Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Eurokomisia na pôde WTO napadla čínske vyšetrovanie dovozu mliečnych výrobkov z EÚ

23.09.2024, 12:51
Autor:
TASRTASR

Komisia zdôraznila, že plní svoj záväzok brániť záujmy mliekarenského priemyslu EÚ a spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ proti nezákonným právnym konaniam.

Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že v rámci Svetovej obchodnej organizácie (WTO) otvorila proces konzultácií, ktorým napadla čínske antisubvenčné vyšetrovanie proti dovozu určitých mliečnych výrobkov z EÚ. Komisia pripomenula, že je to prvýkrát, čo sa EÚ rozhodla napadnúť vyšetrovanie v štádiu jeho začatia.

Opatrenie EÚ bolo podnietené tým, že Čína v krátkom čase iniciovala opatrenia na ochranu obchodu na základe "pochybných obvinení a nedostatočných dôkazov".

Komisia zdôraznila, že plní svoj záväzok brániť záujmy mliekarenského priemyslu EÚ a spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ proti nezákonným právnym konaniam.

image

VEĽKÁ ANALÝZA: Z chudobinca Zeme k najvyšším métam. Ako sa z Číny a Indie stávajú globálne ekonomické veľmoci?

Zo stanoviska EK vyplýva, že exekutíva EÚ od začiatku pozorne sledovala prešetrovania čínskej strany v plnej spolupráci s vyvážajúcimi výrobcami z krajín EÚ a orgánmi členských štátov.

"Európska komisia je odhodlaná plne využiť všetky dostupné právne prostriedky na obranu priemyslu EÚ pred zneužívaním nástrojov na ochranu obchodu," uvádza sa v tlačovej správe eurokomisie.

Konzultácie, o ktoré v pondelok EÚ požiadala, predstavujú prvý krok v konaní o urovnaní sporov na pôde WTO. Ak nepovedú k uspokojivému riešeniu, EÚ by mohla požiadať, aby WTO zriadila porotu, ktorá by rozhodla o tomto vyšetrovaní.

Komisia spresnila, že Čína začala svoje vyšetrovanie v oblasti dovozu mlieka a mliečnych výrobkov 21. augusta 2024. Cieľom vyšetrovania je tekuté mlieko a smotana s obsahom tuku vyšším ako 10 percent a rôzne druhy syrov z EÚ.

Vyšetrovanie sa zameriava na dotácie v rámci spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ, ako aj na niektoré národné a regionálne programy. Komisia je presvedčená, že tieto systémy subvencií sú plne v súlade s medzinárodnými pravidlami a nespôsobujú ujmu čínskemu mliekarenskému priemyslu.

image

Svet sa zmenil, nastáva čas Ázie. Moc USA už nie je neobmedzená, musí sa snažiť zabrzdiť Číňanov

Výkonný podpredseda EK zodpovedný za obchod Valdis Dombrovskis v správe pre médiá potvrdil, že eurokomisia robí všetko pre to, aby ochránila výrobcov mlieka a mliečnych výrobkov v EÚ a spoločnú poľnohospodársku politiku pred zneužívaním nástrojov na ochranu obchodu.

"Čínske vyšetrovanie týkajúce sa mlieka a mliečnych výrobkov z EÚ je založené na pochybných obvineniach a nedostatočných dôkazoch, preto ho budeme naďalej rázne napádať na všetkých dostupných miestach a zároveň vyzývame Čínu, aby ho okamžite ukončila," uviedol Dombrovskis.

01 - Modified: 2024-09-23 07:44:49 - Feat.: - Title: Čína viní hackerskú skupinu údajne napojenú na taiwanskú armádu z kyberútokov. Vyzýva ľudí, aby ju nahlásili 02 - Modified: 2024-09-23 05:08:08 - Feat.: - Title: Nehoda na moste v Číne si vyžiadala šesť obetí, vozidlo sa rútilo v protismere 03 - Modified: 2024-09-21 10:56:10 - Feat.: - Title: Čínske elektromobily zostanú na trhu Únie konkurencieschopné aj napriek clám. Brusel ich znížil 04 - Modified: 2024-09-21 05:08:41 - Feat.: - Title: Rusko a Čína už vojensky spolupracujú, alianciu nepotrebujú, povedal o koordinácii oboch armád Lavrov 05 - Modified: 2024-09-20 11:55:00 - Feat.: - Title: VEĽKÁ ANALÝZA: Z chudobinca Zeme k najvyšším métam. Ako sa z Číny a Indie stávajú globálne ekonomické veľmoci?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. september 2024 12:52