Hlavnou alternatívou sú dodávky neruskej ropy dovážanej po mori prostredníctvom jadranského ropovodu. FOTO: Reuters
StoryEditor

Chorvátsko nie je spoľahlivou krajinou pre tranzit ropy, vyhlásil Szijjártó

02.08.2024, 12:50
02.08.2024, 15:48
Autor:
ČTKČTK
  • Budapešť obvinila Ukrajinu, že zastavením tranzitu od ruského Lukoilu vydiera krajiny, ktoré vo vojne medzi Ruskom a Ukrajinou podporujú prímerie.
  • Maďarský rozhlas informoval, že Maďarsko a Slovensko by mohli obmedziť dodávky elektrickej energie na Ukrajinu, pokiaľ im neobnoví tranzit ropy.

Maďarsko sa vo veci tranzitu ropy nemôže spoliehať na Chorvátsko, uviedol v piatok maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó. Agentúra MTI píše, že tak reagoval na list podpredsedu Európskej komisie Valdisa Dombrovskisa, podľa ktorého nie sú dodávky ropy pre Maďarsko a Slovensko kvôli ukrajinským sankciám na ruskú ropnú spoločnosť Lukoil v ohrození, pretože môžu využiť ropovod z Chorvátska.

image

Hlavný zdroj ruskej ropy pre Slovnaft vyschol: Obíde Lukoil Ukrajinu a čo to spraví s cenami palív u nás?

Slovensko a Maďarsko prestali ropu od Lukoilu ropovodom Družba cez Ukrajinu dostávať po tom, čo Kyjev v júni ruský ropný gigant pridal na svoj sankčný zoznam. Tým zdôvodňuje, prečo nie je tranzit ropy možný.

Chorvátsko má kapacity dostatok

Dombrovskis vo svojom liste zmienil, že sa mnoho krajín EÚ pýta, prečo Maďarsko a Slovensko doteraz neznížili svoju závislosť na dodávkach ropy z Ruska.

Brusel tiež uviedol, že podľa jeho analýz má jadranský ropovod Adria, ktorý do Maďarska vedie z chorvátskeho prístavu Omišalj, dostatok voľných kapacít na zásobovanie oboch krajín ropou z iných zdrojov.

"Chorvátsko je jednoducho ako tranzitná krajina nespoľahlivá," napísal Szijjártó na svojom facebookovom profile. Uviedol, že od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 niekoľkonásobne zdraželo tranzitný poplatok a že znemožnilo, aby si maďarská skupina MOL zaistila dlhodobú kapacitu.

Šéf maďarskej diplomacie tiež tvrdí, že Chorvátsko nepodniklo potrebné investície na zvýšenie kapacity ropovodu.

image

Dodávky ropy do Maďarska a na Slovensko nie sú v bezprostrednom ohrození, tvrdí Európska komisia

Budapešť obvinila Ukrajinu, že zastavením tranzitu od ruského Lukoilu vydiera krajiny, ktoré vo vojne medzi Ruskom a Ukrajinou podporujú prímerie. Szijjártó v piatok napísal, že Dombrovskisov list ukazuje, že "Ukrajinci si môžu dovoliť voči členským štátom EÚ čokoľvek, najmä ak podporujú mier a neprepravujú zbrane," v rámci vojenskej pomoci Západu pre Ukrajinu.

image

Slovnaftu stále chýba ropa z Lukoilu. Problémy to môže paradoxne spôsobiť Čechom, hovoria odborníci

Koniec dodávok elektriny na Ukrajinu?

Maďarská rozhlasová stanica M1 v piatok informovala, že Maďarsko a Slovensko prišli s myšlienkou, že by mohli obmedziť alebo úplne zastaviť dodávky elektrickej energie na Ukrajinu, pokiaľ im neobnoví tranzit ropy.

Vraj o tom Bratislava s Budapešťou rokujú. Ukrajina nakupuje elektrinu v susedných krajinách kvôli tomu, že v dôsledku opakovaných ruských útokov sú jej elektrárne aj ďalšia energetická infraštruktúra zničené.

image

Prípad Lukoil: Ropa sa do Maďarska môže dostávať len cez Ukrajinu. Iné riešenie neexistuje, povedal Szijjártó​

Vláda maďarského premiéra Viktora Orbána udržuje dobré vzťahy s Moskvou napriek dva a pol roku trvajúcej ruskej agresii voči Ukrajine. Ústretový postoj voči Rusku zaujal aj kabinet slovenského premiéra Roberta Fica.

Dodávky ropy do Českej republiky podľa skoršieho oznámenia prevádzkovateľa ropovodov Mero pokračujú normálne.

01 - Modified: 2024-09-19 10:19:06 - Feat.: - Title: Maďarsko sa pridáva k Holandsku, bude žiadať o výnimku z novej migračnej politiky 02 - Modified: 2024-09-19 07:52:41 - Feat.: - Title: Povodňová situácia je vážna, ale Maďarsko je v bezpečí, vyhlásil Orbán 03 - Modified: 2024-09-19 08:57:30 - Feat.: - Title: Maďarský dodávateľ pagerov pre Hizballáh bol podľa amerických médií súčasťou izraelskej operácie 04 - Modified: 2024-09-19 06:33:18 - Feat.: - Title: Pavel a Pellegrini plánujú spoločné prednášky na univerzitách. Chcú ukázať nadštandardnosť vzťahov 05 - Modified: 2024-09-18 17:32:18 - Feat.: - Title: Veľvyslanec USA v Maďarsku zapochyboval, či je v krajine ešte demokracia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. september 2024 13:00