Navrhovaná colná sadzba pre spoločnosť BYD je 17 percent. FOTO: Reuters
StoryEditor

Európska komisia predložila zistenia vyšetrovania čínskych elektromobilov

20.08.2024, 13:44
Autor:
TASRTASR
  • Rozhodnutie o udelení individuálnej colnej sadzby spoločnosti Tesla ako vývozcovi z Číny je v tomto štádiu stanovené na úrovni deväť percent.
  • Komisia prijala aj rozhodnutie spätne nevyberať vyrovnávacie clá.

Európska komisia v utorok zverejnila zainteresovaným stranám návrh konečných zistení antisubvenčného vyšetrovania dovozu batériových elektrických vozidiel z Číny.

Komisia v rámci prebiehajúceho antisubvenčného vyšetrovania, ktoré rozbehla v októbri 2023, zverejnila návrh rozhodnutia o uložení konečných vyrovnávacích ciel na dovoz batériových elektromobilov z Číny.

Pripomienky k dočasným clám

Tento návrh odzrkadľuje pripomienky zainteresovaných strán k dočasným vyrovnávacím clám uverejnené 4. júla, ako aj závery viacerých vyšetrovacích krokov, ktoré neboli v dočasnej fáze ukončené.

Zverejnenie návrhu konečných zistení je prechodným procesným krokom vo vyšetrovaní na ochranu obchodu. Cieľom je poskytnúť zainteresovaným stranám možnosť vyjadriť sa, ako sa to stalo aj v dočasnej fáze.

image

Nemecké automobilky žiadajú zrušenie ciel na čínske elektromobily. Zaplavenia trhu sa neobávajú

Keď Komisia zanalyzuje všetky pripomienky zainteresovaných strán a členské štáty Európskej únie (EÚ) vyjadria svoje stanovisko, konečné rozhodnutie bude zverejnené v úradnom vestníku Únie, a to najneskôr do 30. októbra 2024.

Hlavné novinky v návrhu konečných zistení, ktoré sa ešte môžu zmeniť na základe podložených pripomienok zainteresovaných strán, sú v podobe miernej úpravy navrhovaných colných sadzieb.

image

Čínska firma tvrdí, že má najrýchlejšie sa nabíjajúcu batériu pre elektromobily

Pre spoločnosť BYD je to 17 percent, pre spoločnosť Geely 19,3 percenta a pre spoločnosť SAIC 36,3 percenta. Ostatné spolupracujúce čínske spoločnosti budú zaťažené sadzbou 21,3 percenta a všetky ostatné nespolupracujúce spoločnosti clom vo výške 36,3 percenta.

Môžu využiť nižnú colnú sadzbu

Rozhodnutie o udelení individuálnej colnej sadzby spoločnosti Tesla ako vývozcovi z Číny je v tomto štádiu stanovené na úrovni deväť percent.

Čínski vývozcovia a určité spoločné podniky s výrobcami z EÚ, ktorí v čase vyšetrovania Európskej komisie ešte nevyvážali batériové elektromobily, môžu využívať nižšiu colnú sadzbu, pre ich prepojenie so spolupracujúcimi spoločnosťami.

image

Brusel ukázal kladivo na čínske e-autá. Na boj s Pekingom môže tvrdo doplatiť aj náš Volkswagen a Jaguar

Komisia v najnovšom návrhu prijala aj rozhodnutie spätne nevyberať vyrovnávacie clá.

Zainteresované strany majú možnosť čo najskôr požiadať o vypočutie príslušnými útvarmi Európskej komisie a do desiatich dní predložiť svoje pripomienky.

Po zohľadnení pripomienok zainteresovaných strán eurokomisia predloží konečné rozhodnutie členským štátom EÚ, ktoré budú o tom hlasovať.

image

BMW žiada Brusel, aby pre jej elektrické vozidlá Mini vyrábané v Číne stanovila nižšie clá

Akékoľvek potenciálne opatrenia budú v platnosti po dobu päť rokov s možnosťou predĺženia na základe odôvodnenej žiadosti a následného preskúmania.

01 - Modified: 2024-09-18 17:52:42 - Feat.: - Title: Európska únia sa musí pripraviť na stret s Ruskom, tvrdí kandidát na eurokomisára pre obranu 02 - Modified: 2024-09-18 14:05:55 - Feat.: - Title: Nemecký automobilový gigant a jeho partner z Číny chcú zatvoriť aspoň jeden čínsky závod 03 - Modified: 2024-09-18 07:55:18 - Feat.: - Title: Čínska lietadlová loď vstúpila do priľahlých vôd Japonska 04 - Modified: 2024-09-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Wall Street láka na lukratívne zárobky. Isté zisky ponúkajú IT giganty, jednému sektoru sa však treba vyhnúť 05 - Modified: 2024-09-17 18:51:24 - Feat.: - Title: Viacerí slovenskí europoslanci nesúhlasia s niektorými kandidátmi na eurokomisárov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. september 2024 12:52