Ruský prezident Vladimir Putin rozpráva na Medzinárodnom fóre o ruskej energetike v Moskve 26. septembra 2024. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Putin ocenil spoluprácu so skupinami BRICS a OPEC+

26.09.2024, 14:54
Autor:
TASRTASR
  • Vladimir Putin priznal ťažkosti s platbami za ruský export energií, na ktorom sa 90-timi percentami podieľajú takzvané spriatelené krajiny.
  • Ide o štáty, ktoré proti Rusku nezaviedli sankcie.

Obrovský ruský energetický sektor bude schopný dosiahnuť svoje ciele a prekonať "nezákonné" západné sankcie. Vyhlásil to vo štvrtok prezident Vladimir Putin, pričom ocenil aj vzťahy Moskvy so skupinami BRICS a OPEC+. Infomuje agentúra Reuters.

Predaj ropy a plynu tvorí približne tretinu celkových príjmov ruského rozpočtu. Je kľúčový na podporu ekonomiky, ktorá čelí viacerým sankciám zo strany Západu v súvislosti s inváziou ruskej armády na Ukrajinu.

image

OPEC+ údajne diskutuje o odložení plánovaného zvýšenia produkcie ropy v októbri

Putin v prejave na energetickom fóre v Rusku ocenil spoluprácu skupiny BRICS (Brazília, Rusko, India, Čína a Južná Afrika), ktorú Moskva považuje za protiváhu Západu. Dodal, že Rusko bude pokračovať v spolupráci aj s producentmi ropy z aliancie OPEC+, ktorú tvorí Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalší veľkí producenti vrátane Ruska.

"Rusko plní svoje záväzky v oblasti dodávok energetických zdrojov na globálny trh. Zohráva na ňom stabilizačnú úlohu tým, že sa zúčastňuje na takých autoritatívnych formátoch, ako je OPEC+ a fórum krajín vyvážajúcich plyn," povedal Putin. "A v tejto spolupráci s našimi partnermi budeme určite pokračovať," vyhlásil.

image

OPEC+ zrejme v októbri zvýši produkciu ropy, výpadky ťažby v Líbyi vyvážia vplyv slabého dopytu

Putin priznal ťažkosti s platbami za ruský export energií, na ktorom sa 90-timi percentami podieľajú takzvané spriatelené krajiny. Ide o štáty, ktoré proti Rusku nezaviedli sankcie. Dodal, že vláda by mala v najbližších mesiacoch obnoviť energetickú stratégiu krajiny.

01 - Modified: 2024-09-25 18:08:56 - Feat.: - Title: Agresia nejadrového štátu s podporou jadrovej krajiny bude spoločný útok, varuje Putin a chce zmeniť doktrínu 02 - Modified: 2024-09-25 14:57:02 - Feat.: - Title: Afganské hnutie Taliban sa chce stať členom BRICS 03 - Modified: 2024-09-25 09:50:00 - Feat.: - Title: Rusko je ako domček z karát, skôr či neskôr sa rozpadne. Musí sa to však stať s minimom násilia (ROZHOVOR) 04 - Modified: 2024-09-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Čierna ovca Európy? Rusku sme za energie poslali miliardy eur, Slovensko je pre Putina stále top klientom 05 - Modified: 2024-09-24 11:08:56 - Feat.: - Title: Pri ruskom útoku v Doneckej oblasti zahynula jedna osoba, dve sú zranené
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. september 2024 14:55