Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. FOTO: Reuters
StoryEditor

Cieľom EÚ je v zime zabezpečiť pre Ukrajinu štyri a pol gigawattov elektriny

19.09.2024, 12:26
19.09.2024, 13:59
Autor:
ČTKČTK

Európska komisia vo vyhlásení uviedla, že polovica energetickej infraštruktúry krajiny bola zničená. Prišla o deväť gigawattov kapacity na výrobu elektriny.

Cieľom Európskej únie je tento rok v zime zabezpečiť pre Ukrajinu celkom 4,5 gigawattov elektrickej energie, oznámila dnes predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

EÚ by tak chcela pokryť vyše 25 percent potrieb krajiny, ktorá sa bráni ozbrojenej agresii susedného Ruska a opakovane čelí leteckým útokom na svoju energetickú infraštruktúru.

Šéfka exekutívy Únie tiež uviedla, že v piatok opäť pôjde na Ukrajinu, kde sa stretne s prezidentom Volodymyrom Zelenským.

image

Situácia Ukrajiny v oblasti energetiky sa výrazne zlepšila, vyhlásil Šmyhaľ. Môžu za to aj nižšie teploty

"Ako priatelia a partneri Ukrajiny musíme robiť všetko preto, aby svetlá na Ukrajine stále svietili a ekonomika aj naďalej fungovala," uviedla von der Leyenová na spoločnej tlačovej konferencii so šéfom Medzinárodnej agentúry pre energiu (MAE) Fatihom Birolom.

Pomoc Kyjevu

Ukrajina podľa nej potrebuje na tohtoročnú zimu 17 gigawattov elektrickej energie. Energetická infraštruktúra je už niekoľko mesiacov opakovaným cieľom ruských vzdušných úderov.

EÚ ponúka Kyjevu pomoc v troch oblastiach. Prvou sú opravy energetických zariadení, druhou dovoz elektriny do krajiny a treťou potom celková stabilizácia situácie v tejto oblasti.

"Polovica energetickej infraštruktúry krajiny bola zničená, čo znamená, že krajina prišla o deväť gigawattov kapacity na výrobu elektriny," uviedla Európska komisia vo vyhlásení.

image

Pomoc je na ceste. Štáty Európskej únie odobrili prvú platbu za 4,2 miliardy eur v rámci Nástroja pre Ukrajinu

"Vzhľadom k blížiacej sa zime by nedostatok elektriny mohol spôsobiť, že ukrajinské obyvateľstvo nebude mať prístup k základným službám, vrátane vykurovania a tečúcej vody, čo by malo vplyv na mnoho zraniteľných ľudí. Komisia preto dnes navyšuje svoju podporu ukrajinskému energetickému sektoru pred zimou. Tým sa vyriešia okamžité potreby obyvateľstva a ukrajinský energetický systém bude z dlhodobého hľadiska odolnejší,“ dodáva dokument Európskej komisie.

Energetické zariadenia pre Ukrajinu

Európska únia by chcela pomôcť obnoviť fungovanie elektrární na Ukrajine a zároveň do krajiny dodať viac energetických zariadení. To by podľa von der Leyenovej mohlo viesť k obnove 2,5 gigawattov elektriny, čo je 15 percent potrieb krajiny.

image

Nemecko poskytne Ukrajine balík zimnej pomoci na energie

Ďalej má EÚ v pláne doviezť na Ukrajinu dva gigawatty elektriny, čo by znamenalo pokrytie ďalších 12 percent potrieb. Dohromady teda 4,5 gigawattov elektrickej energie a viac ako 25 percent potrieb krajiny, ktorá už viac ako 2,5 roka čelí ruskej agresii.

Energetická bezpečnosť

Európska komisia tiež oznámila, že od začiatku ruskej invázie Ukrajine poskytla už najmenej dve miliardy eur na podporu energetickej bezpečnosti. "Dnes môžem oznámiť, že na tohtoročnú zimu dáme k dispozícii dodatočnú čiastku vo výške takmer 160 miliónov eur," uviedla von der Leyenová.

Z týchto financií by malo 60 miliónov eur smerovať na humanitárnu pomoc, najmä na prístrešie a ohrievače, a približne sto miliónov eur by malo ísť na opravy a obnoviteľné zdroje. "Týchto sto miliónov eur pochádza z výnosov zo mrazených ruských aktív v Európskej únii. Je správne, že Rusko platí za skazu, ktorú spôsobilo," dodala šéfka Európskej komisie.

01 - Modified: 2024-09-19 19:01:05 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívi USA, stretne sa s Bidenom, Harrisovou a Trumpom. Viceprezidentka Ukrajinu podporuje 02 - Modified: 2024-09-19 17:02:10 - Feat.: - Title: Nemecký minister oznámil ďalšiu vojenskú pomoc pre Ukrajinu, teraz za 1,4 miliardy eur 03 - Modified: 2024-09-19 16:55:56 - Feat.: - Title: Ukrajinský parlament schválil premenovanie 327 miest s ruskými a sovietskymi názvami 04 - Modified: 2024-09-19 13:19:34 - Feat.: - Title: Rusko získalo v Kurskej oblasti späť dve obce, tvrdí čečenský veliteľ 05 - Modified: 2024-09-19 12:07:49 - Feat.: - Title: Europoslanci požadujú povoliť Ukrajine zasahovať vojenské ciele v Rusku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. september 2024 21:01