Scholz vyhlásil v debate s poslancami Spolkového snemu, že Nemecko čelí následkom pandémie COVID-19 a ruskej invázie na Ukrajinu. FOTO: Reuters
StoryEditor

Nemecko podľa Scholza prechádza ťažkou dobou, očakáva však ekonomický nádych

03.07.2024, 15:22
03.07.2024, 15:47
Autor:
ČTKČTK

Olaf Scholz priznal, že Nemecko je v ťažkých časoch. Potvrdil, že pre jeho vládu sú prioritami bezpečnosť Nemecka, ekonomický rast a súdržnosť spoločnosti.

Nemecko prechádza ťažkým obdobím, kedy čelí následkom pandémie choroby COVID-19 a tiež následkom ruskej invázie na Ukrajinu.V stredu to v debate s poslancami Spolkového snemu vyhlásil kancelár Olaf Scholz, podľa ktorého už sú viditeľné známky hospodárskeho oživenia. Povedal tiež, že pre jeho vládu sú prioritami bezpečnosť Nemecka, ekonomický rast a súdržnosť spoločnosti.

Zložité obdobie Nemecka

"Sme v ťažkých časoch. To nám ukázali voľby vo Francúzsku," povedal kancelár na úvod krátkeho vyhlásenia.

Vo Francúzsku v prvom kole parlamentných volieb značne posilnilo nacionalistické Národné združenie (RN). "Ukazujú to tiež veľké ťažkosti, s ktorými sa obyvatelia stretávali a stretávajú - covidová pandémia, ruská invázia na Ukrajinu so svojimi následkami v podobe energetickej bezpečnosti, inflácie," uviedol Scholz o zložitom období. Poznamenal, že niektorí sa snažia zložitosť doby využiť tým, že na získanie politickej moci zneužívajú strach ostatných.

image

"Putin zakašle a Scholz sa ide schovať." Medzi dvoma mocnosťami stúpa napätie, Macron dráždi svojimi krokmi

V následnej debate poslancov opozičnej konzervatívnej únie CDU/CSU zaujímalo, ako to vyzerá s hospodárskym rastom, ktorý vláda vďaka investíciám do ochrany klímy sľubovala. "Prvé dáta už ukazujú dobrý hospodársky vývoj," odpovedal Scholz.

Prepad nemeckej ekonomiky

Nemecká ekonomika, ktorá je najväčšia v Európe, sa vlani pod tlakom globálnych kríz prepadla o 0,2 percenta. Vláda na tento rok očakáva návrat k rastu, a to o 0,3 percenta.

Minister hospodárstva Robert Habeck nevylučuje, že by rast hrubého domáceho produktu (HDP) nakoniec mohol dosiahnuť vyššie tempo, pretože sa situácia zlepšuje. Na zlepšenie ukazujú aj analýzy ekonomických inštitútov, napríklad Ifo tento rok počíta s rastom HDP o 0,4 percenta a v budúcom roku o 1,5 percenta.

Poslancov tiež zaujímalo, ako postúpila príprava vládneho návrhu rozpočtu na nadchádzajúci rok. Pôvodne chcela vláda príslušný návrh schvaľovať v stredu na zasadnutí kabinetu, vládne strany sa ale ešte nedohodli na podobe výdavkov. "Rozpočet schválime tento mesiac," povedal Scholz. Očakáva sa, že by sa tak mohlo stať za dva týždne. Podrobnosti k rokovaniam kancelár neoznámil.

image

Hlboký útlm. Nemecký stavebný sektor pokračuje vo výraznom poklese

Poslankyňa postkomunistickej Ľavice Gesine Lötzschová Scholzovi vyčítala, že sa vo volebnej kampani označoval za mierového kancelára, medzitým ale povolil brániacim sa Ukrajincom ostreľovať nemeckou muníciou a nemeckými zbraňami ruské územie.

Lötzschová sa kancelára opýtala, aký má plán na ukončenie vojny, najmä na prvý krok v podobe zastavenia bojov. Podľa Scholza nie je možné podporiť také prímerie, ktoré by znamenalo kapituláciu. Povedal tiež, že mierový návrh ruského prezidenta Vladimira Putina je cynický, pretože predpokladá odovzdanie ďalšieho ukrajinského územia Rusku.

Scholz tiež zopakoval, že pod jeho vedením sa Nemecko v konflikte s Ruskom nikdy nestane bojujúcou stranou. "To zaručujem," povedal.

01 - Modified: 2024-07-03 21:36:14 - Feat.: - Title: Scholz je znepokojený možným víťazstvom krajnej pravice vo Francúzsku, obáva sa holandského scenára 02 - Modified: 2024-07-03 15:35:04 - Feat.: - Title: Berlín zablokoval predaj divízie plynových turbín Volkswagenu do Číny 03 - Modified: 2024-07-03 10:16:06 - Feat.: - Title: Nemecko a Švédsko zadržali osem podozrivých zo zločinov proti ľudskosti v Sýrii 04 - Modified: 2024-07-03 07:00:00 - Feat.: - Title: Nemci pošlú na dno morí špeciálnych robotov. Chcú po sebe upratať bomby, ktoré zhadzovali počas druhej svetovej vojny 05 - Modified: 2024-07-02 14:08:22 - Feat.: - Title: Nemecko odškodní obete nacistov v Poľsku v priebehu niekoľkých mesiacov, uviedol Tusk
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. júl 2024 07:39