CEO SpaceX a Tesly Elon Musk. FOTO: Reuters
StoryEditor

Musk prispel na Trumpovu kampaň, nie je jasné koľko. Podľa Bloombergu ide o významnú sumu

13.07.2024, 17:16
Autor:
ČTKČTK

Šéf automobilky Tesla alebo spoločnosti SpaceX v marci po stretnutí s Donaldom Trumpom deklaroval, že neprispieva peniaze exprezidentovi ani súčasnej hlave štátu Joeovi Bidenovi.

Miliardár Elon Musk daroval peniaze jednej z organizácií, ktorá sa usiluje o znovuzvolenie amerického exprezidenta Donalda Trumpa, napísala dnes s odvolaním sa na informované zdroje agentúra Bloomberg. Koľko peňazí poskytol, nie je jasné, nemenované zdroje však Muskov príspevok opísali ako významnú sumu.

Šéf automobilky Tesla alebo spoločnosti SpaceX v marci po stretnutí s Trumpom deklaroval, že neprispieva peniaze exprezidentovi ani súčasnej hlave štátu Joeovi Bidenovi, čo sú hlavní dvaja kandidáti pre novembrové voľby amerického prezidenta.

Politický výbor

Teraz ale podľa informácií Bloomberg prispel jednému z "politických akčných výborov" pracujúcich na znovuzvolení Trumpa. Tieto organizácie označované skratkou PAC môžu na politickú činnosť vyberať ľubovoľne vysoké sumy.

Bloomberg vývoj opisuje ako významný manéver v podaní najbohatšieho človeka na svete, ktorý sa snaží ovplyvňovať americkú politickú scénu.

Muskov príspevok prichádza v čase, keď Trump podľa amerických médií predbehol Bidena v schopnosti vyberať peniaze na kampaň. Súčasnému prezidentovi z Demokratickej strany sa v tejto súvislosti aktuálne hromadia problémy v nadväznosti na zlý výkon v júnovej predvolebnej debate s republikánskym rivalom.

Rozhodnutie Muska zároveň ilustruje jeho príklon k Republikánskej strane za posledných niekoľko rokov. V minulosti podnikateľ narodený v Juhoafrickej republike prispel na kampaň politikom z oboch veľkých strán. 

Volič Republikánov

Pred dvoma rokmi však na sociálnej sieti Twitter, ktorú neskôr kúpil a premenoval na X, napísal, že bude voliť Republikánsku stranu. Neskôr svojich fanúšikov vyzval, aby tak vo voľbách do Kongresu urobili tiež.

Jeho príspevky na spomínanej sociálnej sieti v poslednom čase svedčia o tom, že sa stotožňuje s niektorými pozíciami Trumpa a jeho strany, najmä pokiaľ ide o imigráciu do Spojených štátov.

Musk sa k téme vyjadruje pomerne často, pričom priživuje konšpiračné teórie o tom, že demokrati podporujú nelegálnu migráciu v snahe zvýšiť počet svojich voličov. Tiež opakovane vystupuje proti progresívnej sociálnej politike a dôrazu na práva menšín, čo označuje za "mozgový vírus".

image

Z internetového obchodu sa stalo technologické impérium. Amazon je významným zamestnávateľom aj na Slovensku

V americkej tlači sa na jar objavili informácie o tom, že Trump zvažuje Muskovi ponúknuť úlohu poradcu Bieleho domu pre prípad, že sa po novembrových voľbách vráti k moci. Musk vtedy uviedol, že sa o ničom takom nediskutuje. K správe o príspevku na Trumpovu kampaň sa ihneď nevyjadril.

Majiteľ platformy X nie je jediným hráčom zo Silicon Valley, ktorý sa v aktuálnom volebnom cykle priklonil na Trumpovu stranu. Pre exprezidenta nedávno usporiadal večierku so sponzormi prominentný investor David Sacks, do iniciatívy bol zapojený aj niekdajší viceprezident spoločnosti Facebook Chamath Palihapitiya. 

Denník New York Post v nedávnom článku spomína aj ďalšie mená, pričom uvádza, že kľúčovým prostredníkom medzi Trumpom a investormi z technologickej sféry je republikánsky senátor a potenciálny kandidát na viceprezidenta J. D. Vance, ktorý predtým tiež v Silicon Valley pôsobil.

01 - Modified: 2024-07-13 06:39:00 - Feat.: 1 - Title: Prvá porucha za sedem rokov. Raketu Falcon 9 uzemnili po tom, ako došlo k zničeniu satelitov Starlink 02 - Modified: 2024-07-08 19:32:41 - Feat.: 1 - Title: Polícia obvinila influencera Andrewa Tatea a jeho brata Tristana z neplatenia daní 03 - Modified: 2024-07-04 22:07:30 - Feat.: 1 - Title: Z internetového obchodu sa stalo technologické impérium. Amazon je významným zamestnávateľom aj na Slovensku 04 - Modified: 2024-07-04 12:38:39 - Feat.: 1 - Title: Zakladateľ Amazonu sa rozhodol predať ďalšie akcie firmy v hodnote päť miliárd dolárov
01 - Modified: 2024-09-07 10:50:02 - Feat.: - Title: USA považujú možné dodávky iránskych balistických striel do Ruska za alarmujúce 02 - Modified: 2024-09-07 09:00:00 - Feat.: - Title: Rusi tajne využívali amerických influencerov, platili im milióny dolárov. Nevedeli sme o tom, bránia sa 03 - Modified: 2024-09-07 07:25:59 - Feat.: - Title: Irak a USA sa dohodli na stiahnutí vojakov so začiatkom na budúci rok 04 - Modified: 2024-09-07 06:00:28 - Feat.: - Title: V USA majú prvý prípad vtáčej chrípky bez potvrdeného kontaktu so zvieraťom 05 - Modified: 2024-09-06 22:09:13 - Feat.: - Title: Harrisová uštedrila ranu na solar americkému snu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. september 2024 01:52