Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Čínska centrálna banka zavádza najväčšie opatrenia na podporu ekonomiky od pandémie

24.09.2024, 10:12
Autor:
ČTKČTK

Podporné opatrenia zahŕňajú ponuku väčšieho objemu finančných prostriedkov a zníženie úrokových sadzieb. Sú pritom širšie, ako sa očakávalo.

Čínska centrálna banka zavádza najväčšie opatrenia na podporu hospodárskeho rastu od pandémie choroby covid-19. Ich cieľom je dostať ekonomiku z deflačnej stagnácie a nasmerovať ju späť k vládnemu cieľu rastu. Analytici však upozorňujú, že na dosiahnutie cieľov je nevyhnutná ďalšia fiškálna pomoc, uviedla dnes agentúra Reuters.

Podporné opatrenia zahŕňajú ponuku väčšieho objemu finančných prostriedkov a zníženie úrokových sadzieb. Sú pritom širšie, ako sa očakávalo.

Neuspokojivé údaje

Predstavujú ďalší pokus obnoviť dôveru v druhú najväčšiu ekonomiku sveta. Viaceré neuspokojivé štatistické údaje z posledného obdobia vyvolali obavy z dlhodobého spomalenia rastu.

Analytici však spochybnili, aké produktívne bude poskytnutie ďalšej likvidity, vzhľadom na veľmi slabý dopyt po úveroch od podnikov i spotrebiteľov. Upozornili tiež na absenciu politiky zameranej na podporu reálnej ekonomickej aktivity.

"Je to najvýznamnejší stimulačný balíček, aký centrálna banka zavádza od začiatku pandémie," uviedol analytik Julian Evans-pritchard z Capital Economics. "Sám o sebe však nemusí stačiť," dodal. Vláda si dala cieľ, aby sa hrubý domáci produkt (HDP) v tomto roku zvýšil zhruba o päť percent.

image

VEĽKÁ ANALÝZA: Z chudobinca Zeme k najvyšším métam. Ako sa z Číny a Indie stávajú globálne ekonomické veľmoci?

Po oznámení plánov na zníženie výpožičiek a prísun ďalších finančných prostriedkov do ekonomiky a zmiernenie záťaže pre domácnosti pri splácaní hypoték spevnili čínske akcie aj dlhopisy. Širší index ázijských akcií sa dostal na najvyššiu hodnotu za dva a pol roka, čínsky jüan k doláru je potom najvyššie za 16 mesiacov.

Guvernér centrálnej banky Pchan Kung-šeng na tlačovej konferencii uviedol, že banka už čoskoro zníži o pol percentuálneho bodu sadzbu povinných minimálnych rezerv.

Nové úvery

Centrálna banka reguluje objem hotovosti, ktorý musia komerčné banky držať ako rezervu. Uvoľní sa tak zhruba jedna miliarda jüanov pre nové úvery. V závislosti od vývoja likvidity na trhu bude možné sadzbu v tomto roku znížiť o ďalší štvrť až pol percentuálneho bodu.

Centrálna banka tiež o 0,2 percentuálneho bodu na 1,5 percenta zníži sedemdňovú repo sadzbu, čo je jej nová referenčná sadzba, ako aj ďalšie úrokové sadzby. Guvernér však nespresnil, kedy tieto kroky vstúpia do platnosti.

"Tie opatrenia pravdepodobne prichádzajú trochu neskoro, ale je lepšie neskoro ako nikdy," povedal hlavný ekonóm firmy Natixis Gary Ng. "Čína potrebuje prostredie nižších sadzieb, aby posilnila dôveru," dodal.

image

Západné sankcie začali poriadne hrýzť. Rusom zúfalo chýbajú jüany

Oznámené opatrenia zahŕňajú aj zníženie priemerných úrokových sadzieb pri existujúcich hypotékach o pol percentuálneho bodu a zníženie požiadavky na minimálnu akontáciu úveru na 15 percent pri všetkých typoch obytných nehnuteľností. Analytici nie sú presvedčení, že najnovšie opatrenia budú mať výrazný vplyv na trh.

Čínsky trh s nehnuteľnosťami je od dosiahnutia vrcholu v roku 2021 v silnom útlme. Peking v reakcii na to zrušil množstvo obmedzení pre nákup nehnuteľností a prudko znížil hypotekárne sadzby a požiadavky na akontáciu.

Zatiaľ sa mu však nepodarilo zvýšiť dopyt ani zastaviť prudký prepad cien realít. Kríza na trhu s nehnuteľnosťami ťažko dolieha na ekonomiku a ochromuje dôveru spotrebiteľov vzhľadom na to, že 70 percent úspor domácností je uložených v nehnuteľnostiach.

Centrálna banka predstavila aj dva nové nástroje na podporu kapitálového trhu. Jeden poskytuje fondom, poisťovniam a maklérom ľahší prístup k financovaniu nákupu akcií, zatiaľ čo ten druhý poskytuje komerčným bankám lacné úvery od centrálnej banky k financovaniu nákupov akcií iných subjektov alebo k odkúpeniu vlastných akcií.

01 - Modified: 2024-09-21 08:16:29 - Feat.: 1 - Title: Ako sa využívaním kryptomien Putin snaží vyhnúť sankciám 02 - Modified: 2024-09-11 07:00:00 - Feat.: 1 - Title: Západné sankcie začali poriadne hrýzť. Rusom zúfalo chýbajú jüany 03 - Modified: 2024-08-20 09:11:26 - Feat.: 1 - Title: Čína schválila výstavbu nových jadrových reaktorov, investuje do nich viac ako 27 miliárd eur
01 - Modified: 2024-09-24 08:09:09 - Feat.: - Title: Rusko a Čína začali spoločné vojenské cvičenie v Ochotskom mori 02 - Modified: 2024-09-24 08:00:00 - Feat.: - Title: Čínske značky nebodujú ani na domácom trhu. Predaje áut viaznu, straty sú miliardové 03 - Modified: 2024-09-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Nulové dane a odvody z bonusov nepomôžu 04 - Modified: 2024-09-23 18:10:24 - Feat.: - Title: Nemecká vláda a automobilový priemysel vedú krízové ​​rozhovory 05 - Modified: 2024-09-23 18:00:00 - Feat.: - Title: Proexportné portfólio eurokomisára Šefčoviča
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. september 2024 10:12