Ilustračná fotografia. Ropovod Družba medzi Maďarskom a Ruskom je na snímke v dunajskej rafinérii maďarskej Skupiny MOL. FOTO: Reuters
StoryEditor

Skupina MOL uzavrela s Azerbajdžanom dohodu o rozvoji ložísk zemného plynu

23.09.2024, 13:45
Autor:
TASRTASR

MOL má v súčasnosti pozíciu tretieho najväčšieho akcionára na poli ACG a touto dohodou rozširuje svoju pôsobnosť a rozvoj ložísk zemného plynu.

Skupina MOL, ktorej súčasťou je aj Slovnaft, a jej partneri uzavreli s Azerbajdžanom dohodu o rozvoji ložísk zemného plynu na uhľovodíkovom poli Azeri - Chirag - Deepwater Gunashli (ACG).

Skupina tiež podpísala memorandum o porozumení so Štátnou ropnou spoločnosťou Azerbajdžanskej republiky (SOCAR) s cieľom posúdiť ďalšie potenciálne možnosti spolupráce v oblasti prieskumu uhľovodíkov v Azerbajdžane, informovali v pondelok jej predstavila.

MOL má v súčasnosti pozíciu tretieho najväčšieho akcionára na poli ACG a touto dohodou rozširuje svoju pôsobnosť a rozvoj ložísk zemného plynu.

image

Ficov zásah zdraží kúrenie, tankovanie aj účty za telefón. Zaplatia to hlavne ľudia, tvrdí odborník

"Nové podnikateľské dohody menia a dopĺňajú súčasnú dohodu o zdieľaní ťažby na uhľovodíkovom poli ACG a umožňujú zmluvným stranám pokračovať v prieskume, posudzovaní, rozvoji a ťažbe z ložísk zemného plynu na poli ACG. Predpokladá sa, že samostatné ložiská zemného plynu na poli ACG sú významné, s takmer 112 miliardami kubických metrov zemného plynu," priblížila skupina.

Na plošine West Chirag sa už mali začať práce na ťažobnom vrte, pričom prvé kubické metre plynu očakáva skupina v budúcom roku. Dáta z tohto vrtu by mali slúžiť aj na zhodnotenie ložiska pre ďalší plánovaný rozvoj.

Generálny riaditeľ Skupiny MOL Zsolt Hernádi a generálny riaditeľ spoločnosti SOCAR Rovshan Najaf zároveň podpísali v Baku memorandum o porozumení s cieľom zhodnotiť potenciálne možnosti prieskumu uhľovodíkov v regióne Shamakhi - Gobustan.

image

Je správne mať sankcie proti Rusku, ale dôležité je, aby sme sa sami príliš ekonomicky nepoškodili (rozhovor)

V rámci memoranda o porozumení mala skupina potvrdiť zámer prispieť svojimi skúsenosťami, technickými a podnikateľskými znalosťami, ako aj finančnými zdrojmi k ďalšiemu rozvoju ťažby uhľovodíkov v Azerbajdžane.

"Je to tiež významný deň pre hospodársku spoluprácu medzi Azerbajdžanom a Maďarskom. Vďaka vynikajúcim vzťahom na úrovni vlád oboch krajín prehlbujeme našu podnikateľskú spoluprácu. ACG je naším korunovačným klenotom, keďže je najväčším medzinárodným prispievateľom k našej produkcii uhľovodíkov. Účasť Skupiny MOL na tomto projekte je vlajkovou loďou hospodárskeho prepojenia oboch krajín. ACG zároveň zohráva kľúčovú úlohu aj v bezpečnosti dodávok energií pre strednú Európu," uzavrel Hernádi.

01 - Modified: 2024-09-09 20:24:40 - Feat.: - Title: Maďarský MOL uzavrel dohody o zabezpečení prepravy ropy ropovodom Družba 02 - Modified: 2024-09-05 09:14:04 - Feat.: - Title: MOL spustil v Maďarsku najväčší elektrolyzér na výrobu vodíka v regióne 03 - Modified: 2024-09-02 14:26:22 - Feat.: - Title: V predčasných voľbách v Azerbajdžane zvíťazila strana prezidenta Alijeva. Opozícia hovorí o porušení pravidiel 04 - Modified: 2024-09-01 19:35:18 - Feat.: - Title: Azerbajdžanská vládnuca strana si podľa exit pollu udrží v parlamente väčšinu 05 - Modified: 2024-08-28 12:00:59 - Feat.: - Title: Saková: Predpokladáme, že cez Ukrajinu bude na Slovensko plyn naďalej prúdiť
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. september 2024 13:45