Celkovo si európski obchodníci na Ukrajine pred minuloročnou zimou uskladnili dve miliardy kubických metrov. FOTO: Reuters
StoryEditor

Európski obchodníci výrazne obmedzili využitie ukrajinských zásobníkov plynu, uvádza Financial Times

12.08.2024, 11:22
Autor:
ČTKČTK
  • Tento rok sú európske zásobníky už na 86 percentách kapacity, ale riziko ruských útokov Európanov odrádza.
  • Ukrajinci kvôli nevyužívaniu zásobníkov prídu zhruba o 200 miliónov eur.

Ruská jarná ofenzíva sa okrem iného zamerala na ukrajinskú energetickú infraštruktúru a medzi cieľmi boli aj plynárenské zariadenia. Európski obchodníci preto kvôli prílišnému riziku v lete znížili využitie ukrajinských podzemných zásobníkov zemného plynu, medziročne zhruba na desatinu.

image

Ruský plyn cez Sudžu pokračuje, dodávky na nedeľu sú stanovené nad 39 mil. m3

V júni to bolo zo 102,7 milióna kubických metrov na 15,4 milióna kubických metrov a v júli z 586,6 na 51,9 milióna kubických metrov. Na základe dát mediálnej energetickej agentúry Argus to napísal britský denník Financial Times (FT).

Ukrajina s najväčšou kapacitou

Ukrajinské podzemné zásobníky majú najväčšiu kapacitu v Európe. Členské štáty EÚ sú na druhej strane schopné skladovať sto miliárd metrov kubických, hoci ročný dopyt sa v závislosti od počasia a ďalších podmienok pohybuje medzi 350 až 500 miliardami kubických metrov.

Ukrajinské kapacity preto európskym firmám vlani najmä pred nástupom zimných mesiacov prišli vhod.

image

Ukrajinský vpád do Ruska spôsobil neistotu. Gazprom citeľne znižuje dodávky plynu, cena prepísala rekord

Celkovo si európski obchodníci na Ukrajine pred minuloročnou zimou uskladnili dve miliardy kubických metrov. Kyjev sa im snažil vyjsť v ústrety posilnením voľných kapacít aj výhodnou poplatkovou politikou, uviedol Financial Times.

Tento rok sú európske zásobníky už na 86 percentách kapacity, ale riziko ruských útokov Európanov odrádza. Ukrajinci kvôli nevyužívaniu zásobníkov prídu zhruba o 200 miliónov eur, ale adekvátna protizáruka by ich podľa Financial Times vyšla zhruba na miliardu eur.

Zariadenia nad zemou sú stále ohrozené

Zatiaľ čo samotné zásobníky sú umiestnené hlboko pod zemou, čo ich chráni pred následkami ruských útokov, stále hrozí poškodenie nadzemných zariadení na prečerpávanie plynu zo zásobníkov. "Hlavným problémom nie je strata plynu, ale to, že ho nemožno odobrať, keď je to žiaduce a potrebné," povedal Financial Times Marco Saalfrank zo švajčiarskej energetickej spoločnosti Axpo, ktorá pôsobí aj v Taliansku, Francúzsku a Poľsku.

image

Šéf ukrajinského Naftogazu považuje situáciu okolo dodávok ruskej ropy za spolitizovanú

Ukrajinská energetická spoločnosť Naftogaz uviedla, že v marci a apríli registrovala "niekoľko útokov" na nadzemnú infraštruktúru a že boli vykonané opravy.

Pokiaľ ide o vtláčanie a odber plynu, "nie sú žiadne problémy, fungujeme ako obvykle", povedal generálny riaditeľ spoločnosti Naftogaz Oleksij Černyšov.

01 - Modified: 2024-09-17 14:58:17 - Feat.: - Title: Ukrajinská generálna prokuratúra vyšetruje údajnú popravu ukrajinského vojaka 02 - Modified: 2024-09-17 13:10:16 - Feat.: - Title: Nemecko poskytne Ukrajine balík zimnej pomoci na energie 03 - Modified: 2024-09-17 07:26:34 - Feat.: - Title: ​Majetok Slovnaftu poputuje cez vojnové územie. Museli sme to riziko prijať, vraví výkonný riaditeľ rafinérie 04 - Modified: 2024-09-16 13:35:55 - Feat.: - Title: Kremeľ označil pozvanie OSN a Červeného kríža do Kurskej oblasti za provokáciu 05 - Modified: 2024-09-16 13:28:50 - Feat.: - Title: Zelenskyj odsúdil streľbu v blízkosti Trumpa. Politické násilie nemá miesto nikde vo svete, odkázal
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. september 2024 04:48