Závod ESMC bude podľa Reuters vyrábať generáciu čipov, ktorá mierne zaostáva za najpokročilejšími technológiami. FOTO: Reuters
StoryEditor

Brusel povolil Nemecku, aby sa finančne podieľalo na stavbe továrne na čipy

20.08.2024, 14:42
Autor:
ČTKČTK
  • Schválená štátna pomoc je zatiaľ najvyššia, akú Európska komisia povolila v rámci úniového zákona o čipoch a je prvá podaná Nemeckom.
  • Celkovo by výstavba továrne mala podľa odhadov stáť desať miliárd eur.

Európska komisia (EK) povolila Nemecku, aby poskytlo štátnu pomoc päť miliárd eur na výstavbu továrne na mikročipy. Vznikne blízko Drážďan a postaví ju spoločnosť European Semiconductor Manufacturing Company (ESMC).

Komisia to dnes uviedla na svojom webe. ESMC je spoločný podnik firiem Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), Bosch, Infineon a NXP. Čipy bude vyrábať predovšetkým pre automobilový priemysel.

Nová prevádzka v Nemecku

Spoločnosť TSMC je najväčším zmluvným výrobcom čipov na svete a popredným dodávateľom pre firmy Apple a Nvidia. Chystaná továreň na čipy bude jej prvá v Európe.

image

Tržby TSMC v júli vzrástli. Silný dopyt vyvolali čipy pre umelú inteligenciu

Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck schválenie štátnej pomoci ocenil. Nemecká vláda podľa neho schvaľovanie financovania projektu rýchlo dokončí, uviedla agentúra Reuters.

Kancelár Olaf Scholz, ktorý sa dnes zúčastnil slávnostného položenia základného kameňa, zdôraznil, že je dôležité, aby sa v Európe sústreďovali takéto technológie.

Podnik by mal začať plnú prevádzku v roku 2029. Komisia, za ktorej sa slávnostného ceremoniálu zúčastnila jej predsedníčka Ursula von der Leyenová, si od neho sľubuje posilnenie bezpečnosti dodávok čipov pre Európu a uľahčenie digitálnej a ekologickej transformácie. "Je to win-win situácia pre nás všetkých," uviedla šéfka eurokomisie.

Čipy budú mierne zaostávať

Závod ESMC bude podľa Reuters vyrábať generáciu čipov, ktorá mierne zaostáva za najpokročilejšími technológiami, ktoré sa používajú v čipoch pre umelú inteligenciu (AI) a v smartfónoch.

image

Tržby TSMC v júli vzrástli. Silný dopyt vyvolali čipy pre umelú inteligenciu

Rozšíri ale dodávky pre automobilový priemysel a ďalšie priemyselné odvetvia kľúčové pre výrobu v Európe.

Schválená štátna pomoc je zatiaľ najvyššia, akú Európska komisia povolila v rámci úniového zákona o čipoch a je prvá podaná Nemeckom. Celkovo by výstavba továrne mala podľa odhadov stáť desať miliárd eur.

"Zariadenie bude fungovať ako otvorená zlieváreň, čo znamená, že akýkoľvek zákazník - okrem spoločnosti TSMC a ďalších troch akcionárov - môže zadávať objednávky na výrobu konkrétnych čipov," uviedla komisia.

image

Čínsky výrobca čipov investuje 200 miliónov dolárov do expanzie v Európe

Svoju továreň v Drážďanoch rozširuje aj nemecká spoločnosť Infineon Technologies. Z Drážďan sa tak stáva jedno z hlavných mikročipových stredísk v Európe.

Saská metropola preto bude potrebovať nielen kvalifikovaných pracovníkov, ale aj dodávateľskú podporu. Za príležitosť pre Česko to v marci na návšteve tohto mesta označil český prezident Petr Pavel.

01 - Modified: 2024-09-19 17:55:37 - Feat.: - Title: Nemecká vláda zvažuje možnosti na pomoc automobilke Volkswagen, reaguje Habeck na prepúšťanie 02 - Modified: 2024-09-19 17:02:10 - Feat.: - Title: Nemecký minister oznámil ďalšiu vojenskú pomoc pre Ukrajinu, teraz za 1,4 miliardy eur 03 - Modified: 2024-09-19 15:02:00 - Feat.: - Title: Nemecko poskytne Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc za takmer 400 miliónov eur 04 - Modified: 2024-09-19 12:09:56 - Feat.: - Title: Súdna rada považuje správu Bruselu o právnom štáte za neobjektívnu 05 - Modified: 2024-09-19 11:08:47 - Feat.: - Title: Iba dva členské štáty EÚ predložia eurokomisii plány na zníženie dlhu v pôvodnom termíne
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. september 2024 01:40