StoryEditor

ECB bude vedieť viac v decembri, ale sadzby môžu klesnúť aj v októbri, tvrdí jej viceprezident

20.09.2024, 12:32
Autor:
TASRTASR

Inflácia v eurozóne sa spomaľuje. Viceprezident Európskej centrálnej banky Luis de Guindos však priznal, že slabým miestom zostáva aj rast cien v službách.

Európska centrálna banka (ECB) bude mať na svojom poslednom tohtoročnom zasadnutí v decembri viac informácií o stave ekonomiky a inflácie, uviedol jej viceprezident Luis de Guindos.

To však podľa neho nevylučuje, že by sa v októbri nemohlo meniť nastavenie menovej politiky. Informuje agentúra Bloomberg.

image

Inflácia služieb robí vrásky ECB

"Je pravda, že v decembri budeme mať viac informácií ako v októbri," uviedol v rozhovore pre portugalský týždenník Expresso. V decembri totiž ECB aktualizuje svoje ekonomické prognózy. "Dvere sme si však nechali otvorené, aby sme mali možnosť rozhodnúť sa na základe údajov," doplnil.

Európska centrálna banka minulý týždeň druhýkrát znížila úrokové sadzby. Trh počíta s tým, že ECB bude s uvoľňovaním menovej politiky pokračovať v decembri. Pokiaľ ide o ďalšie zníženie v októbri, podľa analytikov sú šance približne polovičné.

Rozhovor s Guindosom sa uskutočnil ešte pred tohtotýždňovým znížením sadzieb v USA. Americká centrálna banka v stredu mierne prekvapila trhy, keď znížila svoju kľúčovú úrokovú sadzbu o pol percentuálneho bodu.

image

Inflácia v eurozóne nie je tam, kde by ju Európska centrálna banka chcela mať, tvrdí šéf Bundesbank

Guindosove komentáre sú v súlade s podobnými vyjadreniami prezidentky Christine Lagardovej, ktorá signalizovala, že ECB si dá v októbri pauzu.

Inflácia v eurozóne sa spomaľuje. Guindos však priznal, že slabým miestom zostáva aj rast cien v službách. Dôvodom je podľa neho "zvýšená dynamika miezd", aj keď v súčasnosti sa začína zmierňovať.

01 - Modified: 2024-09-19 12:17:39 - Feat.: - Title: Prebytok bežného účtu platobnej bilancie eurozóny v júli výrazne klesol 02 - Modified: 2024-09-19 12:08:41 - Feat.: - Title: Britská centrálna banka ponechala základný úrok na piatich percentách 03 - Modified: 2024-09-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Inflácia služieb robí vrásky ECB 04 - Modified: 2024-09-18 13:52:39 - Feat.: - Title: Inflácia v eurozóne nie je tam, kde by ju Európska centrálna banka chcela mať, tvrdí šéf Bundesbank 05 - Modified: 2024-09-18 09:42:17 - Feat.: - Title: Miera inflácie v eurozóne v auguste klesla, najvyššiu zaznamenalo Rumunsko
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. september 2024 12:32