery FinGO.sk Eva Šablová.

"Je potrebné pripomenúť, že slovenské banky musia čeliť redukcii svojich ziskov kvôli mimoriadnemu daňovému odvodu, aj preto svoju cenovú politiku môžu držať v konzervatívnom móde dlhšie obdobie. Navyše, pokles úrokov bude aj naďalej závislý aj od ďalšieho ekonomického a geopolitického vývoja vo svete," vysvetlila.

image

Začína sa normalizácia úrokových sadzieb

Ak bude ekonomická nálada v krajine priaznivá a banky by pristúpili k znižovaniu úrokových sadzieb, s veľkou pravdepodobnosťou sa podľa nej začne zvyšovať aj apetít Slovákov po hypotékach.

"Ak by sa tak stalo a hypotekárny trh by sa začal rozbiehať, predpokladám, že ľudia budú spočiatku uprednostňovať úroky s kratšou fixáciou, s vidinou ďalšieho klesania sadzieb do troch rokov. To, ktoré typy fixácií budú upravované smerom nadol, však závisí najmä od obchodnej politiky každej jednej banky," zdôraznila Šablová.

Pokles úrokov ECB by sa mal premietnuť do nižších výnosov peňažných fondov a naopak by mal podporiť zhodnotenie dlhopisových fondov.

"Tým sa počas obdobia vysokých sadzieb veľmi nedarilo a zníženie sadzieb im môže výraznejšie prospieť. Uvoľňovanie menovej politiky by mohlo byť ďalším pozitívnym impulzom aj pre akcie, hoci pre tie bol posledný rok veľmi priaznivý aj napriek vysokým sadzbám," doplnil investičný analytik FinGO.sk Matúš Čarný.

Rada guvernérov ECB vo štvrtok rozhodla o znížení kľúčovej sadzby o 25 bázických bodov na 4,25 percenta z 22-ročného maxima 4,5 percenta. Sadzba pre jednodňové refinančné operácie klesla na 4,50 percenta a sadzba pre jednodňové sterilizačné operácie na 3,75 percenta.

01 - Modified: 2024-06-06 16:39:52 - Feat.: 1 - Title: Ďalší pokles úrokov visí na vlásku, ECB čaká tŕnistá cesta plná nástrah 02 - Modified: 2024-06-06 13:40:53 - Feat.: 1 - Title: Lagardová zavelila k veľkej otočke. ECB prvýkrát za päť rokov znížila sadzby 03 - Modified: 2024-06-04 20:55:23 - Feat.: 1 - Title: Americké akcie posilnili aj vďaka vyhliadkam na zníženie úrokových sadzieb v Spojených štátoch 04 - Modified: 2024-06-04 15:49:11 - Feat.: 1 - Title: Banky v eurozóne dosahujú pokrok v riešení klimatických rizík, hlási Európska centrálna banka
01 - Modified: 2024-07-04 15:16:16 - Feat.: - Title: Nákupy Slovákov u susedov lacnejú. Dve lokálne meny v menovom súboji strácajú lesk 02 - Modified: 2024-07-03 13:55:56 - Feat.: - Title: HN24: Poľská centrálna banka menovú politiku nemenila 03 - Modified: 2024-07-02 19:13:53 - Feat.: - Title: Inflácia ide podľa šéfky Európskej centrálnej banky správnym smerom, napriek vývoju v oblasti služieb 04 - Modified: 2024-06-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Začína sa Slovákom dariť? Bankové účty sme nafúkli o stovky miliónov eur, no experti dvíhajú varovný prst 05 - Modified: 2024-06-22 09:09:00 - Feat.: - Title: Výrazné oživenie na hypotekárnom trhu zatiaľ nevidieť, tvrdí analytik
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. júl 2024 13:07