Na tejto fotografii poskytnutej filipínskou pobrežnou strážou sa motorový tanker Terra Nova plaviaci sa pod filipínskou vlajkou potopí v Manilskom zálive. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Pri Filipínach sa potopil kvôli rozbúrenému moru ropný tanker, hrozí únik

25.07.2024, 10:05
25.07.2024, 17:00
Autor:
ČTKČTK
  • Filipíny v posledných dňoch sužovali silné monzúnové dažde, ktoré ešte zhoršil tajfún Gaemi.
  • Podľa filipínskych úradov pri nich zahynulo najmenej 22 ľudí a pol milióna ďalších muselo opustiť domovy.

Filipínsky tanker sa vo štvrtok skoro ráno potopil v Manilskej zátoke kvôli obrovským vlnám. Zo sedemnásťčlennej posádky sa podarilo 16 osôb zachrániť, jeden muž zomrel.

Tanker šiel podľa pobrežnej stráže ku dnu v plytkej časti mora a hrozí, že z neho začne unikať priemyselný vykurovací olej, napísala agentúra AP. Podľa informácií agentúry AFP už sa na hladine objavila niekoľko kilometrov dlhá škvrna.

Škvrna dlhá tri kilometre

Tanker Terra Nova vyplával z provincie Bataan do centrálnej filipínskej provincie Iloilo so zhruba 1,4 miliónmi litrov priemyselného vykurovacieho oleja. Krátko po vyplávaní začali do lode narážať zdvihnuté vlny a posádka sa pokúsila plavidlo otočiť a vrátiť sa do prístavu. To sa ale nepodarilo a tanker sa potopil asi šesť kilometrov od pobrežia.

image

Tajfún Kaemi si na Filipínach vyžiadal 12 obetí, smeruje na Taiwan

Hovorca pobrežnej stráže Armando Balilo na popoludňajšej tlačovej konferencii uviedol, že letecké zábery odhalili 3,4 kilometra dlhú škvrnu v lokalite, kde išla loď ku dnu. Nie je však isté, či škvrna pochádza z nákladu alebo z paliva využívaného na pohon lode, doplnil.

"Hrozí veľké nebezpečenstvo, že bude zasiahnutá Manila a jej pobrežie, pretože sa to stalo v Manilskej zátoke... Sú to preteky s časom a my sa pokúsime dostať palivo pod kontrolu a zamedziť úniku," vyhlásil Balilo.

Objavili telo člena posádky

Tanker sa podľa neho potopil v pomerne malej hĺbke 34 metrov, čo umožňuje vysať z lode náklad pomocou špeciálne vybavených plavidiel. Operácia by nemala byť zložitá a mohla by trvať len niekoľko dní, dodal. Nespresnil však, či sa už podarilo presne lokalizovať 65 metrov dlhú potopenú loď. Pátranie pobrežnej stráže zatiaľ viedlo k objaveniu tela jediného mŕtveho člena posádky.

"Potopený tanker Terra Nova je tikajúcou časovanou bombou, ktorá ohrozuje zdravie, bezpečnosť a životné podmienky pobrežných komunít pozdĺž Manilskej zátoky," uviedol vo vyhlásení zástupca ekologickej organizácie Greenpeace pre juhovýchodnú Áziu Jefferson Chua.

image

Koniec dlhoročného sporu o plytčinu v Juhočínskom mori. Čína sa dohodla s Filipínami

Nehoda v oblasti, ktorá sa spamätáva z niekoľkých živelných pohrôm, je podľa neho ďalším dôkazom nebezpečenstva, ktoré pre ľudstvo predstavuje používanie fosílnych palív.

Filipíny v posledných dňoch sužovali silné monzúnové dažde, ktoré ešte zhoršil tajfún Gaemi, ktorý síce filipínsku pevninu nezasiahol, ale zosilnil zrážky, ktoré naprieč súostrovím spôsobili povodne a zosuvy pôdy. Podľa filipínskych úradov pri nich zahynulo najmenej 22 ľudí a pol milióna ďalších muselo opustiť domovy.

01 - Modified: 2024-09-05 11:32:42 - Feat.: - Title: Zhruba metrový asteroid zhorel nad Filipínami, bol deviaty objavený pred zánikom 02 - Modified: 2024-09-02 07:18:40 - Feat.: - Title: Filipíny zasiahla tropická cyklóna Yagi, spôsobila povodne. Polícia hovorí o desiatich obetiach 03 - Modified: 2024-09-02 05:36:59 - Feat.: - Title: Čína žiada Európsku úniu pri spore o Juhočínske more o zachovanie "objektivity a férovosti" 04 - Modified: 2024-08-31 10:27:48 - Feat.: - Title: Čína a Filipíny sa navzájom vinia z napádania lodí v Juhočínskom mori. Konflikty eskalujú 05 - Modified: 2024-08-28 21:24:08 - Feat.: - Title: Rezort zahraničia varuje dovolenkárov, v Chorvátsku sa nachádza nebezpečná baktéria. Ktoré pláže sú rizikové?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. september 2024 01:52