Rast obnoviteľných zdrojov energie, najmä veternej a solárnej, bol hlavnou hnacou silou. FOTO: archív HN
StoryEditor

EÚ v prvom polroku vyrobila 30 percent elektriny vďaka vetru a slnku, tvrdí nezávislý energetický think-tank

02.08.2024, 12:24
Autor:
TASRTASR
  • Podľa uvedenej analýzy rýchly rast veternej a slnečnej energie bol v prvej polovici roka viditeľný najmä v krajinách EÚ.
  • Trinásť členských štátov teraz vyrába viac elektriny z veternej a solárnej energie ako z fosílnych palív

Veterná a solárna energia v Európskej únii vzrástla v prvom polroku 2024 na historických 30 percent. Vyplýva to z novej analýzy think-tanku Ember, na ktorú médiá v Bruseli upozornila Globálna rada pre strategickú komunikáciu (GSCC).

Analýza odhalila, že veterné a solárne zariadenia vyrobili počas prvých šiestich mesiacov roku 2024 viac elektriny ako tradičné fosílne palivá.

image

Výroba elektriny z obnoviteľných zdrojov by tento rok mala v EÚ prevýšiť výrobu z fosílnych palív

Ember je nezávislý energetický think-tank, ktorého cieľom je urýchliť prechod na čistú energiu pomocou údajov a politiky. Od roku 2020 sa zameriava na urýchlenie prechodu na elektrickú energiu.

Historicky najvyšší podiel

Analýza naznačila, že veterná a solárna energia vzrástla v prvej polovici roka v Európskej únii na historicky najvyšší podiel - 30 percent. V porovnaní s 27 percentami vyrobenej elektrickej energie z fosílnych palív, ktoré voči vlaňajšiemu rovnakému obdobiu klesli o 17 percent.

Výroba elektriny z uhlia klesla o štvrtinu (-24 percent) a vyprodukovala o 39 terrawatthodín (TWh) menej, kým výroba cez plynové elektrárne klesla o 14 percent a o 29 terrawatthodín.

Výsledkom je, že emisie v prvom polroku 2024 sú o tretinu (-31 percent) nižšie ako v prvom polroku 2022, čo je bezprecedentný pokles za také krátke obdobie.

image

Potrebujú obnoviteľné zdroje na výrobu elektriny dotácie?

Ember pripomenul, že k poklesu spotreby fosílnych palív došlo aj napriek tomu, že sa dopyt po elektrine zotavil z dopadov pandémie a krízy cien plynu. Dopyt po elektrine v porovnaní s minulým rokom vzrástol o 0,7 percenta. Napriek tomu výroba elektriny z uhlia zaznamenala pokles o 24 percent a cez plynové elektrárne pokles o 14 percent.

Rast obnoviteľných zdrojov energie, najmä veternej a solárnej, bol hlavnou hnacou silou.

"S vetrom a slnkom na vzostupe sa význam energie z fosílnych palív zužuje. Sme svedkami historického posunu v energetickom sektore a deje sa to rýchlo," opísal situáciu Chris Rosslowe, analytik z Emberu.

Veterná a slnečná energia rástla najmä v EÚ

Podľa uvedenej analýzy rýchly rast veternej a slnečnej energie bol v prvej polovici roka viditeľný najmä v krajinách EÚ. Trinásť členských štátov teraz vyrába viac elektriny z veternej a solárnej energie ako z fosílnych palív, pričom Nemecko, Belgicko, Maďarsko a Holandsko dosiahli tento míľnik po prvýkrát.

V máji pochádzalo viac ako 50 percent španielskej výroby elektriny z vetra a slnka, čo sa tiež stalo prvýkrát. V tom istom mesiaci Poľsko zaistilo tretinu elektriny z veternej a slnečnej energie, tiež prvýkrát. Maďarsko zaznamenalo v apríli, máji a júni tri po sebe nasledujúce mesačné rekordy výroby elektriny cez fotovoltiku.

image

Slovensko môže prísť o financie EÚ pre neplnenie záväzkov o obnoviteľných zdrojoch, tvrdí Klimatická koalícia

Prvá polovica roku 2024 podľa Ember ukazuje, že prechod Európskej únie na elektrickú energiu je v plnom prúde, keďže veterná a solárna energia rastú dostatočne rýchlo na to, aby prekonali rast dopytu a vytlačili fosílne palivá z národných mixov.

Udržanie prechodu Európskej únie na elektrickú energiu z obnoviteľných zdrojov si však bude vyžadovať osobitné zameranie politiky na zmiernenie prekážok integrácie veternej a solárnej energie, bude potrebná primeraná podpora sieťových pripojení a iných faktorov umožňujúcich rýchly rozvoj.

01 - Modified: 2024-09-26 12:43:02 - Feat.: - Title: Plynári vidia možnosti rozvoja najmä v obnoviteľných plynoch, tvrdí plynárenský zväz 02 - Modified: 2024-09-25 11:43:21 - Feat.: - Title: Odkaz pre investorov: neotravujte 03 - Modified: 2024-09-24 14:11:47 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Vízia von der Leyenovej. Green Deal inak, zvyšok sú prázdne slová 04 - Modified: 2024-09-23 18:00:00 - Feat.: - Title: Proexportné portfólio eurokomisára Šefčoviča 05 - Modified: 2024-09-20 10:11:34 - Feat.: - Title: Bratislavský kraj vstúpi do Klastra energetických komunít Slovenska
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. september 2024 06:28