Ceny zemného plynu v Európe v reakcii na túto situáciu začali rásť. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ruský plyn pokračuje v normálnom tranzite, k vyšším cenám plynu prispievajú obavy z bojov v Kurskej oblasti

08.08.2024, 09:45
08.08.2024, 13:26
Autor:
ČTKČTK
  • Cena vo virtuálnom obchodnom uzle Title Transfer Facility je pre európsky trh s plynom určujúca.
  • V stredu sa v jednej chvíli dostala na 38,75 eura za megawatthodinu a ocitla sa najviac v tomto roku.

Tranzit ruského plynu ukrajinskou prepravnou sústavou dnes klesol o ďalších šesť percent na 37,25 milióna kubických metrov. S odkazom na prevádzkovateľa ukrajinskej prepravnej sústavy GTS to napísal server denníka Ukrajinska pravda.

Preprava plynu pokračuje normálne a v súlade s objednávkami. Správa prichádza deň potom, čo sa cena plynu pre európsky trh dostala na tohtoročné maximum.

Obavy z bojov v Kurskej oblasti 

K rastu cien plynu prispievajú obavy o plynulosť dodávok v dôsledku intenzívnych bojov medzi ruskými a ukrajinskými silami v ruskej Kurskej oblasti blízko posledného funkčného tranzitného bodu pre vývoz ruského plynu do Európy cez Ukrajinu.

Ukrajinský prevádzkovateľ sústavy pre tranzit zemného plynu dnes podľa Ukrajinskej pravdy zopakoval, že ruský zemný plyn pokračuje v normálnom tranzite cez Ukrajinu do Európy, napriek správam o stretoch blízko mesta Sudža, kde je teraz zároveň jediný tranzitný bod.

image

Júlové dodávky ruského plynu do Európy plynovodmi dosiahli tohtoročné maximum

"Gazprom dodáva ruský plyn pre tranzit cez územie Ukrajiny v množstve potvrdenom ukrajinskou stranou cez meraciu stanicu Sudža, pre 8. august je to 37,3 milióna kubických metrov," povedal agentúre Interfax hovorca Gazpromu Sergej Kuprjanov.

Dodal, že na stredu bola požiadavka 39,4 milióna kubických metrov.

Obchodný uzol v Holandsku je kľúčový

Cena kľúčového termínového kontraktu na plyn s dodaním v septembri vo virtuálnom obchodnom uzle Title Transfer Facility (TTF) v Holandsku dopoludnia vykazovala nárast o desať eurocentov na 38,65 eura za megawatthodinu.

Cena v TTF je pre európsky trh s plynom určujúca. V stredu sa v jednej chvíli dostala na 38,75 eura za megawatthodinu a ocitla sa najviac v tomto roku. Práve vyššia cena môže znižovať dopyt, kvôli ktorému sú aktuálne dodávky nižšie.

Ruské zdroje citované americkým Inštitútom pre štúdium vojny (ISW) uviedli, že ukrajinskí vojaci obsadili v Sudži stanicu, ktorá je súčasťou siete zaisťujúcej prepravu plynu do Európy. Geolokalizované snímky podľa ISW ukazujú, že Ukrajinci zajali na kontrolnom stanovisku v Sudži vyše 40 Rusov.

image

Ruská agresia je príčinou akejkoľvek eskalácie, vrátane diania v Kurskej oblasti, odkazuje Kyjev

Od mája 2022 začalo cez Ukrajinu do EÚ prúdiť zhruba o tretinu menej ruského plynu ako predtým. Ukrajina totiž vtedy rozhodla, že prestane umožňovať Gazpromu tranzit plynu cez stanicu Sochranovka, jeden z dvoch tranzitných bodov na ukrajinskom území. Zdôvodnila to inváziou ruských vojsk. Posledným tranzitným bodom v prevádzke tak zostáva Sudža.

Od konca februára 2022, keď Moskva začala vojenskú inváziu na Ukrajinu, západné štáty postupne uvalili množstvo sankcií na Rusko, ktoré sa dotýkajú aj energetiky. Zároveň sa doteraz nepodarilo doriešiť závislosť od ruského plynu.

01 - Modified: 2024-09-18 19:04:31 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond odložil plánované ekonomické konzultácie s Ruskom, potrebuje viac údajov 02 - Modified: 2024-09-18 17:52:42 - Feat.: - Title: Európska únia sa musí pripraviť na stret s Ruskom, tvrdí kandidát na eurokomisára pre obranu 03 - Modified: 2024-09-18 17:11:20 - Feat.: - Title: Eurokomisia kritizuje Maďarsko kvôli vízam pre Rusov, europoslanci sa boja špionáže 04 - Modified: 2024-09-18 14:28:54 - Feat.: - Title: NATO musí podľa Rumunska koordinovane reagovať na prenikajúce ruské drony 05 - Modified: 2024-09-18 14:22:25 - Feat.: - Title: Rusov sme v Kurskej oblasti zastavili, hrozí im obkľúčenie, tvrdia Ukrajinci
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. september 2024 23:14