Na tohtoročné minimum cena kontraktu na plyn v TTF zostúpila 23. februára, kedy sa dostala tesne nad 24 eur za megawatthodinu. FOTO: Reuters
StoryEditor

Cena plynu pre európsky trh dosiahla tohtoročné maximum, obavy zvyšuje ukrajinský útok v Rusku

12.08.2024, 11:52
12.08.2024, 16:14
Autor:
ČTKČTK
  • Za pokračujúcim rastom cien je podľa analytikov obava o pokračovaní tranzitu plynu z Ruska cez Ukrajinu.
  • Európske zásobníky plynu sú podľa odborníkov dostatočne plné.

Veľkoobchodná cena plynu pre európsky trh dnes prudko stúpa a je na tohtoročnom maxime.

Okolo 11:15 SELČ sa cena kľúčového termínového kontraktu na plyn s dodaním v septembri vo virtuálnom obchodnom uzle Title Transfer Facility (TTF) v Holandsku pohybovala nad 41,90 eur za megawatthodinu (MWh), čo predstavuje denný nárast o viac ako dve percentá. Cena v TTF je pre európsky trh s plynom určujúca. K rastu cien podľa analytikov prispieva najmä konflikt pri ruskej stanici Sudža, situácia podľa nich nie je kritická.

Obava z tranzitu

Za pokračujúcim rastom cien je podľa analytikov obava o pokračovaní tranzitu plynu z Ruska cez Ukrajinu. Po prieniku ukrajinských jednotiek na ruské územie sa v minulých dňoch bojovalo blízko mesta Sudža, kde je posledný funkčný tranzitný bod na vývoz ruského plynu do Európy cez Ukrajinu.

image

Európski obchodníci výrazne obmedzili využitie ukrajinských zásobníkov plynu, uvádza Financial Times

"Domnievame sa, že riziko vojenských operácií v Sudži je aj naďalej podporným faktorom (pre rast cien)," povedal agentúre Reuters analytik trhu s plynom Tomasz Marcin Kowalski zo spoločnosti LSEG. Aj analytik XTB Jiří Tyleček upozornil, že hlavným dôvodom je strach o plynulosť dodávok z Ruska. "Ukrajina a Rusko aktuálne bojujú v blízkosti prečerpávacej plynovej stanice Sudža v Kurskej oblasti. Existujú obavy, že transport plynu do Európy tam môže byť prerušený pred nadchádzajúcou vykurovacou sezónou," povedal.

Situácia podľa Tylečka nie je kritická. "Ruské dodávky do Európy tvoria len percentá celkových dodávok, navyše európske zásobníky sú k dnešnému dňu plné z 87 percent," povedal.

Európa môže podľa neho zdroje z Ruska kompletne nahradiť, aj keď ide o nákladnejší variant dodávok z Nórska či z terminálov na skvapalnený zemný plyn (LNG). V prípade prerušenia dodávok plynu z Ruska podľa neho najväčšie dopady pocítia Slovensko a Rakúsko, ktoré sú na ruskom plyne najviac závislé.

Gazprom pošle ďalšie dodávky

Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom ale oznámila, že dnes pošle cez Ukrajinu ďalej do Európy 39,6 milióna metrov kubických zemného plynu proti nedeľnému objemu 39,3 milióna kubických metrov.

Na tohtoročné minimum cena kontraktu na plyn v TTF zostúpila 23. februára, kedy sa dostala tesne nad 24 eur za megawatthodinu. Aktuálne sa teda pohybuje o viac ako 70 percent vyššie.

image

Dôsledok ukrajinského útoku. Po najnovšom prudkom zvýšení môžu ceny plynu ďalej rásť, hlási Gazprom

Od 26. júla potom ceny zemného plynu v Európe stúpli približne o 23 percent. Popri rusko-ukrajinskej vojne sa na ich raste prejavilo aj zvýšené napätie na Blízkom východe.

Napriek týmto faktorom sú európske zásobníky plynu podľa odborníkov dostatočne plné. V súčasnosti sú zaplnené z viac ako 86 percent a blížia sa cieľovej hodnote. K 1. novembra by mali byť naplnené na 90 percent.

01 - Modified: 2024-09-17 14:58:17 - Feat.: - Title: Ukrajinská generálna prokuratúra vyšetruje údajnú popravu ukrajinského vojaka 02 - Modified: 2024-09-17 13:10:16 - Feat.: - Title: Nemecko poskytne Ukrajine balík zimnej pomoci na energie 03 - Modified: 2024-09-17 09:32:08 - Feat.: - Title: Zásobníky plynu v Európe sú už naplnené na vyše 93 percent 04 - Modified: 2024-09-17 07:26:34 - Feat.: - Title: ​Majetok Slovnaftu poputuje cez vojnové územie. Museli sme to riziko prijať, vraví výkonný riaditeľ rafinérie 05 - Modified: 2024-09-16 13:35:55 - Feat.: - Title: Kremeľ označil pozvanie OSN a Červeného kríža do Kurskej oblasti za provokáciu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. september 2024 00:25