Centrálna banka v januári znížila základnú úrokovú sadzbu o štvrť percentuálneho bodu na 4,50 percenta. FOTO: Reuters
StoryEditor

Izraelská ekonomika v druhom štvrťroku vzrástla o percento, trh čakal viac

19.08.2024, 10:33
Autor:
ČTKČTK
  • Medziročný rast spotrebiteľských cien v júli zrýchlil na 3,2 percenta z júnových 2,9 percenta.
  • Cieľom centrálnej banky je držať medziročnú infláciu v rozpätí od jedného do troch percent.

Rast izraelskej ekonomiky, ktorá zápasí s negatívnymi dôsledkami vojny medzi Izraelom a palestínskym teroristickým hnutím Hamas v Pásme Gazy, v druhom štvrťroku zaostal za očakávaním.

Hrubý domáci produkt (HDP) sa podľa štatistického úradu v celoročnom prepočte zvýšil o 1,2 percenta, zatiaľ čo analytici v ankete agentúry Reuters hospodársky rast odhadovali v priemere na 4,4 percenta.

Ekonomika sa zotavila

Štatistický úrad však spresnil rast v prvom štvrťroku na 17,3 percenta z pôvodne ohlásených 14,4 percenta. Izraelská ekonomika sa v prvom štvrťroku zotavila po prepade o 20,6 percenta, ktorý zaznamenala v posledných troch mesiacoch minulého roka.

Boje v Pásme Gazy sa začali po teroristických útokoch z minulého 7. októbra, kedy ozbrojenci Hamasu a ich spojenci prenikli na izraelské územie pri Pásme Gazy, kde zavraždili okolo 1200 ľudí a ďalších zhruba 250 uniesli.

image

Posledná príležitosť dostať rukojemníkov domov. Blinken prišiel na rokovania do Izraela, vyzval na prímerie

V celej prvej polovici tohto roka predstavoval rast izraelskej ekonomiky 2,5 percenta, zatiaľ čo v minulom prvom polroku to bolo 4,5 percenta. "Ekonomika sa z vojny spamätáva s ťažkosťami, najmä kvôli problémom na strane ponuky, nie dopytu," uviedol ekonóm Jonathan Katz zo spoločnosti Leader Capital Markets.

Poukázal na nedostatok pracovných síl po vypuknutí konfliktu s Hamasom.

Inflácia napreduje

Prekvapivo slabé údaje o vývoji ekonomiky v druhom štvrťroku podľa analytikov pravdepodobne neprinútia izraelskú centrálnu banku k zníženiu úrokových sadzieb. Miera inflácie sa totiž minulý mesiac dostala nad cieľové rozpätie.

Medziročný rast spotrebiteľských cien v júli zrýchlil na 3,2 percenta z júnových 2,9 percenta. Cieľom centrálnej banky je držať medziročnú infláciu v rozpätí od jedného do troch percent.

image

V Izraeli zaznamenali pokus o teroristický útok, krajinu zasiahli aj drony Hizballáhu

"Pretože slabé údaje o hospodárskom raste pramenia z problémov na strane ponuky, nie dopytu, neočakáva sa zníženie úrokových sadzieb. Hlavne na pozadí známok zrýchľovania inflácie a vysokej úrovne geopolitických rizík," uviedol Katz.

Centrálna banka v januári podporila domácu ekonomiku znížením základnej úrokovej sadzby o štvrť percentuálneho bodu na 4,50 percenta. Odvtedy však úroky držia bez zmeny.

O nastavení úrokových sadzieb sa bude znovu rozhodovať na zasadnutí, ktoré sa uskutoční 28. augusta.

01 - Modified: 2024-09-19 17:19:15 - Feat.: - Title: Izrael bude pokračovať v ťažení proti Hizballáhu. Nová fáza bojov prináša riziká, uviedol minister obrany 02 - Modified: 2024-09-19 16:08:12 - Feat.: - Title: Izrael výbuchmi prekročil všetky červené čiary. Nastali v nemocniciach či na uliciach, tvrdí vodca Hizballáhu 03 - Modified: 2024-09-19 15:07:22 - Feat.: - Title: Výbuchy pagerov a vysielačiek boli pre Hizballáh bezprecedentnou ranou. Šéf hnutia hrozí vojnou 04 - Modified: 2024-09-19 14:42:59 - Feat.: - Title: Izrael chce rozšíriť vojnu z Pásma Gazy do Libanonu, tvrdí Ankara 05 - Modified: 2024-09-19 08:09:59 - Feat.: - Title: Izrael zasiahol viaceré ciele Hizballáhu v južnom Libanon
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. september 2024 20:11